Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση χωρίς «καύσιμα» στο Χρηματιστήριο

Σταθερά σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο ωστόσο να παραμένει σε απογοητευτικά επίπεδα. Υπεραποδίδουν οι τράπεζες έναντι των blue chips. Ξεχωρίζουν ανοδικά Alpha Bank και Jumbo, νέα υψηλά για Παΐρη.

Αντίδραση χωρίς «καύσιμα» στο Χρηματιστήριο

Προς νέα ιστορικά υψηλά δείχνουν τα futures στη Wall Street, συνεχίζουν υψηλότερα τα ευρωπαϊκά,
και στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι προς άγραν επενδυτών.

Με την αξία των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 18 εκατ. (*) -χωρίς τα πακέτα, καν 10 εκατ.-, η συνεδρίαση
εξελίσσεται διαδικαστικά, με την αγορά να αδυνατεί να προσελκύσει ένα στοιχειώδες επενδυτικό ενδιαφέρον.

Εικόνα πλήρως απαξιωτική και άδικη για την πλειάδα εισηγμένων που αντέχουν στις κρίσεις, συνεχίζουν να παράγουν κέρδη, διατηρώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Τζίρος 18 εκατ., σε μία αγορά που αποτιμάται στα 50 plus δισ. ευρώ, ό,τι και να ειπωθεί είναι λίγο.

Προφανώς χωρίς την ενεργοποίηση των funds, των κάθε λογής ξένων (και... ξένων), η ελληνική αγορά ούτε καν ασθμαίνοντας δεν μπορεί να ακολουθήσει τη θεαματική πορεία άλλων, που ωθούνται υψηλότερα με «καύσιμο» τα διαδοχικά υψηλά της Νέας Υόρκης.

Εως τις 770 μονάδες η αντίδραση για τον ΓΔ, με τον FTSE25 έως τις 1.842,79 και τον ΔΤΡ έως τις 466,70 μονάδες.

Με ανοδικό χάσμα το «άνοιγμα» της συνεδρίασης (από τις 762,61 μονάδες), σταθερά σε θετικό έδαφος αλλά με μικρά, μόνο, διαλείμματα ενεργότερης συμμετοχής των επενδυτών. Ενα 15' μετά τις 11:15, σε συνδυασμό με 2 μεγάλα πακέτα στη μετοχή του ΟΠΑΠ, δημιούργησαν -προς στιγμήν- την εντύπωση πως η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα.

Ομως, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο τζίρος δεν δείχνει πως θα ξεπεράσει τα 35 εκατ., με συνέπεια ο μέσος ημερήσιος όρος να μειώνεται, έτι περαιτέρω, στα 50 εκατ. ευρώ.

Ετσι η αγορά δεν πηγαίνει πουθενά, σε μία συγκυρία καταγραφής ιστορικά υψηλών στη Νέα Υόρκη.

Σε ΟΠΑΠ, Mytilineos η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με Alpha Bank, Εθνική και ΟΤΕ να ακολουθούν και Motor Oil, Eurobank, Jumbo, Πειραιώς, ΔΕΗ να συμπληρώνουν τη 10άδα.

Με αγοραστές στις 9 και στη ΜΟΗ με μικρό προβάδισμα των πωλητών, περιορίζεται το όποιο ισχνό ενδιαφέρον.

Από τις τραπεζικές, για την Αlpha Bank σημειώνεται η μεγαλύτερη άνοδος, στο 0,748 (2,95%), από τα blue chips, για την Jumbo στα 13,62 (3,34%).

Ενδεικτικές τιμές για ΟΤΕ στα 12,56 (ο,64%), ΟΠΑΠ στα 10,58 (0,76%), ΔΕΗ στα 7,30 (1,39%), Mytilineos στα 12,25 (0,74%).

Στις 68/39 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής, Χαϊδεμένος, Βιοτέρ, Intralot, Foodlink, Κεπενός, Κέκροψ, Παΐρης (σε νέα υψηλά), AsCo, MIG, Attica Bank, Πλαστικά Θράκης κ.α.

(*) στις 14:35

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v