Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητείται συνέχεια στην αντίδραση

Ανοδική κίνηση για το Γενικό Δείκτη στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, επανέρχεται στις 770 μονάδες. Η κινητοποίηση των αγοραστών και οι βοήθειες από τις διεθνείς αγορές. Το δίδυμο που ξεχωρίζει στο τραπεζικό ταμπλό και τα blue chips που δίνουν τάση.

Χρηματιστήριο: Ζητείται συνέχεια στην αντίδραση

Σε ανοδική φορά τα ξένα, μία πρώτη αντίδραση για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τις 3.894 μονάδες, με ανοδικό άνοιγμα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, από τις 14.056 ο
DAX στη Φρανκφούρτη.

Και στην Αθήνα, η διεθνής συγκυρία, αν μη τι άλλο, διευκόλυνε τους αγοραστές να αναλάβουν δράση και μετά από 3 συνεχόμενες εβδομάδες με διόρθωση και απώλειες για τραπεζικά χαρτιά και blue chips, να βγάλουν αντίδραση.

Καιρός ήταν, με τον Γενικό Δείκτη από τις 764,60 μονάδες, τον FTSE25 από τις 1.829,28, τον Δείκτη Τραπεζών από τις 458,46 και τον FTMidCap από τις 1.069,40 μονάδες.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τις εξελίξεις να εκτιμάται πως θα μπορούσε να επανεργοποιήσουν traders και επενδυτές, μετά από ένα σερί υπερίσχυσης των πωλητών.

Στα 2,07 ευρώ η Εθνική, στο 0,59 η Eurobank, να αποτελούν ένα «δίδυμο» με συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά (και τη Eurobank, τη μόνη από τις 4 συστημικές με θετικό πρόσημο, από την αρχή του έτους),
στο 0,741 η Alpha Bank και στο 0,849 η Πειραιώς με σταθερούς πωλητές και μεγαλύτερες απώλειες (απ' ό,τι η Εθνική) στο ίδιο διάστημα.

Ζητούμενη η άρση των εκκρεμοτήτων που επηρεάζουν τη στάση των βραχυπρόθεσμων και (δευτερευόντως) των επενδυτών.

Με αυτή την προϋπόθεση (αλλά όχι μόνον) θα μπορούσε να ενεργοποιηθούν, εκ νέου, funds και ξένοι παίκτες στον κλάδο, συνακόλουθα στις μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ενδειξη για την ενδεχόμενη αλλαγή στάσης, η αύξηση των συναλλαγών, που την τελευταία εβδομάδα έδειξε να πιάνει πυθμένα, με τζίρους που δεν ξεπερνούσαν, καν, τα 40 εκατ. ευρώ.

Μετοχές-σηματωροί, από τα blue chips, η Coca Cola (ανακοινώνει αποτελέσματα πριν τη συνεδρίαση της Πέμπτης), ο ΟΤΕ αλλά και οι Mytilineos, Motor Oil, Jumbo.

Μετοχή-δείκτης για τον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού/μεταφορών η Aegean, που έχει εισέλθει στη φάση της διαδικασίας για την αμκ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v