Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες πήραν... το όπλο τους

Οι τράπεζες σήκωσαν το βάρος οδηγώντας τον ΓΔ στις 817 μονάδες και διαγράφοντας τις ζημιές από την αρχή της χρονιάς. Πρωταγωνιστής της ημέρας η Eurobank. Ακολούθησαν την κίνηση ΟΠΑΠ, Motor Oil, Aegean. Στα 78 εκατ. ο τζίρος.

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες πήραν... το όπλο τους

Θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη, είναι η μέχρι στιγμής εικόνα για τους κύριους Ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες, με τους Επενδυτές να περιμένουν τις εξελίξεις στις ΗΠΑ (η Γερουσία θα αρχίσει μέσα στην εβδομάδα τη συζήτηση για το πακέτο βοήθειας των $1,9 τρισ., αφού οι Δημοκρατικοί υπαναχώρησαν από την προσπάθεια που έγινε, για την αύξηση του κατώτερου μισθού στα $15 την ώρα, στο πλαίσιο του ίδιου πακέτου).

Η προσοχή των Traders και στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Αμερικανικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 1,42%.

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς το επιφυλακτικό ξεκίνημα ακολούθησαν περισσότερες πρωτοβουλίες των αγοραστών, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να γυρίσει σε θετικό βηματισμό και να τον διατηρήσει μέχρι τέλους, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το “πενταρέ” των ανοδικών συνεδριάσεων για τον Γενικό Δείκτη, είναι ρεκόρ τρέχοντος έτους, καθώς πέντε συνεχόμενα θετικά κλεισίματα ο Δείκτης είχε να “δει” από το διάστημα 20/11 έως και 9/12/2020, όταν και είχε συμπληρώσει 14 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Ο ΓΔ με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις αθροίζει κέρδη 5,62%, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει ενισχυθεί κατά 2,2 δισ. ευρώ στο πενθήμερο ανοδικό σερί, ενώ ο Δείκτης έχει γυρίσει και σε θετική απόδοση από την αρχή του χρόνου με κέρδη 0,99%.

Ο ΔΤΡ με “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων, αθροίζει κέρδη 13,02%, όμως από την αρχή του χρόνου παραμένει σε αρνητικό έδαφος, με απώλειες 0,82%.

Αποκλιμάκωσης συνέχεια για τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, με την απόδοση του 10ετους να υποχωρεί στο 0,996%.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “σε κατάσταση αναμονής θέτουν το Υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ, οι ‘αναταράξεις’ στην Αγορά ομολόγων, με την επόμενη έξοδο στις Αγορές να προϋποθέτει σαφή ομαλοποίηση”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν Αναλυτές, όμως δεν λείπουν και πιο συντηρητικές προσεγγίσεις.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), “η Αγορά έδωσε ανοδική. Ουσιαστικό επίπεδο πλέον είναι η ζώνη του 825 - 840, όπου εκεί θα παιχτεί το αν θέλει να ξεκινήσει άμεσα το ‘ταξίδι’ για πάνω από τις 1000 μονάδες, που καιρό τώρα εικάζουμε, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά. Θυμίζουμε πως η Αγορά μας, αλλά και η Οικονομία μας δεν έχουν την ίδια εικόνα με το εξωτερικό, με το τελευταίο να την καθιστά σαν ‘hot story’, για κεφάλαια που στο ‘χάος’ της ρευστότητας ψάχνουν ευκαιρίες για τοποθέτηση. Για ακόμα μία φορά θα πούμε ότι η περίοδος από το 2020, μοιάζει σαν την περίοδο του 1998, με αφορμή τότε την υποτίμηση της Δραχμής. Τα κεφάλαια που εισρέουν είτε σαν επιδοτήσεις, είτε σαν δανεισμός, δίνουν τη δυνατότητα να πέσει χρήμα στην πραγματική Οικονομία που τόσο έχει ανάγκη. Από την άλλη έχουμε Ξένους Επενδυτές, που εδώ και καιρό έρχονται αργά και σταθερά, με νέα κεφάλαια προς επένδυση στη Χώρα, σε αρκετούς κλάδους της Οικονομίας. Από τη στιγμή που οι Μεγάλες Οικονομίες συντηρούνται με ‘νέο χρήμα’, προσπαθώντας να αναχαιτίσουν, χωρίς μεγάλες απώλειες, την ύφεση, η Χώρα μας βρίσκει την ευκαιρία να βρεθεί σε θέση ισχύος, μετά από πολλά χρόνια. Παράλληλα, το κόστος δανεισμού τόσο της Χώρας, όσο και των Επιχειρήσεων βαίνει μειούμενο, ενώ το πιο βασικό είναι ότι το Επιχειρείν, πλέον, κερδίζει έδαφος, με σημαντικούς ρυθμούς μετά από χρόνια. Το Χρηματιστήριο δεν έχει υπερβάλει, κάτι που το καθιστά ακόμα πιο ελκυστικό μέσα στις υπερβολές του εξωτερικού”.

Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχει και πιο συντηρητική άποψη, σύμφωνα με την οποία, “το όποιο ενδιαφέρον στην Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δείχνει να εξαντλείται στο trading που συνεχίζεται στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, ενώ στον μη Τραπεζικό 25αρη, οι τίτλοι που επιμένουν πλαγιοανοδικά είναι, κατά κύριο λόγο, Εταιρειών που έχουν αποφασίσει και ενεργοποιήσει αγορές ιδίων μετοχών. Ελάχιστες οι θετικές εξαιρέσεις από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, η συντριπτική πλειονότητα της οποίας, έχει αφεθεί, κυριολεκτικά, ‘στην τύχη της” (!)

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αυτές άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δίνει σαφές προβάδισμα στους “buyers” (Alpha Bank +4,82%, Εθνική +3,05%, Eurobank +9,58%, Πειραιώς +0,64%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 484,77 (-0,40%) και 514,77 μονάδων (+5,76%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 514,77 (+5,76%), μέσω των τελικών δημοπρασιών βρέθηκε οριακά ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στις 514,78 (+5,76%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 514,76 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 5,76%.

Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 467 και 456 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων), οι αγοραστές ελέγχουν την βραχυπρόθεσμη τάση, ενώ το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 493 μονάδων, αλλά και υψηλότερα των 501 – 509 μονάδων, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 526 – 539 μονάδες. Αρνητική έκπληξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 456 μονάδων, θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 436 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας, για την αγορά από την ‘Intrum’ του 30% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης της τιτλοποίησης καταγγελμένων και σε ‘βαθιά’ καθυστέρηση δανείων, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 4,9 δισ. ευρώ (χαρτοφυλάκιο ‘Vega’), ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με Αναλυτές το 100% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) της τιτλοποίησης ‘Vega’ αποτιμήθηκε, με βάση την προσφορά της ‘Intrum’, κοντά στα 80 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η ‘Intrum’ θα καταβάλει ποσό 22 - 24 εκατ. ευρώ, για το 30% των mezzanine notes”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στην Αγορά βγήκε η Alpha Bank για την έκδοση Tier 2 Ομολόγου, ύψους περί τα €500 εκατ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει οι παρουσιάσεις. JP Morgan, Goldman Sachs, Citi, Nomura και Barclays, ως Joint Lead Managers, θα ‘τρέξουν’ τη διαδικασία”.

Σαφώς περισσότεροι οι “πράσινοι” τίτλοι και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υποαπέδωσαν οι ΔΕΗ (-0,77%), ΕΕΕ (-0,72%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,52%), ΟΛΠ (-0,52%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και TITC.

Η Διοίκηση του Ομίλου Jumbo ενημέρωσε, ότι “οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο Λιανεμπόριο, λόγω της πανδημικής κρίσης, επηρέασαν αρνητικά τα οικονομικά μεγέθη και κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2021. Οι πωλήσεις του Ομίλου, τον Φεβρουάριο 2021, κατέγραψαν πτώση κατά, περίπου, 34% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές απώλειες τζίρου, για το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς εκτιμώνται στο -19%, από -0,6% κατά τον σχετικά αισιόδοξο Ιανουάριο του 2021”.

Σύμφωνα με Αναλυτές, τα μεγέθη που ανακοίνωσε ο Όμιλος σήμερα, αφήνουν περιθώρια αναστροφής για το δεύτερο εξάμηνο, αν το Λιανικό Εμπόριο επιστρέψει στην κανονικότητα και αυτό “πριμοδοτήθηκε” από το ταμπλώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο τίτλος της Jumbo (+5,33%), δείχνει να επιμένει πλαγιοανοδικά, ενώ το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 14,03 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις αναρρίχησης προς τα 14,42 – 14,71 ευρώ, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 15,50, 15,83 και 16,30 ευρώ. Αντίθετα επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 13,57 – 13,50 ευρώ, μπορεί να δώσει διολίσθηση προς τα 12,91 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Εν τω μεταξύ, η Ocean Winds (Κοινοπραξία των Εταιρειών EDP Renewables και ENGIE) και η Τέρνα Ενεργειακή υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας, για την από κοινού ανάπτυξη Πλωτών Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στις Ελληνικές Θάλασσες, συνολικής δυναμικότητας άνω του 1,5 GW, τα οποία θα αναπτυχθούν σε βάθος δεκαετίας.

Ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (+2,14%) μπορεί να συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά η πρόσφατη “χιονοστιβάδα” του Τέξας τον έχει φέρει μακριά από τα ιστορικά του υψηλά. Το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στα 14,70 ευρώ, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 13,00 και 13,34 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, οι επόμενες στηρίξεις στα 12,00 – 11,83 και 11,00 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου οι περισσότεροι τίτλοι παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, από τις 16/2 είχε να κάνει συναλλαγές η Κρέκα (+19,86%), δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Vidavo (+18,66%, είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), Αλουμύλ (+2,42%, με αυξημένες συναλλαγές), Ιατρικό (+5,69%), Έλτον (+4,91%) και Ελλάδος (+1,95%), χωρίς “bid” το σημερινό +19,51% για τον Λιβάνη και το +9,73% για την Optronics, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Δρομέα (+1,45%, με σχετική αύξηση των συναλλαγών), ενώ σε υψηλά 7μηνου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η ΕΛΧΑ (+4,17%).

Ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην Moda Bagno (+3,65%), με διαθέσεις να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά και λόγω επιχειρηματικών ειδήσεων η Entersoft (+1,53%), προσπάθεια αντίδρασης στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 2,56 ευρώ (κλείσιμο 17/2) από τον Λούλη (+2,48%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις από την Foodlink (-5,65%), ενώ σε κάποιους δεν άρεσαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Mermeren (-10,40%).

Αύξησε συναλλαγές η Δομική Κρήτης (+1,37%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Τρ. Αττικής (-1,82%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Κέκροπα (-0,33%), επιστροφή αγοραστών στα Πλ. Θράκης (+1,44%, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), παρουσία πωλητή στον Επίλεκτο (-11,11%), ενώ συνεχίζει να επιμένει πλαγιοκαθοδικά ο ΟΛΘ (-1,54%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 501 – 510 μονάδων, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τις 526 – 539 μονάδες, ενώ το κλείσιμο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 1956 - 1959 μονάδων, επιτρέπει στους αγοραστές να στοχεύουν τις 1967 και 2000 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Το νέο ‘μπαζούκας’ που ενέκρινε η Αμερικανική Βουλή, επανέφερε την ευφορία στη Wall Street, ενώ την ίδια ώρα αποκλιμακώνονται και οι αποδόσεις των ομολόγων. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει την ευκαιρία να εδραιώσει την πορεία του ΓΔ πάνω από τις 800 μονάδες, εξέλιξη πιθανή αν οι συναλλαγές συνεχίσουν να βελτιώνονται”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική (ΚΜΟ 20: 782 μονάδες) και για να συνεχιστεί χρειάζεται καλό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές και αύξηση του όγκου συναλλαγών. Σημεία στήριξης για τον ΓΔ οι 782 και 750 μονάδες, ενώ σημείο αντίστασης οι 810 - 820 μονάδες. Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως δεν πρόκειται να επανέλθει για την Ελλάδα η υποχρέωση για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ που ίσχυε ως το 2019. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, οι ανατροπές που έφερε η κρίση του κορωνοϊού σε όλες τις Ευρωπαϊκές Οικονομίες, οδηγούν στην παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και για το 2022. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Χώρας ανέρχονται σε €32,8 δισ. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το ‘πράσινο φως’ στην απόκτηση της Stoiximan σε Ελλάδα και Κύπρο, από τον ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση θα ψηφίσει τον Νόμο που θα διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως τις 8 Μαρτίου και θα έχει στείλει την πρόταση για τον ‘Ηρακλή 2’ στους Θεσμούς, στις Βρυξέλλες και στην DGComp. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η Πειραιώς θα ανακοινώσει την Α.Μ.Κ. ύψους €1,1δισ. - €1,3 δισ. στις 16 Μαρτίου”, σημειώνει η Merit Sec.

“Οι ταλαντώσεις θα συνεχιστούν, εν αναμονή των εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και μέχρι να διαφανεί η σταδιακή άρση των περιορισμών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κρούσματα, Παγκοσμίως, αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες. Το διεθνές κλίμα παραμένει υποστηρικτικό με αυξημένες, ωστόσο, απώλειες στην Κίνα με τον CSI 300 να έχει υποχωρήσει κατά 10% από τις 10 Φεβρουαρίου”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

Το σκηνικό αυξημένων αποδόσεων των Αμερικανικών ομολόγων, ολοκλήρωσε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδος τον κύκλο του, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, όπως εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Με τις “αναταράξεις” των Διεθνών Αγορών να αφήνουν αλώβητο το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τον Γενικό Δείκτη να “αρνείται” να οπισθοδρομήσει, την περιοχή των 765 μονάδων να κινητοποιεί τα αγοραστικά αντανακλαστικά και τη συναλλακτική υποτονικότητα να συμβάλει στην ανθεκτικότητά του.

Η ψήφιση του νέου ευμεγέθους πακέτου στήριξης ύψους $1,9 τρισ. από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που αναμένεται να ψηφιστεί και από τη Γερουσία, επανέφερε την ευφορία στη Wall Street.

Την ίδια ώρα, η ρητορική της Κριστίν Λαγκάρντ που αναφέρθηκε σε “αποτροπή της αύξησης του κόστους δανεισμού”, επαναφέρει την ηρεμία στην Αγορά ομολόγων, παρά την αποκάλυψη ότι οι διχογνωμίες στους κόλπους της ΕΚΤ οδήγησαν σε μειωμένες αγορές την περασμένη εβδομάδα.

Με τα δεδομένα αυτά, αποκαταστάθηκε το θετικό momentum των Ευρωπαϊκών Αγορών.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι ο Μάρτιος είναι κατά κανόνα μήνας αρνητικών επιδόσεων στις δύο από τις τρεις χρονιές τις τελευταίες δεκαετίες, διαμορφώνονται φέτος ενδείξεις για διάψευσή τους.

Το θετικό momentum των Διεθνών Αγορών συνιστά τον πρώτο εμφανή λόγο.

Η προσδοκία για ολοκλήρωση του κύκλου των lockdown μετά τα μέσα του μήνα και η έναρξη της προετοιμασίας για την επανεκκίνηση της Οικονομίας στη συνέχεια, συνιστά το σημαντικότερο λόγο, με την Οικονομία να συνεχίζει, προσώρας, να βρίσκεται σε καθεστώς “οιονεί διασωληνομένου ασθενούς”.

Αρκεί να μνημονευθεί ότι ο αριθμός των Επιχειρήσεων που συνωστίστηκαν για να ενταχθούν στο καθεστώς του 5ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής ξεπέρασε τις 720 χιλ., επί συνόλου 830 χιλ. Ελληνικών Επιχειρήσεων, ενώ την ίδια ώρα το σύνολο των ετήσιων Κρατικών ενισχύσεων, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, προς τους πληττόμενους του Ιδιωτικού Τομέα ανήλθε σε €27 δισ.

Ενόψει των παραπάνω, το Ελληνικό Χρηματιστήριο προεξοφλεί τα επερχόμενα καλύτερα για την Ελληνική Οικονομία, μετά το 1ο τρίμηνο 2021.

Με τον Τραπεζικό κλάδο να ηγείται της κίνησης υπέρβασης των 800 μονάδων του ΓΔ και μηδενισμού των απωλειών από την αρχή του έτους, ενώ σύντομα το ίδιο θα συντελεστεί και για τον Τραπεζικό δείκτη, καθώς οι Ξένοι Οίκοι αναφέρονται θετικά στη συντελούμενη επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων και επομένως της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους.

Ένας τρίτος λόγος που συνηγορεί στην πιθανολογούμενη διατήρηση της ευφορίας κατά το Μάρτιο, σχετίζεται με την ανάγκη διατήρησης ικανοποιητικού κλίματος, για τη διενέργεια των Α.Μ.Κ. που έχουν αναγγελθεί (Aegean, Τράπεζα Πειραιώς κυρίως) αλλά και ομολογιακών εκδόσεων (Motor Oil, ΔΕΗ, Alpha Bank), προκειμένου να ολοκληρωθούν με επιτυχία.

“Με την τεχνική εικόνα να συνηγορεί στη συνέχιση της ανοδικής κίνησης, στο βαθμό που δεν υπάρξουν γεγονότα που θα προκαλέσουν διεθνείς αναταράξεις και την περιοχή στις 840 μονάδες να συνιστά το πλησιέστερο όριο αντίστασης για το ΓΔ”, όπως επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για το Πετρέλαιο, λίγο ψηλότερα το Ευρώ.

Τεχνικά, αποτρεπτική η εικόνα για Χρυσό και Ασήμι, παρά τις σημαντικές πιέσεις που έχουν προηγηθεί, πάνω από τα $48600 διαπραγματεύεται το Bitcoin, πάνω από τα $1550 το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA), ανακοίνωσε την απόφασή της να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 0,1%.

Κατά 8,7% βούτηξε ο τζίρος από τις λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή Destatis. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ χαμηλότερο από τις προσδοκίες για μικρή άνοδο κατά 1,3%. Σε μηνιαία βάση κινήθηκε 4,5% αρνητικά, έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 0,3%.

Αναπάντεχη άνοδο σημείωσαν οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη τιμών κατοικίας, σε Εθνικό επίπεδο, να ενισχύεται κατά 0,7%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι τιμές κατοικιών ήταν 6,9% υψηλότερες.

Αμετάβλητο στο 6,3% διατηρήθηκε το ποσοστό της Ανεργίας στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, σε μηνιαία βάση. Ο αριθμός των Ενέργων αυξήθηκε κατά 4000 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και κατά 509000 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019, φτάνοντας στα 2,904 εκατ.

Στο 0,9% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Merit Sec. αναμένει ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο για την Οικονομία, λόγω και του locdown. Εκτιμά ότι θα αποκατασταθεί η ομαλότητα το δεύτερο εξάμηνο, στη βάση του σταδιακού εμβολιασμού του Πληθυσμού, της ανάκαμψης του Τουρισμού και της σταδιακής εκταμίευσης των κονδυλίων της ΕΕ από το δεύτερο τρίμηνο. Προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ μόλις 1,8% φέτος και κατά 3,7% το 2022.

Συνεχίζει να προτιμά Εταιρείες με απλά και επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα, που παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι ΟΠΑΠ, Jumbo και ΑΔΜΗΕ Συμ. Επίσης, ξεχωρίζει τη ΔEΗ, ως “στοίχημα” αναδιάρθρωσης με καταλύτες εν όψει.

Η τιμή - στόχος για τον ΟΠΑΠ είναι στα 14,7 ευρώ, για τη ΔEΗ στα 10,46 ευρώ, για τον ΑΔΜΗΕ στα 3,55 ευρώ και για τη Jumbo στα 16,4 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι διατηρεί σύσταση “neutral” για τις Ελληνικές Τράπεζες, εκτιμά ότι, για πρώτη φορά στη δεκαετία, οι επικείμενες Α.Μ.Κ. με μετρητά, θα προσφέρουν αξία στους Μετόχους μακροπρόθεσμα και θα αποτελέσουν καλό σημείο εισόδου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 801,77 (-0,10%) και 818,07 μονάδων (+1,93%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 817,29 (+1,83%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 817,03 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,80%.

Ο τζίρος στα 77,8 εκατ., από τα οποία τα 1,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και με το θετικό ο ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Εθνική και Σαράντης.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 77 ανοδικές μετοχές, έναντι 31 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν νεότερη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (49.423 συμβόλαια).

Στα 5.230 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.377 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.204, 1.139 για τον Μάρτιο και 65 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.966) κινήθηκε μεταξύ 1.915 και 1.970,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (12.426), Alpha Bank (17.235), Πειραιώς (5.093), ΔΕΗ (727), Εθνική (8.452), ΟΤΕ (436), ΑΔΜΗΕ (1.841), Μυτιληναίο (286), ΟΠΑΠ (245), Τέρνα Ενεργειακή (127), Motor Oil (194), ΓΕΚ (260), ΕΧΑΕ (188), Ελλάκτωρα (157), Lamda Development (178), Jumbo (249), MIG (606), Viohalco (472).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 45.275, MIG 51.812, Alpha Bank 85.817, Πειραιώς 58.796, Εθνική 32.892, ΔΕΗ 12.404.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

                 Position Holder                            Name of Issuer                     NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

1,17%

2021-01-14

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.388.478 τεμ., (από 38.378.878 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.957.250 τεμ. (22.957.250), ΔΕΗ 1.850.512 τεμ. (1.850.512), Eurobank 39.616.142 τεμ. (39.616.142), ΟΠΑΠ 1.405.706 τεμ. (1.361.261), Εθνική 10.969.150 (10.969.150), Τέρνα Ενεργειακή 594.705 (1.130.958).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v