Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμεινε από καύσιμα το Χρηματιστήριο

Σε απόσταση από το υψηλό ημέρας και με τις συναλλαγές να προβληματίζουν για μια ακόμα συνεδρίαση, ο ΓΔ έκλεισε στις 764 μονάδες. Eurobank και Alpha Bank πρωταγωνίστησαν στις τράπεζες, ανοδική κίνηση για την Jumbo.

Εμεινε από καύσιμα το Χρηματιστήριο

Με αρνητικό βηματισμό, αλλά οριακές απώλειες, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους Αναλυτές να υποστηρίζουν ότι οι θετικές εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων, αλλά και τα νέα ιστορικά υψηλά των δεικτών στην Wall Street, αδυνατούν να υποστηρίξουν την ψυχολογία των λίγων αγοραστών.

Εν τω μεταξύ, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ένα σχέδιο προϋπολογισμού, που θα επιτρέψει να περάσει το πακέτο βοήθειας ύψους $1,9 τρισ. για την COVID-19 του Προέδρου Τζο Μπάιντεν τις ερχόμενες εβδομάδες από το Κογκρέσο με, ή χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών.

Διστακτική επιστροφή των αγοραστών και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να αποδεικνύεται καθαρά ανοδική, καθώς οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως η χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών και η ευδιάκριτη υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, ασφαλώς και δεν άφησαν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, ότι το Χ.Α. μπορεί να διεκδικήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Από την άλλη και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 2,02% στον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 3,43%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ υποχωρεί κατά 5,49% και ο ΔΤΡ κατά 11,66%.

Σταθεροποιητικών τάσεων συνέχεια στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 0,651%.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α., τα 3500000 τεμάχια ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, έκδοσης 5/2/2021, 10ετους διάρκειας, σταθερού επιτοκίου 0,75% ετησίως, ονομαστικής αξίας εκάστου €1.000.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί η σαφώς μεγαλύτερη κινητοποίηση στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστω και αν τα Δεικτοβαρή Τραπεζικά “χαρτιά”, υποχώρησαν και σήμερα, αισθητά, από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, ενώ περιορισμένη παρέμεινε η κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον όσον αφορά τις μετοχές που κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοπρόσεκτη θετική μεταβολή, με σχετικά αξιοπρεπείς συναλλαγές.

Με τον τζίρο στο Χ.Α. να περιμένει τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, ή κάποια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, για να παρουσιάσει αυξητικές τάσεις και με την συνεχιζόμενη “λειψυδρία” εσωτερικών ειδήσεων, παραμένει ερωτηματικό αν το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις, ακόμα και αν συνεχίσει να βελτιώνεται η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, στις Διεθνείς Αγορές.

Μένοντας στην απουσία σημαντικών ειδήσεων στο εσωτερικό, αξίζει να σημειωθεί ότι η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας, έχει μόνο τις ανακοινώσεις για τους δείκτες MSCI, το βράδυ της Τρίτης 9 τρέχοντος και τα προγραμματισμένα αποτελέσματα της ΕΕΕ την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου.

Ξεκινώντας και σήμερα από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Εθνική και Eurobank. Όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές, υποχώρησαν από τα υψηλά ημέρας, αλλά κράτησαν μέρος των ημερήσιων κερδών, σε αντίθεση με πολλές από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΑΛΦΑ (+1,65%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,7678 ευρώ (+5,32%), της ΕΤΕ (+0,49%) μέχρι τα 2,11 ευρώ (+2,43%), της ΕΥΡΩΒ (+2,08%) μέχρι τα 0,594 ευρώ (+2,77%) και της ΠΕΙΡ (+0,45% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 0,874 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο “stop short” ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 0,917 ευρώ για την Alpha Bank, υψηλότερα των 2,195 ευρώ για την Εθνική, υψηλότερα των 0,611 για την Eurobank και υψηλότερα των 1,20 ευρώ για την Πειραιώς.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 466,7 μονάδες. Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 458,92 (+1,48%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 458,46 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,38%.

Υπενθυμίζεται ότι για τον εν λόγω δείκτη, το ημερήσιο “stop short” ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 509 μονάδων.

Σχετικό προβάδισμα των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (+0,83%), ΑΡΑΙΓ (+0,11%), ΒΙΟ (+1,95%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,09%), ΔΕΗ (+1,39%), ΕΕΕ (+1,19%), ΜΠΕΛΑ (+4,17%), ΜΥΤΙΛ (+0,41%), ΟΠΑΠ (+0,95%), ΦΡΛΚ (+0,79%) και αμετάβλητη η μετοχή της ΤΗΣΑΠ.

Δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων οι αγοραστές για την μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (-0,56%). Σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, μέχρι τις 17.00, αλλά “προδόθηκε” από τις τελικές δημοπρασίες και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με αρνητική μεταβολή και στο χαμηλό ημέρας Ο τίτλος, αργά αλλά σταθερά, δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Τελευταία και απόλυτα θεωρητική αντίσταση στα 14,78 ευρώ. Στα 13,40 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+0,83%). Ο τίτλος χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 2,51 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών και ημερήσιο “stop short”), προκειμένου να κινηθεί προς τα 2,64 και 2,73 – 2,77 ευρώ (κάπου εδώ εκτονώνεται το αισιόδοξο σενάριο, με την τρέχουσα ειδησεογραφία). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η πρώτη ισχυρή στήριξη στα 2,315 ευρώ, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών και η αμέσως επόμενη στα 2,17 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιστροφή αγοραστών με μικρή αύξηση των συναλλαγών στον Χαϊδεμένο (+15,6%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις αλλά χωρίς πειστικό “bid” η Βιοτέρ (+7,59%) και η Mevaco (+3,09%), αύξηση συναλλαγών σε Μουζάκη (+1,37%), Γενική Εμπορίου (-1,80%), Cairo Mezz (+1,04%), Sato (+10,42%), επέστρεψαν οι αγοραστές σε Intralot (+8,62%), Foodlink (+4,50%), MIG (+1,59%) και Ιντρακόμ (+1,32%), “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Κέκροπας (+3,44%, είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η AS Company (+2,33%).

Παρουσία πωλητή σε Ιντερτέκ (-4,82%), Frigoglass (-5,29%), Fieratex (-2,53%), Autohellas (-1,40%), Logismo (-8,22%), Τζιρακιάν (-3,88%) και Ελλάδος (-2,03%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Interlife (-4%), ενώ η Δομική Κρήτης (+3,60%) θα ήθελε επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 0,478 για να κινηθεί προς νέα υψηλά 82 μηνών.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Q&R (-1,66%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Doppler (+5,26%), προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -10% για τους Μύλους Κεπενού, τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 29/1 για τον Ικτίνο (+1,25%), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η κίνηση εκτόνωσης στον Καρέλια (0%), όταν ολοκληρωθεί το “μαζεματάκι” πέριξ των 320 ευρώ. Πάντως όσο βγαίνουν αγοραστές πάνω από τα 300 ευρώ, η τάση παραμένει επιθετική (!).

Υπενθυμίζεται ότι για τον ΓΔ το ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων δίνεται με κλείσιμο υψηλότερα των 809 μονάδων και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 1935 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η Αγορά συσσωρεύει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών δημιουργούν ανησυχία”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Το ενδεχόμενο άμεσης λήψης αυστηρότερων μέτρων, ενόψει του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων ,λόγω του κορωνοϊού, είναι ορατό, επιδεινώνοντας την επενδυτική ψυχολογία, εν μέσω σκηνικού συναλλακτικής απαξίωσης στο Χ.Α. Προϊδεάζεται έτσι η Αγορά, για το πλαγιοκαθοδικό σενάριο κίνησης του ΓΔ”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, όσο ο ΓΔ βρίσκεται κάτω από τις 772 μονάδες και ο Τραπεζικός δείκτης κάτω από τις 465 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 750 και 712 μονάδες (KMO 200) και σημεία αντίστασης οι 772 (KMO 20) και 780 μονάδες. Καλή η εικόνα των ετήσιων αποτελεσμάτων της Μυτιληναίος, λόγω του υψηλότερου EBITDA από τις εκτιμήσεις, των θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών και της μείωσης του καθαρού δανεισμού σε σχέση με το 3ο τρίμηνο. Πιο συγκεκριμένα, ο εν. κύκλος εργασιών ανήλθε σε €1,9 δισ. (-16% σε ετήσια βάση), υψηλότερος κατά 3% από τις προβλέψεις. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) σε €315 εκατ. (+1% σε ετήσια βάση), υψηλότερα κατά 4% από τις προβλέψεις. Τα καθαρά κέρδη σε €129 εκατ. (-11% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με τις προβλέψεις. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε €100 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €24 εκατ., σε σχέση με το 3ο τρίμηνο. Η Διοίκηση πρότεινε την διανομή μερίσματος ύψους €0,36/μετοχή, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ο διευθύνων δύμβουλος δήλωσε πως οι θετικές ροές και η ευχέρεια άντλησης κεφαλαίων από τις Αγορές, δίνουν τη δυνατότητα στην Εταιρεία να εκμεταλλευτεί επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και να προχωρήσει σε εξαγορές. Στόχοι της Εταιρείας είναι το Αλουμίνιο της Ελλάδος να ηλεκτροδοτείται από ‘πράσινη ενέργεια’ το 2030 και το χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας να περιλαμβάνει Ηλιακά Πάρκα σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 3GW. Η εταιρεία θα προχωρήσει σε λεπτομερείς ανακοινώσεις, σε συνέντευξη Τύπου στις 18 Φεβρουαρίου. Οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo, μειώθηκαν κατά -0,6% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, αφού τα 52 καταστήματα στην Ελλάδα λειτούργησαν από τις 18/01 έως 30/01, τα 3 από τα 5 καταστήματα στην Κύπρο έως τις 10/01, τα 8 από τα 9 καταστήματα στην Βουλγαρία και τα 14 καταστήματα στην Ρουμανία. Οι πωλήσεις στην Ελλάδα παρουσίασαν αύξηση 0,20% σε ετήσια βάση, σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο όπου όλα τα καταστήματα λειτουργούσαν χωρίς περιορισμούς. Οι πωλήσεις στην Κύπρο μειώθηκαν κατά 72% περίπου σε ετήσια βάση, στην Βουλγαρία σημείωσαν αύξηση κατά 24% και στην Ρουμανία κατά 27% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2021 αναμένεται η επαναλειτουργία των καταστημάτων στην Κύπρο. Η Εταιρεία προχώρησε σε νέα αναστολή της λειτουργίας των 26 από τα 52 καταστήματα Jumbo στις ‘κόκκινες’ Περιοχές (Αττική, Πάτρα και Χαλκίδα) από την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου και μέχρι την επέκταση της μεθόδου click inside σε όλο το εύρος των Προϊόντων της. Η ανθεκτικότητα των πωλήσεων στην Ελλάδα (+0,2%) σε μόλις 12 ημέρες λειτουργίας, αλλά και η διψήφια αύξηση των πωλήσεων σε Ρουμανία (27%) και Βουλγαρία (24%) δείχνει την δυναμική της Εταιρείας σε κανονικό περιβάλλον. Παραμένουμε αγοραστές σε μεγάλες πτώσεις. Η Fourlis ανέθεσε στην Αυστριακή Εταιρεία KNAPP AG την υλοποίηση επένδυσης σε Logistics, για τις ανάγκες του κλάδου Αθλητικών Ειδών. Το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται σε €11 εκατ. και έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2022”, σημειώνει η Merit Sec.

“Η διαφαινόμενη αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού, καθηλώνει τον ΓΔΧΑ στην παρούσα φάση, αλλά εκτιμούμε ότι τα προς ανακοίνωση εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα δ΄ τριμήνου το επόμενο διάστημα, θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά. Το εκτιμώμενο εύρος για τις επόμενες ημέρες δεν έχει διαφοροποιηθεί και οριοθετείται μεταξύ των 790 και 740 μονάδων”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Leon Depolas Sec.

Ανοδική για το Χ.Α. η εβδομάδα που πέρασε, μετά από τρεις πτωτικές εβδομάδες και σύμφωνα με την πορεία των Διεθνών Αγορών, όπως σημειώνει ο Πέτρος Τσούρτης.

Η βραχυπρόθεσμη τάση θα παραμείνει πτωτική, όσο ο ΓΔ θα βρίσκεται κάτω από τις 772 μονάδες (ΚΜΟ 20). Σημεία στήριξης οι 750 και 712 μονάδες (ΚΜΟ 200), ενώ σημεία αντίστασης οι 772 (ΚΜΟ 20) και 800 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη τάση του Τραπεζικού δείκτη θα παραμείνει πτωτική, όσο βρίσκεται κάτω από τις 465 μονάδες (ΚΜΟ 20).

Οι αποτιμήσεις των Εταιρειών είναι ελκυστικές σε αυτά τα επίπεδα, αλλά δεν υπάρχουν, προς το παρόν, εσωτερικοί καταλύτες, που θα δώσουν ώθηση για το σπάσιμο της μεγάλης αντίστασης στις 800 μονάδες.

Παραμένουμε θετικοί για Εταιρείες με αμυντικά χαρακτηριστικά και παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών, που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως ΕΥΔΑΠ, ΑΔΗΜΕ Συμμετοχών και ΟΤΕ. Είμαστε ακόμα θετικοί για κυκλικές Εταιρείες, που η απόδοσή τους είναι δυναμική σε κανονικό περιβάλλον και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι Jumbo και ΟΠΑΠ, καθώς και για Εταιρείες υπό αναδιάρθρωση με θετικούς καταλύτες όπως η ΔΕΗ.

Τέλος, πιστεύουμε ότι οι Τραπεζικές μετοχές προσφέρονται μόνο για trading, αλλά μετά τις Α.Μ.Κ. θα δώσουν αξία στους Μετόχους, αφού θα έχουν καθαρίσει τους ισολογισμούς τους από το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα έχουν πραγματικά και όχι λογιστικά κεφάλαια.

Οι αλλαγές στους δείκτες MSCI που θα ανακοινωθούν την Τρίτη, είναι το σημαντικότερο νέο της εβδομάδας για το Χ.Α.

Νέα ιστορικά υψηλά σημείωσαν οι Αμερικανικές Αγορές μετά την διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, παίρνοντας ώθηση τόσο από τα υψηλότερα των αναμενόμενων κέρδη των Εταιρειών, όσο και της μείωσης των επιδομάτων ανεργίας για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή την Τετάρτη, της έκθεσης της FED προς το Κογκρέσο και των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας την Πέμπτη, είναι τα σημαντικότερα μακροοικονομικά νέα της εβδομάδας. “Σημεία στήριξης οι 3810 και 3760 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 4001 και οι 4150 μονάδες, για τον δείκτη S&P 500”, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Τσούρτη (τμήμα ανάλυσης και έρευνας Merit Sec.

“Σε μια παρατεταμένη εσωστρεφή αναμονή έχει εισέλθει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς το ενδιαφέρον έχει επιστρέψει την διαχείριση της πανδημίας και το ρυθμό των εμβολιασμών. Η Ελληνική Αγορά έχει χάσει την επαφή της με τον διεθνή παράγοντα, γεγονός που της έχει στερήσει την δυναμική του ξεκινήματος της χρονιάς και έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση του ενδιαφέροντος, όπως αυτό εκφράζεται από τις συναλλαγές”, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Καταλύτες υπάρχουν και από τις δύο πλευρές, ωστόσο ακόμα και σε ενδεχόμενα με αρνητικό ήχο (ύψος δανείων σε αναστολή πληρωμών, Α.Μ.Κ. Τράπεζας Πειραιώς, Α.Μ.Κ. Aegean κ.λ.π.) δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα είτε για το τελικό μέγεθος, είτε για το χρόνο διεξαγωγής των σκοπούμενων εταιρικών πράξεων.

Έτσι λοιπόν, το βασικό ζητούμενο παραμένει η ταχύτητα των εμβολιασμών, προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητικό μέγεθος ανοσίας του Πληθυσμού, κατά τους σημαντικούς Καλοκαιρινούς μήνες.

Παρά τις άνευρες συναλλαγές, το περιεχόμενο των επιχειρηματικών νέων της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου θα μπορούσε να θεωρηθεί από συμπαθητικό, έως θετικό.

Ξεκινώντας από τις Τράπεζες, η δημοσιοποίηση των παραμέτρων για τα Ευρωπαϊκά “τεστ αντοχής”, έδειξε ότι η άσκηση είναι διαχειρίσιμη και εντός των κεφαλαιακών δυνατοτήτων των Ελληνικών Τραπεζών.

Τα μεγέθη της Μυτιληναίος κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις της Αγοράς, ενώ η προοπτική της φετινής χρήσης χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς του Ομίλου.

Η Jumbo ανακοίνωσε μεγέθη τζίρου ανάλογα με τα περυσινά, για τον πρώτο μήνα του έτους, γεγονός που αποτελεί θετική έκπληξη, τηρουμένων των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στο Λιανεμπόριο.

Τα καλά νέα εξισορρόπησαν την αρνητική φημολογία ενός νέου αυστηρού πακέτου περιοριστικών μέτρων, δίνοντας κάποιους πόντους αισιοδοξίας στην Αγορά.

Τεχνικά η πτωτική δυναμική ανακόπηκε, οι πωλήσεις αναχαιτίστηκαν και, με μικρό σχετικά τζίρο, ο Γενικός Δείκτης τελείωσε την εβδομάδα με αξιόλογα κέρδη.

Οι πωλητές αν και είχαν μια μεγάλη ευκαιρία να ωθήσουν τις τιμές προς την περιοχή στήριξης των 710 μονάδων, “έμειναν από δυνάμεις” και ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 750 μονάδες. Για να υπάρξει ωστόσο κάποια ουσιώδης αλλαγή στο βραχυπρόθεσμο σκηνικό, θα χρειαστεί κλείσιμο πάνω από τις 771 μονάδες, επίπεδο στο οποίο κινείται ο ΚΜΟ των 30 ημερών.

Η “εκεχειρία” πάνω από τις 750 μονάδες χαρακτηρίζεται “εύθραυστη”, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις αντιστροφής της καθοδικής τάσης, ωστόσο το κλείσιμο της “ψαλίδας” με την χρονοσειρά των 30 ημερών, δίνει μικρό πλεονέκτημα για τους αγοραστές την ερχόμενη εβδομάδα.

“Το βράδυ της Τρίτης ο MSCI θα ανακοινώσει τις τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες αναφοράς. Η Coca Cola HBC, πριν την συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης, θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης, με τα προσαρμοσμένα εκτιμώμενα καθαρά κέρδη να κινούνται στα 419 εκατ. ευρώ”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος περιστρέφονται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, μικρά κέρδη στο NYSE.

Ακόμα ψηλότερα το Πετρέλαιο, ελεγχόμενα κέρδη για το Ευρώ.

Προσπαθεί να επιστρέψει υψηλότερα των $1800 ο Χρυσός, μεγαλύτερη η αντίδραση από το Ασήμι, πάνω από τα $38000 το Bitcoin, υψηλότερα των $1700 το Ethereum.

Κατά 1,9% υποχώρησαν οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019, οι παραγγελίες για “made in Germany” Προϊόντα, αυξήθηκαν κατά 6,4%.

Περισσότεροι από 100 Οικονομολόγοι απευθύνουν έκκληση να διαγραφούν τα Δημόσια χρέη που διακρατά η ΕΚΤ, ώστε να διευκολυνθεί η κοινωνική και οικολογική ανοικοδόμηση, μετά την πανδημία. Η διαγραφή των Δημόσιων χρεών, ή η μετατροπή τους σε άτοκα χρέη εις το διηνεκές, θα μπορούσε να γίνει με αντάλλαγμα τη δέσμευση των Κρατών “να επενδύσουν τα ίδια ποσά στην οικολογική και κοινωνική ανοικοδόμηση”.

“Τα ποσά αυτά ανέρχονται σήμερα, για το σύνολο της Ευρώπης, σε σχεδόν 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ”, σύμφωνα με την έκκληση που δημοσιεύθηκε, μεταξύ άλλων, από τις “Le Monde”, “El Pais”, “La Libre Belgique”, “Der Freitag” και “l' Avvenire”.

Η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε 49000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, μετά την απώλεια 227000 θέσεων τον Δεκέμβριο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 105000.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 17,7% στα $678,7 δισ. την περασμένη χρονιά, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, “η Ελληνική Κεφαλαιαγορά μπορεί και πρέπει, να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στον επερχόμενο κύκλο ανάκαμψης και αναδιάρθρωσης της Οικονομίας, λειτουργώντας ως μοχλός υποβοήθησης της Κυβερνητικής πολιτικής για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης”, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο "Το Ελληνικό Χρηματιστήριο στη μετά-Covid19 εποχή".

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 770,58 μονάδες (+1,29%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 765,9 (+0,67%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 764,6 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,50%.

Ο τζίρος στα 43,6 εκατ., από τα οποία τα 8,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΚΑΙΡΟΜΕΖ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ και ΦΡΛΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Viohalco και Jumbo και στο χαμηλό οι Motor Oil, TITC, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Με συνεδρίαση μικρής ανόδου, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να εμφανίζουν αξιοσημείωτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (41.254 συμβόλαια).

Στα 4.161 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.191 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 571, 472 για τον Φεβρουάριο και 99 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.823,5) κινήθηκε μεταξύ 1.818 και 1.842 μονάδων.

Με αυξητικές διαθέσεις ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (300.000 Eurobank, 25.000 Εθνική, 13.600 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.121), Alpha Bank (18.009), Πειραιώς (2.000), ΔΕΗ (308), Εθνική (7.954), ΟΤΕ (419), Ελλάκτωρα (280), Μυτιληναίο (229), ΟΠΑΠ (121), Motor Oil (162).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 41.412, MIG 53.787, Alpha Bank 71.492, Πειραιώς 54.108, Εθνική 26.691, ΔΕΗ 12.064.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                  Name of Issuer                   NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.221.040 τεμ., (από 42.155.921 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.093.221 τεμ. (22.935.221), ΔΕΗ 4.927.375 τεμ. (4.927.375), Eurobank 51.798.206 τεμ. (51.798.206), ΟΠΑΠ 1.354.672 τεμ. (1.354.672), Εθνική 10.885.668 (10.860.668), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v