Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες ξανά στο προσκήνιο

Πτωτικό το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στο ντιλ της Alpha Bank. Οι τράπεζες, τα τεχνικά δεδομένα, η τάση στις διεθνείς αγορές και τα blue chips που βρίσκονται σε... θέση μάχης.

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες ξανά στο προσκήνιο

Τελευταία εβδομάδα μηνός Φεβρουαρίου, για τις αγορές. Σε αναζήτηση καταλύτη για συνέχιση της προσπάθειας αναστροφής οι long, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στις διεθνείς αγορές, ειδικότερα στη Wall Street, ο S&P500 μετά και τη συνεδρίαση της Παρασκευής διαμορφώνεται στις 3.906,71 μονάδες, περιοχή που μπορεί να δώσει εξίσου ανοδική συνέχεια ή διόρθωση.

Τα σημεία αναφοράς μας για τον «δείκτη των δεικτών» είναι οι 3.885 και 3.950 μονάδες.

Προφανές πως η σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη χρήζει επιπλέον προσοχής, καθώς από την έκβασή της θα κριθεί -πιθανότατα- η διαμόρφωση της τάσης για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Σε «κλείσιμο» εβδομάδος, μηνός, την Παρασκευή.

Στα καθ' ημάς, εμφανής η προσπάθεια των long να επαναφέρουν την αγορά σε ρότα προς και πάνω από τις 800 μονάδες. Με τον ΓΔ στις 781,42 μονάδες, τον FTSE25 στις 1.852,78, τον ΔΤΡ στις 447,62 και τον FTMidCap στις 1.133,94 μονάδες.

Με μικρή αύξηση συναλλαγών/τζίρου η τελευταία εβδομάδα, που ναι μεν παραπέμπει σε ενεργοποίηση κατά τι περισσότερων -traders και επενδυτών- αλλά, ακόμη, με την πλειονότητα των «ισχυρών χεριών» και funds στη θέση του θεατή.

Ζητούμενο, για τους long, η ενεργοποίηση ενός καταλύτη ικανού να δημιουργήσει μόχλευση, να προσελκυσθούν ρευστότητα/κεφάλαια, να επαναδραστηριοποιηθούν βραχυπρόθεσμοι παίκτες, να διαμορφωθεί τάση.

Κλάδος-κλειδί, κυρίως λόγω «βαρύτητας» (στη στάθμιση των δεικτών), ο τραπεζικός, εκ νέου στο προσκήνιο και με αφορμή τις εξελίξεις της... τελευταίας στιγμής, με την Alpha Bank στο επίκεντρο.

Μπορεί το deal της Αlpha Bank να λειτουργήσει καταλυτικά; Σε αυτό προσβλέπουν όσοι έχουν θέσεις από χαμηλότερες τιμές.

Ωστόσο, στο επίκεντρο και συγκεκριμένες εισηγμένες/μετοχές-σηματωροί, με την Τέρνα Ενεργειακή-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε θέσεις μάχης, τα Ελληνικά Πετρέλαια και τον ΟΤΕ σε ετοιμότητα (λόγω ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, Πέμπτη-Παρασκευή). Και ενδεχόμενης συνέχισης της ανοδικής φοράς τίτλων της επικαιρότητας, με τη ΔΕΗ να έχει... κλέψει την παράσταση.

Με τάση long και αρκετά χαρτιά της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας, momentum που κρίνεται (σε μηνιαίο) σε αυτές τις πέντε συνεδριάσεις.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v