Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποια blue chips σήκωσαν στις πλάτες τον ΓΔ

Ανοδο στις 774 μονάδες πέτυχε η εγχώρια αγορά με στήριξη κυρίως από βιομηχανικούς τίτλους. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα και τι προβληματίζει τους αναλυτές. Βαριές απώλειες για την μετοχή της Πειραιώς.

Χρηματιστήριο: Ποια blue chips σήκωσαν στις πλάτες τον ΓΔ

Με ήπιες μεταβολές κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους Επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, αλλά και τις τελευταίες δηλώσεις Πάουελ.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, υπογράμμισε τη δέσμευση της Fed στη μείωση της ανεργίας, άφησε να εννοηθεί ότι δεν ανησυχεί για πιθανή άνοδο του πληθωρισμού, ή αστάθεια στην Χρηματοοικονομική Αγορά, ενώ επανέλαβε ότι η Fed δεν εξετάζει αύξηση στα, σχεδόν, μηδενικά επιτόκια.

Καθαρά ανοδική η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό του Δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας.

Σαφώς περισσότεροι οι συμμετέχοντες τίτλοι από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, στην προσπάθεια απόδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά, αλλά οι ίδιοι Συμμετέχοντες από πλευράς ενεργών Traders και αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται από την εμμονή της καθαρής αξίας συναλλαγών, στα επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Μένοντας στον ημερήσιο τζίρο, “ένα μεγάλο μέρος της συναλλακτικής ένδειας αποδίδεται στην φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, για αγορές Μετοχών, Νομισμάτων και εσχάτως, Κρύπτο. Η ευκολία πλέον της πρόσβασης στις Ξένες Αγορές, το χαμηλό κόστος και οι αποδόσεις, είναι οι μεγαλύτερες απειλές για την ελκυστικότητα του Χ.Α. ως Οργανωμένη Αγορά. Επιπλέον, η πλειοψηφία των Επενδυτικών Κεφαλαίων θέτουν ως προϋπόθεση ελάχιστα όρια συναλλαγών, που τους εξασφαλίζουν συγχρονισμό στις κινήσεις τους, χωρίς να προκληθούν ακραίες μεταβολές στις τιμές, επιτείνοντας έτσι το φαινόμενο της απομάκρυνσης των Θεσμικών Κεφαλαίων από το Χ.Α. Ας ελπίσουμε ότι το ξεκίνημα του 2021 δεν θα αποτελέσει οδηγό για την υπόλοιπη χρονιά”, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.).

Σαφώς πιο επιφυλακτική εικόνα, αν συνυπολογιστούν τα κέρδη του ΓΔ, σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς οι εκεί δραστηριοποιούμενες Δυνάμεις, δεν έχουν πειστεί για πιθανή αλλαγή κλίματος και άρσης της υφιστάμενης επιφυλακτικότητας.

Επιφυλακτικοί δηλώνουν και οι περισσότεροι Επαγγελματίες του χώρου, που περιορίζονται να επισημάνουν πως, “το lockdown θα συνεχίσει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις και η Αγορά θα μπορούσε, στο επόμενο διάστημα, να δει και χαμηλότερα επίπεδα, αν σε αυτό συνηγορήσουν και οι Διεθνείς Αγορές, καθώς η χρονική επέκταση των περιοριστικών μέτρων, επηρεάζουν την πορεία της Οικονομίας και τα αποτελέσματα αρκετών Εισηγμένων. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, σε μετοχές Εταιρειών που επηρεάζονται λιγότερο από την πανδημία, ενώ στο επίκεντρο θα παραμείνουν οι μετοχές των Τραπεζών και κυρίως της Πειραιώς, λόγω των αναφορών για Α.Μ.Κ.”.

Επιφυλακτική επιστροφή των αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 0,755% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους). Στην συνέχεια του σχολίου, υπάρχει εκτεταμένη ανάλυση για τα τεκταινόμενα στις Αγορές ομολόγων, από τον μόνιμο Συνεργάτη της στήλης, Λουκά Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της Alpha Bank (+5,48%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Εθνική (+1,04%), Eurobank (+1,43%) και Πειραιώς (-7,33% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Σε ρόλο “μοναχικού καβαλάρη” ο τίτλος της ΠΕΙΡ, απλά συνεχίζει να δείχνει την αντίδραση της Αγοράς και μόνο στο άκουσμα για πιθανή Α.Μ.Κ.

Σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου με αρνητική ημερήσια μεταβολή, υστέρησαν οι ΕΛΠΕ (-0,56%), ΛΑΜΔΑ (-0,94%), ΜΟΗ (-0,53%) και ΜΥΤΙΛ (-0,33%).

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ (+4,71%) που σήμερα και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2020, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Να σημειωθεί ότι τα συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,19 ευρώ, ανάλογα με τις εκτιμήσεις των Αναλυτών, μειωμένα κατά 14,9%. Η Εισηγμένη ανακοίνωσε μέρισμα 0,64 ευρώ ανά μετοχή, υψηλότερο των μέσων εκτιμήσεων. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 26,30, ή έστω υψηλότερα των 25,68 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), οι αγοραστές έχουν δικαίωμα στην ελπίδα, ότι θα υπερκεράσουν την δύσκολη ζώνη 26,92 – 27,50 ευρώ.

“Η Ανανεώσιμη Ενέργεια και οι Τεχνολογίες Αποθήκευσης, θα αποτελέσουν τους μοχλούς της οικονομικής απόδοσης της Μυτιληναίος στα επόμενα χρόνια, καθώς οι Εταιρείες και τα Κράτη εντατικοποιούν τον ρόλο, που θα διαδραματίσουν στην ενεργειακή μετάβαση. Αυτό θα γίνει μέσω του Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), ο οποίος συστάθηκε πριν από ένα χρόνο και επεκτείνεται σε διάφορες Χώρες, από τη Χιλή ως την Αυστραλία”, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Για την μετοχή της ΜΥΤΙΛ (-0,33%), σημεία – κλειδιά η αντίσταση στα 12,56 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η στήριξη στα 12,02 ευρώ. Ανοδική διαφυγή δίνει minimum κίνηση προς τα 13,00 ευρώ. Αντίθετα, υποχώρηση με κλείσιμο χαμηλότερα των 12,02 ευρώ, θα πιέσει τον τίτλο προς τα 11,43 – 11,18 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της ΔΕΗ (+3,21%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 76 μηνών, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στην ζώνη 8,25 – 8,30 ευρώ.

Σε στάση αναμονής η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+1,15%), καθώς οι traders περιμένουν τις εξελίξεις, όσον αφορά την επικείμενη Α.Μ.Κ. Πλησιέστερη αντίσταση στην περιοχή των 4,54 ευρώ, όπου συγκλίνουν οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 200 ημερών. Ανοδική διαφυγή θα αφήσει περιθώρια αναρρίχησης προς τα 5,00, 5,18 (ημερήσιο “stop short”) και 5,74 ευρώ (αισιόδοξο σενάριο με τα τρέχοντα δεδομένα). Η πρώτη στήριξη στα 4,20 και η αμέσως επόμενη και ισχυρότερη στα 3,76 ευρώ.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Alpha Trust Α.Ε.Δ.Α.Κ.Ο.Ε.Ε. ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,16616745 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1578590775 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκε η κινητικότητα στην Vidavo (+7,49%), κάτι κινήθηκε στην ΣΙΔΜΑ (+7,50%), δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Ιντρακάτ (+3,24%), Άβαξ (+4,15%), Byte (+2,08%), Autohellas (+5,89%), Epsilon Net (+2,46%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στον Δρομέα (+3,06%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η MIG (+1,36%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Ίλυδα (+3,17%), Foodlink (+9%), Reds (+3,07%), Cairo Mezz (+2,47%), Κέκροπα (+4,69%), Τεχν. Ολυμπιακή (+3,55%) και Τρ. Αττικής (+4,06%).

Σχετική αύξηση των συναλλαγών, λόγω επιχειρηματικής είδησης στον Λύκο (+3,2%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή στην Fieratex (-2,89%), ανέβασαν συναλλαγές οι Σπύρου (+0,45%) και Έλαστρον (+6,61%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΕΚΤΕΡ (-0,37%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για την Profile (+2,90%), συνεχίζεται το επικίνδυνο ασανσέρ στον Ακρίτα (-17,35%), ενώ σε νέα υψηλά 243 μηνών ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα Πλ. Θράκης (+2,44%).

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, για επιστροφή της συγκρατημένης αισιοδοξίας, είναι επιβεβλημένο το κλείσιμο υψηλότερα των 780 – 784 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 795, 809 και 900 μονάδες. Προσοχή, το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στις 781 μονάδες.

Σε περίπτωση υποτροπής του κλίματος, δεν πρέπει να παραβιαστεί η στήριξη στις 749 μονάδες, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων, με την ενδιάμεση στήριξη να εντοπίζεται στις 752 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).

Για την σχετική βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας, όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1852, 1870 (ημερήσιο “stop short”), 1903 (gap) και 1935 μονάδων.

Για την περαιτέρω επιδείνωση, αρκεί κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 1840 – 1811. Σε μία τέτοια περίπτωση, η επόμενη στήριξη στις 1718 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η ΕΕΕ ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το 2020.Οι μεταβολές στους Ελληνικούς δείκτες MSCI μετατέθηκαν για το Μάιο, αφήνοντας την Αγορά να αναζητεί άλλους καταλύτες, για να αποτρέψει την επάνοδο σε σκηνικό μεταβλητότητας και ενδεχόμενης πλαγιοκαθοδικής κίνησης, εν μέσω του σκηνικού οικονομικής δυσπραγίας και χαμηλής επενδυτικής ψυχολογίας”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Σημεία στήριξης οι 750 και 714 μονάδες (ΚΜΟ 200), ενώ σημείο αντίστασης οι 800 μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το Ταμείο διάσωσης της Ζώνης του Ευρώ, ζητώντας τη συγκατάθεσή του, ώστε να αποπληρώσει νωρίτερα το χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ελλάδα θέλει να εξοφλήσει χρέος αξίας περίπου €3,3 δισ. στο ΔΝΤ φέτος, από συνολικά €5,0 δισ. σε εκκρεμή δάνεια, που οφείλονται έως το 2024. Πολύ δυνατά τα αποτελέσματα της Coca Cola HBC, που ξεπέρασαν τις προβλέψεις τόσο στα λειτουργικά και καθαρά κέρδη, όσο και στις ελεύθερες ταμειακές ροές. Ο ενοποιημένος όγκος πωλήσεων διαμορφώθηκε στα 2,1 δισ. κιβώτια (-6%), ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στα €6,1 δισ. (-13%), τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBIT) στα €672 εκατ. (-11%) και τα καθαρά κέρδη στα €415 εκατ. (-15%). Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα €497 εκατ., με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να μειωθεί κατά €156 εκατ., στα €1,6 δισ. Το ΔΣ πρότεινε την διανομή μικτού μερίσματος ύψους €0,64/μετοχή”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Σε θετικό έδαφος έκλεισε ο ΓΔΧΑ, εν όψει και των εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου, αλλά και του υποστηρικτικού επενδυτικού κλίματος που κυριαρχεί, προς το παρόν, στο εξωτερικό. Δεδομένου ότι πιθανότατα να βρισκόμαστε κοντά στον επίλογο της πανδημίας, συνεχίζουμε και βλέπουμε υψηλότερες αποτιμήσεις μεσοπρόθεσμα, έστω και αν η κλίση της ανόδου είναι οριακά θετική για το επόμενο διάστημα”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Αν οι Αγορές λειτουργούσαν αποτελεσματικά, οι Ομολογιακές Αγορές σε Παγκόσμιο επίπεδο θα παρουσίαζαν μια άλλη εικόνα. Όμως ένεκα Κεντρικών Τραπεζών και πανδημίας “ο κύβος ερρίφθη” για δημιουργία περιβάλλοντος μηδενικών επιτοκίων, ανεξαρτήτως επικρατουσών συνθηκών, όπως επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η έλευση του covid-19 απλώς ενίσχυσε την ανάγκη για παροχή απεριόριστης ρευστότητας, μέσω προγραμμάτων επαναγοράς ομολόγων από όλες τις Κεντρικές Τράπεζες, με πρωτοστάτες την Fed & EKT. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή για να αποφευχθεί μια κατάρρευση της Παγκόσμιας Οικονομίας, δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών.

Επιπλέον η επικείμενη αναχρηματοδότηση τεράστιων Κρατικών και Εταιρικών χρεών, τρισεκατομμυρίων Δολαρίων της περιόδου 2020 - 2023, οδηγούν στην ανάγκη πίεσης των επιτοκίων δανεισμού προς τα κάτω, αφού δεν θέλουν να επαναληφθούν φαινόμενα Lehman Brothers, ή, ακόμα χειρότερα, φαινόμενα1929…

Όμως οι πολιτικές δεν είναι πανάκεια και η συμπίεση των επιτοκίων σε μηδενικά, ή και αρνητικά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν συνάδουν με την οικονομική λογική, δημιουργώντας μακροπρόθεσμα σοβαρές αρνητικές παρενέργειες.

Η εκτίναξη του ενεργητικού της Fed ($9,1 τρισ.) αλλά και της ΕΚΤ (7,4 τρισ. €) μέσα σε ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από ότι υπήρξε σε όλη την προηγούμενη 10ετια. Επιπλέον η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, αλλοιώνει και την προσδοκώμενη απόδοση στις Αγορές Μετοχών & Ομολόγων, με αποτέλεσμα να αυξάνει η ζήτηση τίτλων σε όλο υψηλότερες τιμές, συνεπώς και οι αποτιμήσεις. Έτσι δικαιολογείται από αρκετούς Αναλυτές η αύξηση των αποτιμήσεων αρκετών Εταιρειών, αφού οι ιστορικά χαμηλές αποδόσεις p/e, είναι αρκετά υψηλότερες από τα επιτόκια των Κρατικών ομολόγων.

Η ποιο επικίνδυνη συνέπεια όμως, είναι ότι μεγάλο μέρος των κεφαλαίων έχει κατευθυνθεί σε Εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις χαμηλής διαβάθμισης (junk bonds), με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, αγνοώντας τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο. Εκτιμάται ότι μόνο το 2021 οι αναχρηματοδοτήσεις junk bond ανέρχονται πάνω από $200 δισ., ενώ στα επόμενα 4 χρόνια οι αναχρηματοδοτήσεις προσεγγίζουν τα $1,5 τρισ.

Αργά αλλά σταθερά γίνεται αντιληπτό ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την συνέχιση αυτών των πολιτικών είναι τεράστιοι και τυχόν αύξηση των επιτοκίων, θα οδηγήσει σε πρωτόγνωρες συνέπειες το Παγκόσμιο Οικονομικό Οικοδόμημα.

Ήδη από τον Αύγουστο του 2020 παρατηρείται μια αργή άλλα σταθερή αύξηση στο επιτόκιο του 10ετους Αμερικανικού Κρατικού ομολόγου, που από 0,5120% διαπραγματεύεται πέριξ του 1,15% - 1,20%, παρουσιάζοντας μια αύξηση 134% !!!

Έγκυρη τεχνική διάσπαση του επιπέδου 1,20% θα οδηγήσει στο επόμενο επίπεδο αντίστασης του 1,50% - 1,60%, δημιουργώντας συνεπακόλουθες πιέσεις και στην Αμερικανική Αγορά Μετοχών.

Οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, με την βοήθεια της “Μεγάλης Φίλης” (ΕΚΤ), διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα σε όλη την καμπύλη χρέους, παρά την εκτίναξη του Δημοσίου χρέους σε νέα ιστορικά υψηλά.

Οι πρόσφατοι έξοδοι στις Αγορές συντήρησαν την ρευστότητα της Κεντρικής Κυβέρνησης, βελτιώνοντας τόσο την ληκτότητα, όσο και το μέσο επιτόκιο δανεισμού. Η προσπάθεια αντικατάστασης ομολόγων υψηλού κόστους (ΔΝΤ), με ομόλογα χαμηλότερου επιτοκίου & μεταγενέστερων λήξεων, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί όλο το 2021, αντλώντας παραπάνω κεφάλαια από τα αρχικά προγραμματισθέντα, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί η Χώρα την ευνοϊκή συγκυρία των χαμηλών επιτοκίων, για όσο υπάρχει…

Το γεγονός ότι οι Οίκοι αξιολόγησης δεν προχώρησαν σε περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Χώρας, άφησε αδιάφορους, προς το παρόν, τους Επενδυτές, που ψάχνουν εναγωνίως για αποδόσεις και μάλιστα σε Ευρώ.

Ήδη όμως αρχίζει να φαίνεται μια ελαφρά απόκλιση στην καμπύλη επιτοκίων μεταξύ των κοντινών λήξεων (μέχρι 5 έτη) και των μακρύτερων λήξεων (πάνω από 10 έτη). Ενώ η 5ετια κινείται κοντά στο ιστορικό χαμηλό (0,04%) η 10ετια έχει απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά του Δεκεμβρίου του 2020 (0,555%) και προσεγγίζει επικίνδυνα την 1η τεχνική αντίσταση του 0,77%, εμφανίζοντας ποσοστιαία μεταβολή 38%.

Επιβεβαιωμένη διάσπαση του 0,77%, αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση του επόμενου επιπέδου αντίστασης του 1%.

Παρά το γεγονός ότι απέχουμε αρκετά από τα επίπεδα ασφαλείας αναχρηματοδότησης του χρέους, ο χρόνος πιέζει για επιτάχυνση των κινήσεων του Οικονομικού Επιτελείου, για να προλάβει την ευνοϊκή συγκυρία, πριν τελειώσει όπως “όλα τα ωραία”.

Το ευνοϊκό περιβάλλον θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν και οι Εισηγμένες Εταιρείες εκδίδοντας νέο, ή αναχρηματοδοτώντας παλαιό χρέος, με ευνοϊκότερους όρους.

Οι επιλογές τους είναι να προχωρήσουν σε εκδόσεις μέσω του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, απευθυνόμενες κυρίως στις λιμνάζοντες καταθέσεις Ελλήνων Ιδιωτών, που απολαμβάνουν “μηδενικά” επιτόκια από τις Ελληνικές Τράπεζες, ή να προχωρήσουν σε διεθνείς εκδόσεις όπως στο παρελθόν. Η κάθε επιλογή έχει πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα για τις Εκδότριες.

Όσο για τους ενδιαφερόμενους Επενδυτές, τα εταιρικά ομόλογα αποτελούν μια διέξοδο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ενέχουν και δύο πολύ σημαντικούς κινδύνους, που πρέπει να τους λάβουν σοβαρά υπόψη.

Το αξιόχρεο του Εκδότη και τον κίνδυνο της αθέτησης πληρωμής τόκων & Κεφαλαίου (π.χ.Follie Follie, MLS).

Τον κίνδυνο του πληθωρισμού, που αν και προς το παρόν παραμένει αθέατος, η ιστορία έχει δείξει ότι όταν εμφανίζεται, παράγει σημαντικές ζημιές για τους κατόχους, κυρίως μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το 2021 αρκετές Εταιρείες προετοιμάζονται για ομολογιακές εκδόσεις, όπως ο ΜΥΤΙΛ, η ΔΕΗ, η ΤΙΤC, η ΑΡΑΙΓ κ.α.

Συμπερασματικά, παρά την πανδημία, οι Ομολογιακές Αγορές Παγκοσμίως, με την επέμβαση – χειραγώγηση των μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών, κρατήθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα επιτοκίων. Οι Επενδυτές θα πρέπει να έχουν αυξημένα αντανακλαστικά, γιατί η στρέβλωση που υποβάλλονται οι Αγορές αργά, ή γρήγορα θα παύσει. Συνεπώς θα πρέπει στα πιθανά σενάρια που επεξεργάζονται, να εκτιμούν τον βαθμό κινδύνου που αναλαμβάνουν, τόσο όσον αναφορά τον χρονικό ορίζοντα λήξης, όσο και το ύψος του επιτοκίου που τους προσφέρεται.

“O Ελβετός Διαχειριστής Κεφαλαίων & Μεγαλοεπενδυτής Felix Zulauf, ερωτώμενος για αυτό που συμβαίνει στις Ομολογιακές Αγορές από την παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών και που θα καταλήξει, σε μια συνέντευξη του το 2020 είχε αναφέρει ότι ‘Δεν ξέρω πότε θα τελειώσει αυτή στρέβλωση του οικονομικού συστήματος. Όταν όμως τελειώσει το ερώτημα δεν θα είναι αν έχεις χάσει, αλλά πόσα έχεις χάσει”, υπενθυμίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με ήπιες μεταβολές, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές. Αργία σε Ιαπωνία, Κίνα, Νότια Κορέα και Ταϊβάν.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις των δεικτών στην Wall Street.

Ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Μικρές απώλειες για το Χρυσό, προσπαθεί να κινηθεί ψηλότερα το Ασήμι, προς τα $48000 κινείται το Bitcoin, έπιασε τα $1800 το Ethereum.

Οι Χειμερινές οικονομικές προβλέψεις του 2021, από την Κομισιόν, αναφέρουν ότι η Οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 3,8% το 2021 και 2022, ενώ η Οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί κατά 3,7% το 2021 και 3,9% το 2022.

Τo Άμστερνταμ αναδείχθηκε το μεγαλύτερο Χρηματιστηριακό Κέντρο της Ευρώπης τον Ιανουάριο, εκθρονίζοντας το Λονδίνο από την παραδοσιακή του θέση. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η αξία των συναλλαγών σε μετοχές στην Πρωτεύουσα της Ολλανδίας ανήλθε στα 9,2 δισ. ευρώ την ημέρα, τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τη Βρετανική εφημερίδα, πρόκειται για τετραπλάσια άνοδο σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, υποχώρησε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν στις 793000, από τις 812000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι οι νέες αιτήσεις θα διαμορφωθούν στις 760000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας με ρυθμό 3,5% φέτος και 5% το 2022 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της με τις Χειμερινές προβλέψεις, εκτιμώντας ότι το Ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε 10% την περασμένη χρονιά.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο στις 94,9 (από 93,3 μονάδες τον Δεκέμβριο), επίπεδο πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο περυσινό (105,8 μονάδες), αποτυπώνοντας την αρνητική επίδραση της υγειονομικής κρίσης”, σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη Βιομηχανία του ΙΟΒΕ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 779,4 μονάδες (+2,17%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 775,05 (+1,60%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 774,38 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,51%.

Ο τζίρος στα 74,5 εκατ., όμως από αυτά τα 23,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΜΠΕΛΑ απέσπασαν το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΦΡΛΚ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΕΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι Πειραιώς, Σαράντης και Motor Oil.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 79 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και νεότερη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (64.872 συμβόλαια).

Στα 4.601 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.532 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 909, 739 για τον Φεβρουάριο και 170 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.844,5) κινήθηκε μεταξύ 1.820 και 1.858 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.500 ΟΠΑΠ, 18.896 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.765), Alpha Bank (16.805), Πειραιώς (26.173), ΔΕΗ (3.572), Εθνική (4.255), ΟΤΕ (260), Ελλάκτωρα (1.134), Μυτιληναίο (233), Ιντρακόμ (113), Lamda Development (103), ΑΔΜΗΕ (336), ΓΕΚ (402), Motor Oil (231), ΕΧΑΕ (110).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.117, MIG 54.467, Alpha Bank 86.394, Πειραιώς 54.301, Εθνική 25.215, ΔΕΗ 12.580.

Έκλεισαν μικρές “long” θέσεις στην ΔΕΗ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                       Name of Issuer                     NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 41.996.205 τεμ., (από 42.198.085 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 21.949.171 τεμ. (21.593.243), ΔΕΗ 4.266.980 τεμ. (4.844.068), Eurobank 44.616.561 τεμ. (51.788.206), ΟΠΑΠ 1.350.377 τεμ. (1.350.377), Εθνική 11.201.150 (10.895.668).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v