Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα σε κατασκευές και... Φρανκφούρτη

Συνέχεια στην ανοδική διόρθωση, με τον Γενικό Δείκτη να επιχειρεί κίνηση προς τις 850 μονάδες, με «καύσιμο» τις εξελίξεις στη ΓΕΚ Τέρνα. Η προσοχή και στις ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Τα δεδομένα για τον τραπεζικό κλάδο.

Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα σε κατασκευές και... Φρανκφούρτη

Νέα υψηλά στη Νέα Υόρκη, κέρδη στις αγορές της Ασίας -τα ξημερώματα- και στην Ευρώπη η προσοχή είναι στραμμένη (κυρίως) στη Φρανκφούρτη. Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τις όποιες ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ (*), που, προφανώς, αφορούν και την Αθήνα.

Ωστόσο, στα καθ' ημάς, θέμα της ημέρας είναι η επισημοποίηση των εξελίξεων στην ΓΕΚ Τέρνα, με παράγοντες της αγοράς να τους αποδίδουν ευρύτερη σημασία και έκταση.

Ούτως ή άλλως, στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι σε εξέλιξη μία σημαντική ανοδική διόρθωση για δείκτες, μετοχές, συνακόλουθα αποτιμήσεων των εισηγμένων. Κάτι που αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό -ήδη- από τα τοπικά χαμηλά Φεβρουαρίου.

Στις 841,12 μονάδες ο ΓΔ, στις 2.021,01 ο FTSE25, στις 516,21 ο ΔΤΡ και στις 1.163,03 μονάδες ο FTMidCap.

Με εμφανή τη σταδιακή ενίσχυση συναλλαγών, τζίρου, σε μετοχές τόσο τραπεζικών όσο και blue chips αλλά και -αναλογικά- εισηγμένων από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Προφανής η σταδιακή ενεργοποίηση όλο και περισσότερων «ισχυρών χεριών» κυρίως σε μ.κ. εισηγμένων της μεγάλης κατηγορίας, όπως αυτή εμφανίζεται με την υπέρβαση του 5% της θέσης του αμερικανικού fund MFS στον ΟΤΕ, την αύξηση του ποσοστού της Goldman Sachs στην ΕΧΑΕ, τα πακέτα στη μετοχή της Jumbo.

Στην κινητικότητα σε σημαντικούς κλάδους, όπως αυτή εκδηλώνεται και με το ομολογιακό εξωτερικού για τη ΔΕΗ, το αντίστοιχο εσωτερικού για τη Motor Oil -την προσεχή εβδομάδα-, τις εισηγήσεις και σχεδιασμό στη Mytilineos κ.λπ.

Κινητικότητα που κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς θα επεκταθεί, με αφορμή εξελίξεις που θα «τρέξουν» σε άλλους κλάδους.

Με ενδεικτικό αυτόν των αερομεταφορών, με την Aegean να ανοίγει αύριο τα χαρτιά της για την αμκ, πρωτίστως του τραπεζικού, με ζητούμενη την αποσαφήνιση των όρων (τιμών) για την αμκ της Πειραιώς.

Δεδομένου ότι ο μόνος κύριος κλάδος που είναι σε discount έναντι της «αγοράς» (Γενικού Δείκτη) και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης/blue chips (FTSE25) είναι ο τραπεζικός, κοινή είναι η εκτίμηση των χρηματιστών πως μέσω της Πειραιώς θα «λυθεί» ανοδικά η κίνηση και για τον ΔΤΡ. Με ζητούμενη την πειστική υπέρβαση των 550 μονάδων, που παραμένει σημείο καμπής/αλλαγής τάσης.

Για αυτό, όσο πιο γρήγορα μάθει η αγορά τους όρους, τιμές, χρόνους κ.λπ. για την Πειραιώς τόσο πιο κοντά θα μπορούσε να έρθει η στόχευση προς τις 900 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v