Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Παίρνουν κεφάλι οι πωλητές

Το σενάριο για γενικευμένο lockdown στην Αττική «παγώνει» τους επενδυτές, επαναφέροντας τις πιέσεις στην εγχώρια αγορά. «Μαζεύτηκε» η αρχική προσφορά, ζητείται σημείο ισορροπίας. Πιέσεις στις τράπεζες, άνοδος για ΜΟΗ-ΕΛΠΕ.

Χρηματιστήριο: Παίρνουν κεφάλι οι πωλητές

Κάτι τα ευρωπαϊκά, περισσότερο όμως οι εξελίξεις στο υγειονομικό δίνουν, και πάλι, προβάδισμα
στους πωλητές.

Φυσιολογική η ήπια διορθωτική εικόνα από Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο, με τα futures στη Wall Street εύλογα, από λίγο χαμηλότερα, μετά το χθεσινό νέο ιστορικό υψηλό.

Αναμενόμενη, ωστόσο, και η πίεση που από την αρχή δέχεται η εγχώρια αγορά, καθώς οι εισηγήσεις για συνολικό απαγορευτικό (στην Αττική;) κυριαρχούν από νωρίς στα Μέσα.

Από λίγο χαμηλότερες τιμές το «άνοιγμα» της συνεδρίασης, με τις εντολές που είχαν περαστεί στο σύστημα (από τις 10:25) να προδιαθέτουν για την κλίση του ΓΔ από τις 776,37 μονάδες, του ΔΤΡ από τις 470,61 και από τις 1.854,64 μονάδες για τον FTSE25 από 0,78% χαμηλότερα (ΓΔ) έως 1,45% (ΔΤΡ).

Στα πρώτα 20' το αρχικό κύμα εντολών από την πλευρά των πωλητών, αξίας συναλλαγών 4,6 εκατ. Με την προσφορά να απορροφάται μεθοδικά, χωρίς να εντείνεται η πίεση των short, με αποτέλεσμα την εξισορρόπηση λίγο υψηλότερα. Αλλα 1,8 εκατ. πραγματοποιήθηκαν στα επόμενα 15', με τον ΓΔ στις 773,36 (-0,55%) και τον ΔΤΡ στις 467 (-1,15%).

Χρηματιστές, με βάση την εξέλιξη της συνεδρίασης σε αυτό το αρχικό διάστημα, εκτιμούσαν πως πωλητές-αγοραστές θα επιδιώξουν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο κινήσεών τους σε εύλογα επίπεδα. Προκειμένου να βγει η προσφορά των μεν και να μαζευτεί από τους δε, χωρίς να ακυρωθεί η διαμορφούμενη ανοδική τάση της αγοράς.

Σε Motor Oil, Alpha Bank, OTE, Jumbo, ETE η πρώτη 5άδα, και σε ΔΕΗ, Eurobank, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Mytilineos η 10άδα.

Με αγοραστές σε μετοχές των ΜΟΗ και ΕΛΠΕ, απόρροια των υψηλών τιμών στις διεθνείς αγορές, με πωλητές στις άλλες 8, ειδικότερα σε Jumbo, ΟΠΑΠ, που θεωρείται πως λειτουργούν ως σηματωροί σε αυτή τη φάση του υγειονομικού.

Στις 28/39 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 103 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Για Δρομέα, Ξυλεμπορία, Πλαστικά Θράκης η μεγαλύτερη άνοδος, συνεκτιμώντας τη συναλλακτικότητά τους.

Σε «νέα υψηλά» Ξυλεμπορία (0,326) και Πλαστικά Θράκης (4,09).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v