Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού κάνουν «παιχνίδι» οι αγοραστές

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, ζητούμενο η επιβεβαίωση των 750 μονάδων ως βάση. «Κλειδί» της τάσης οι τραπεζικές μετοχές, με την προσοχή και στα αποτελέσματα της Coca Cola. Σε ποιες μετοχές τοποθετούνται οι long, η εικόνα στα «μεσαία».

Χρηματιστήριο: Πού κάνουν «παιχνίδι» οι αγοραστές

Διόρθωσε χθες βράδυ η Wall Street (καιρός ήταν), χαμηλότερα είχαν κινηθεί τα ευρωπαϊκά, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να επανακτά μέρος των απωλειών της Τρίτης.

Στις 3.888,67 μονάδες ο S&P500, από τις 3.908 νωρίτερα τα futures του δείκτη για το «άνοιγμα» της σημερινής συνεδρίασης και για τα καθ' ημάς ζητούμενο είναι να επιβεβαιωθεί -σε κλείσιμο εβδομάδας- η ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων ως βάση στήριξης και σημείο αναφοράς για όσους προσβλέπουν σε επαναφορά υψηλότερα των 800 μονάδων.

Εφικτό; Με τον Γενικό Δείκτη στις 762,83 μονάδες, τον FTSE25 στις 1.816,93, τον Δείκτη Τραπεζών στις 441,14 και τον FTMidCap στις 1.083,70 μονάδες, υπό προϋποθέσεις, η απάντηση, αύριο Παρασκευή, μπορεί να είναι θετική.

Σε περίοδο ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 2020 η αγορά, με την Coca Cola/hbc να παίρνει τη σκυτάλη από τη Mytilineos. Με το «άνοιγμα» της συνεδρίασης, η αγορά γνωρίζει τα μεγέθη και την προοπτική για το 2021, του δεύτερου βαρύτερου ομίλου του χρηματιστηρίου.

Στα 25,71 (0,39%) με υψηλό ημέρας στα 26,15 ευρώ και απόδοση 2,02% σε διάστημα εβδομάδας, η μετοχή μετρά απώλειες 2,69% από την αρχή του έτους. Εναντι απωλειών 6,08% του 25άρη. Στα 9,53 δισ. η αποτίμηση του ομίλου.

Παράλληλα σε περίοδο stress tests και διεργασιών ο τραπεζικός κλάδος, με την Πειραιώς στο επίκεντρο και λόγω της αμκ. Τον Μάρτιο την τοποθετεί το ΤΧΣ, με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 1 δισ., με την αγορά να έχει μία... αλλεργία στο άκουσμα των αμκ. Στο 0,772 (-5,85%) η μετοχή, με ισχυρή πίεση ειδικότερα μετά τις 15:30, όταν έγιναν γνωστά τα νεότερα στην αγορά. Μένει να φανεί εάν η αμκ όντως μπορεί να γίνει τον Μάρτιο ή όποτε... ωστόσο η αγορά θα πρέπει να αποσυνδέσει -και μάλιστα άμεσα- τη συγκεκριμένη περίπτωση από τις άλλες 3 συστημικές.

Αλλωστε αποτελεί κοινή πεποίθηση πως οι αμκ που θα υλοποιηθούν (εάν, όποτε και με όποιους όρους, προϋποθέσεις) ουδεμία σχέση έχουν με τις αναγκαστικές ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015. Η διαδικασία, πλέον, αφορά στην απευθείας κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, που συνδυαστικά με την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ συνθήκες για εξυγίανση του κλάδου, για τη σταδιακή επαναφορά του στον λειτουργικό ρόλο του.

Σε αυτή τη φάση της αγοράς «τρέχει» και μία σειρά επιχειρηματικών συνεργασιών, διεργασιών κ.λπ., ικανών να διαμορφώσουν συνθήκες μόχλευσης.

Το χθεσινό 5,41% στα 7,80 για τη μετοχή της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τους αγοραστές σε Mytilineos (12,26), Τέρνα Ενεργειακή (14,32) ενισχύουν την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως ένας από τους «καυτούς» κλάδους του 2021 θα είναι αυτός της ευρύτερης ενέργειας.

Αγοραστές και σε ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ, Lamda Development κ.α. αλλά χωρίς να αυξάνεται ο τζίρος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την έλλειψη επιπλέον ρευστότητας/κεφαλαίων.

Σε μεθοδική μετακύλιση ρευστότητας μεταξύ μετοχών του δείκτη παραπέμπει ο τζίρος των 50-55 εκατ. για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, με κοινό μυστικό στην αγορά πως εάν δεν ξεπεράσει τα 60-65 εκατ. και δεν ενεργοποιηθούν επιθετικά χαρτοφυλάκια, (ειδικά) στις τραπεζικές, το εγχείρημα των long μόνο εύκολο δεν θα είναι.

Το ενθαρρυντικό της χθεσινής συνεδρίασης, η καλή εικόνα εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης -και ο λόγος για Cenergy, Avax, Ικτίνος, Intrakat, Quest, BriQ, Πλαστικά Θράκης, ΚΡΙ-ΚΡΙ κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v