Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόλυτη ισορροπία αγοραστών-πωλητών στο Χρηματιστήριο

Αμετάβλητος έκλεισε στο τέλος ο Γενικός Δείκτης, διαγράφοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες. Ανοδική κίνηση στις τράπεζες πλην Πειραιώς. Αποκόμιση κερδών σε δεικτοβαρή blue chips. Τα πακέτα ανέβασαν τον τζίρο στα 152 εκατ.

Απόλυτη ισορροπία αγοραστών-πωλητών στο Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα και έκδηλη επιφυλακτικότητα, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές καθώς η νέα άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, δείχνει να επηρεάζει την ψυχολογία των ενεργών Traders, παρά τα νέα ιστορικά υψηλά του Dow Jones και του S&P 500, χθες στη Wall Street.

Στο 1,61% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ενώ κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώνονται στους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, με την απόδοση του 10ετους να ανηφορίζει στο 0,796%.

Οριακά πτωτική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινήθηκαν, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, με αρνητικό πρόσημο, είτε από κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, είτε γιατί αρκετοί Επενδυτές επέλεξαν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, με σχετικά μειωμένες θέσεις, εν όψει τριήμερης αργίας.

Σαφώς χειρότερη η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, καθώς οι “κόκκινοι” τίτλοι “οδήγησαν την κούρσα από αρχής μέχρι τέλους”, ενώ στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές, ήταν περίπου τριπλάσιες των ανοδικών.

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει και ο σημερινός τζίρος, καθώς αν αφαιρεθούν τα “πακέτα”, η καθαρή αξία συναλλαγών παρουσίασε αξιοπρόσεκτη υποχώρηση, εξέλιξη διόλου ευνοϊκή αν υπάρξει και συνέχεια.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, “ο Γενικός Δείκτης είχε συμπληρώσει έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 4,29% και η πρόσφατη ανοδική κίνηση, σε συνδυασμό με τα τεχνικά υπεραγορασμένα επίπεδα, έδωσαν σήμερα μία ελεγχόμενη διόρθωση”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο “υποψιασμένη” σχολή σκέψης. Σύμφωνα με τον Γιώργο Σαββάκη, “σε μεγάλο βαθμό, η τελευταία ανοδική κίνηση στην Αγορά, η οποία αφορούσε, κατά κύριο λόγο, τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνδέεται ευθέως με τις εισροές από το rebalancing των δεικτών FTSE/Russell. Οι Ελληνικές συμμετοχές θα αυξηθούν από τις 9, σε 11 μετοχές στον δείκτη FTSE Emerging Markets, με ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των Ελληνικών μετοχών στους δείκτες των Αναδυόμενων Αγορών. Η στάθμιση της Ελλάδας στις Αναδυόμενες Αγορές θα αυξηθεί από το 0,20%, στο 0,22% στο FTSE/Russell Emerging Markets, ενώ ακόμα πιο σημαντική θα είναι η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της Χώρας στον δείκτη των Αναδυόμενων Αγορών της Περιοχής μας από το 1,48%, στο 1,65%”.

Σε κάθε περίπτωση η ερχόμενη εβδομάδα, αν και έχει μία συνεδρίαση λιγότερη λόγω της Καθαράς Δευτέρας, δεν στερείται ενδιαφέροντος. Εκτός από την δημόσια προσφορά του ομολόγου της Motor Oil (από 17 έως 19 Μαρτίου) την Παρασκευή είναι το triple witching Μαρτίου, ενώ θα ακολουθήσει το rebalancing λόγω των δεικτών Stoxx και FTSE / Russell Emerging Markets. Το βράδυ της ίδια ημέρας η DBRS θα ανακοινώσει την αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Μίας εβδομάδας που αποδείχθηκε έκτη συνεχόμενη ανοδική και σηματοδοτεί ρεκόρ διετίας, καθώς έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Sec., ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, είχε να “δει” από το διάστημα 19/1 έως και 1/3/2019.

Να σημειωθεί ότι σε εβδομαδιαία βάση ο ΓΔ κέρδισε 3% και ο ΔΤΡ 3,25%, ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του Γενικού Δείκτη φθάνουν στο 5,05% και του Τραπεζικού δείκτη στο 4,52%.

Ξεκινώντας και σήμερα την ημερήσια αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Πειραιώς (-0,37%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+2,40% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), Εθνική (+2,37% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Eurobank (+1,46%).

Και τα δύο πρόσημα, όπως ήταν επόμενο, άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 526,95 (-1,03%) και 542,04 μονάδων (+1,81%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 540,84 (+1,58%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 542,43 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,88%

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, οι 539 μονάδες ήταν το “make or break” επίπεδο, το οποίο διασπάστηκε σήμερα ανοδικά, όπως και η επόμενη αντίσταση στις 542 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων). Αν επιβεβαιωθεί η ανοδική διαφυγή, η αμέσως επόμενη αντίσταση στις 573 μονάδες.

Σαφώς υποδεέστερη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου με θετική, ημερήσια, μεταβολή, επέπλευσαν μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,21%), ΔΕΗ (+0,61%), ΕΛΠΕ (+0,17%), ΕΧΑΕ (+0,26%), ΜΥΤΙΛ (+0,23%), ΟΛΠ (+2,83%) και αμετάβλητες οι μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου και Motor Oil.

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και κλείσιμο σε υψηλά 158 μηνών, για τον τίτλο της Μυτιληναίος (+0,23%). Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 12,88 ευρώ, οι αγοραστές έχουν τον απόλυτο έλεγχο της τάσης, με επόμενο στόχο τα 14,00 – 14,30 ευρώ. Αρνητική έκπληξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 12,88 ευρώ, μπορεί να δώσει υποχώρηση προς τα 12,55 και 12,36 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Αν και βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 3,965 ευρώ (+1,67%), στη συνέχεια ακολούθησε αργή υποχώρηση, με αποτέλεσμα να “παιχτούν” μέχρι τέλους το πρόσημο και η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, για την μετοχή της ΕΧΑΕ (+0,26%), με “πονταρίσματα” από όσους εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η συναλλακτική αναβάθμιση στο Χ.Α., που θα ευνοήσει την Εισηγμένη. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 3,77 – 3,74 ευρώ, οι επόμενες αντιστάσεις στα 4,07 και 4,20 ευρώ παραμένουν στο “στόχαστρο” των αγοραστών. Σε αντίθετη περίπτωση και κλείσιμο χαμηλότερα των 3,74, οι επόμενες στηρίξεις στα 3,66 και 3,50 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Παραμένει “εν υπνώσει” ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (-1,74%), όσο συνεχίζεται η “χαμηλή ορατότητα” στο θέμα Κράτους – Εισηγμένης, για το Αδιύλιστο Νερό. Η μετοχή δεν δείχνει διαθέσεις να ξεφύγει από το εύρος 6,54 (ημερήσιο “stop long”) – 6,89 ευρώ. Σε περίπτωση θετικής έκπληξης και ανοδικής διαφυγής, η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 7,25 – 7,30 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιστροφή αγοραστών στην Sato (+19,61%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Προοδευτική (+15%), Doppler (+3,85%), AVE (+0,36%), Τζιρακιάν (+3,67%) και Μουζάκη (+2,44%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Interlife (+7,32%), δύο με ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών για την Profile (+1,12%), επιτόπιος βηματισμός για την Frigoglass (0%) με ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές, σήμερα διακινήθηκε ο υψηλότερος όγκος “ever”, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν τα Πλ. Κρήτης (+3,94%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 4/3 για την AS Company (+0,90%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Logismo (-2,91%), Τεχν. Ολυμπιακή (-3,03%) και Ευρωσυμβούλους (-4,86%), παρουσία πωλητή στην Κορδέλλου (-1,19%), συνεχίζεται η αργή διολίσθηση στην Performance (-1,12%), ενώ επιθετικές πωλήσεις, κατά τις τελευταίες δημοπρασίες, έλαβαν χώρα στην Intralot (-3,61%), καθώς η ανακοίνωση της Εισηγμένης, δεν ικανοποίησε όσους είχαν πάρει τα βραχυπρόθεσμα “στοιχήματα”.

Πιο συγκεκριμένα η Intralot, σε απάντηση της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 568/11/3/2021 επιστολής της Επ. Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια της από 2/2/2021 ανακοίνωσης της Εταιρείας αναφορικά με την συμφωνία lock-up με τους Ομολογιούχους, ενημέρωσε ότι η Εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες και θα προβεί σε έγκαιρη ενημέρωση του Επενδυτικού Κοινού αναφορικά με τα επόμενα βήματα, στο αμέσως προσεχές διάστημα. Σχετικά με την πληρωμή των εξαμηνιαίων τόκων των ομολόγων λήξεως 15/9/2021 και 15/9/2024, οι οποίοι είναι πληρωτέοι στις 15/3/2021, η Εταιρεία θα εκπληρώσει κανονικά τις συμβατικές υποχρεώσεις της.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Έτσι, αν συνεχίσουν να δείχνουν καλύτεροι οι αγοραστές, οι επόμενες αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 862, 893 (gap) και 900 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2106 και 2150 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 803 μονάδες. Σημεία στήριξης για τον ΓΔ οι 820 και 804 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 860 και 870 μονάδες. Η Θυγατρική Εταιρεία των Πλ. Κρήτης, ‘Agripolyane’, που εδρεύει στην Γαλλία, πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ποσού €4.000.005, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό της πλάνο, μέρος του οποίου περιλαμβάνει την αγορά Ακινήτου συνολικής έκτασης 62,4 στρεμμάτων με κτίρια 24.950 τ.μ. που στεγάζουν τις εγκαταστάσεις της και μέχρι τώρα ενοικίαζε”, αναφέρει η Merit Sec.

“Ο ΓΔΧΑ απομακρύνεται από κρίσιμα σημεία στήριξης, με ουσιαστικό στόχο την προσέγγιση των προ πανδημίας επιπέδων, ήτοι την περιοχή των 900 - 950 μονάδων. Ωστόσο, ενδέχεται μια τέτοια κίνηση να μην πραγματοποιηθεί άμεσα, αλλά να συνδυαστεί χρονικά με το άνοιγμα της Αγοράς. Σημαντικό είναι, στην παρούσα φάση, ότι ενδεχομένως διασφαλίζεται η διατήρηση πάνω από τις 790 μονάδες. Στο εξωτερικό η εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί, ενώ συνεχίζει να εμφανίζει αυξημένη μεταβλητότητα ο Τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, έχοντας όμως μετριάσει τις απώλειες των προηγούμενων ημερών”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης για έκτη συνεχή εβδομάδα, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Τσούρτης.

Καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων της Eurobank, αλλά καλύτερο το guidance της Διοίκησης για το 2021 και 2022. H θετική έκπληξη ήταν η αύξηση των πραγματικών ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στα €465 εκατ., λόγω της μείωσης της αναβαλλόμενης φορολογίας κατά €240 εκατ. Λαμβάνοντας υπόψη τo guidance της Διοίκησης και εκτός νέου απροόπτου, πιστεύουμε ότι η Eurobank δεν θα χρειαστεί να προβεί σε Α.Μ.Κ. Η διοίκηση εκτιμά ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή θα ανέλθουν περίπου στα €0,10 (€371 εκατ.) το 2021 και στα €0,15 (€556 εκατ.) το 2022, με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου στο 7% το 2021 και στο 10% το 2022. Επίσης, εκτιμά ότι η οργανική αύξηση του δείκτη κεφαλαίων άνω των 100 μβ ετησίως από το 2022, ανοίγει το δρόμο για τη διανομή μερίσματος από το 2023 και ότι το 20% από τα δάνεια της πανδημίας αναμένεται να γίνουν μη εξυπηρετούμενα (€900 εκατ.). Η Τράπεζα προγραμματίζει νέα τιτλοποίηση ΜΕΑ ύψους περίπου €3,3 δισ. με την κωδική ονομασία ‘Mexico’, η οποία, λαμβανομένων υπόψη και των επιπτώσεων της πανδημίας, θα οδηγήσει στη μείωση του δείκτη των ΜΕΑ στο 9% το 2021 και στο 6% το 2022, από 14% το 2020, προσεγγίζοντας έτσι τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε γενικές γραμμές, οι Εταιρείες έχουν ανακοινώσει, μέχρι στιγμής, καλά αποτελέσματα. Η Viohlaco θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματά της στις 18 Μαρτίου.

“Το rebalancing του δείκτη FTSE Russel και η τριπλή λήξη των Παραγώγων την Παρασκευή 19 Μαρτίου, θα αυξήσουν την μεταβλητότητα την επόμενη εβδομάδα. Τέλος, η ανακοίνωση της FED για την νομισματική πολιτική και οι προβλέψεις της για την Αμερικανική Οικονομία, θα δώσουν τον τόνο στις Αγορές”, αναφέρει στις εκτιμήσεις του ο κ. Τσούρτης (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.).

Η αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ και η θετική προοπτική των επόμενων δύο χρήσεων, όπως αποτυπώθηκε από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρήσης 2020, της Eurobank, έδωσαν τον τόνο στην τάση και τις συναλλαγές της εβδομάδας που πέρασε, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Στην μεγαλύτερη Εταιρεία του Κατασκευαστικού κλάδου έχουμε αλλαγή στον μετοχικό έλεγχο, καθώς το ενδιαφέρον της Ολλανδικής Πλευράς φαίνεται να μετατοπίζεται, σχεδόν αποκλειστικά, στην υπόθεση ελέγχου της Ελλάκτωρ.

Η αλλαγή των ισορροπιών έρχεται σε μια εξαιρετικά κομβική στιγμή, όπου τα έργα του Ελληνικού και του Αεροδρομίου του Καστελίου μπαίνουν στην τελική ευθεία, όπως και πολλά Δημόσια έργα τα οποία βρίσκονται σε φάση προκήρυξης.

Την ίδια στιγμή η Eurobank φαίνεται να ανεβάζει στροφές, ως προς την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, βάζοντας το μέρισμα στην ατζέντα της χρήσης του 2022, στοιχείο που σίγουρα αναπτερώνει το ηθικό των πιστών Οπαδών των Τραπεζικών μετοχών, έστω και αν αυτή την στιγμή βρίσκεται δύο χρήσεις μακριά.

Πέρα από το “κερασάκι στην τούρτα” (βλ. μέρισμα), η Eurobank ανακοίνωσε ένα πλάνο που έχει στόχους σε κάθε γραμμή των αποτελεσμάτων, το οποίο δημιουργεί ρεαλιστικές προσδοκίες για την επίτευξή του.

Στα καλά νέα της εβδομάδας που πέρασε, η αυξημένη συμμετοχή στην έκδοση του ομολόγου της ΔΕΗ, η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και προηγούμενο συγκέντρωσης ενδιαφέροντος για Ελληνική εταιρική ομολογιακή έκδοση.

Η αλλαγή σκυτάλης από τα Τραπεζικά “χαρτιά” σε Εμποροβιομηχανικούς τίτλους, έκανε την διαφορά την εβδομάδα που πέρασε, οδηγώντας τον βασικό δείκτη του Χ.Α., σε προ πανδημίας επίπεδα διαπραγμάτευσης.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε έξι εβδομάδες ανόδου, κατακτώντας υψηλά 13 μηνών και εμφανίζοντας στην συνεδρίαση της Παρασκευής, με την συνδρομή των προσυμφωνημένων πακέτων της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, τον υψηλότερο τζίρο για το 2021.

Απόρροια αυτής της συνεχούς ανόδου, είναι η εμφάνιση υπερτιμήσεων στους ταλαντωτές, φαινόμενο το οποίο για τελευταία φορά είχε παρατηρηθεί φέτος στις 4 Ιανουαρίου. Οι βραχυπρόθεσμες τεχνικές υπερτιμήσεις υποδηλώνουν αύξηση της δυναμικής της τάσης, χωρίς απαραίτητα να αποτελούν την έναρξη άμεσης διόρθωσης.

Στην προηγούμενη ανοδική έξαρση ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε από τις 16 Νοεμβρίου, έως τις 9 Δεκεμβρίου του 2020 σε υπεραγορασμένα επίπεδα, με αλλεπάλληλα ανοδικά κλεισίματα.

Το φαινόμενο φαίνεται να επαναλαμβάνεται και τώρα, καθώς από τις 22 Φεβρουαρίου, σε σύνολο 15 συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει μόλις τρεις φορές.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει ακόμα στα “κόκκινα”, το οποίο, πιθανόν, να αποτελούσε μια πιο ισχυρή ένδειξη διόρθωσης στις επόμενες συνεδριάσεις.

Με την υπέρβαση των 830 μονάδων, πιστοποιήθηκε η διαφυγή προς τις 911 μονάδες, επίπεδο το οποίο μεσοπρόθεσμα ο Γενικός Δείκτης μπορεί βάσιμα να “δει”, έχοντας με το μέρος του τάση και αναλογίες διόρθωσης από τα χαμηλά.

Αν και οι έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες αποτελούν ένα δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών, η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να κινηθεί πλάγια, συσσωρεύοντας δυνάμεις για το επόμενο ανοδικό βήμα.

Η ερχόμενη εβδομάδα, αν και έχει μία συνεδρίαση λιγότερη λόγω της Καθαράς Δευτέρας, παρουσιάζει ενδιαφέρον ανεβάζοντας στροφές προς το τέλος.

Από πλευράς αποτελεσμάτων η Ε-ΝΕΤ θα δημοσιεύσει οριστικές λογιστικές καταστάσεις την Τετάρτη, μαζί με την Cenergy, ακολουθεί την Πέμπτη η Viohalco και τέλος η Frigoglass στις 19/3.

Εκτός από την δημόσια προσφορά του ομολόγου της Motor Oil (17-19 Μαρτίου), την Παρασκευή λήγουν Παράγωγα επί δεικτών και μετοχών, ενώ το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του EuroStoxx (προσθήκη Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ) και FTSE Russel (προσθήκη Ομίλου Viohalco).

“Το βράδυ της ίδια ημέρας, η DBRS θα ανακοινώσει την αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, όπως και στους δείκτες του NYSE, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Ελεγχόμενες απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Επέστρεψαν οι πιέσεις σε Χρυσό και Ασήμι, χαμηλότερα των $57500 το Bitcoin, κάτω από τα $1800 το Ethereum.

Κατά 1,6% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης, σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis), σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε ανοδικά κατά 0,6%.

Συρρικνώθηκε η Βρετανική Οικονομία τον Ιανουάριο. Το ΑΕΠ υποχώρησε 2,9% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή. Οι Οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση 4,9%. Είναι, ωστόσο, 9% χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2020, πριν χτυπήσει η πανδημία.

Οι πρώτοι μήνες της πανδημίας εξάλειψαν 5,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το Eurofound, το οποίο εργάζεται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, δήλωσε ότι η απασχόληση σε ολόκληρο το Μπλοκ μειώθηκε κατά 2,4%, μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2019 και του δεύτερου τριμήνου του 2020.

Κατά 0,8% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ενημέρωσε η Eurostat. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7%.

Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή στη Ζώνη του Ευρώ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,1% τον Ιανουάριο, ενώ στην ΕΕ σημείωσε αύξηση 0,3%.

“Η Οικονομία της Ευρωζώνης δεν θα εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης πριν το Φθινόπωρο”, δήλωσε ο απερχόμενος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιθουανίας Βίτας Βασιλιάουσκας. Ερωτηθείς για το πότε η ΕΚΤ θα μπορέσει να μειώσει τις έκτακτες αγορές ομολόγων, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι “αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο, όταν η ανάκαμψη είναι σε τροχιά και η Οικονομία έχει βγει από τη ‘μηχανική υποστήριξη”.

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,5% τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού εκτινάχτηκε 2,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2018.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ενίσχυση του δείκτη κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 2,7% σε ετήσια.

“Οι Επενδυτές έσπευσαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στις μετοχές, ενώ περιόρισαν τις θέσεις τους στον Χρυσό και τα ομόλογα την εβδομάδα που έληξε στις 10 Μαρτίου”, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.

Η έκθεση της BofA για τις εβδομαδιαίες εκροές έδειξε ότι οι επενδυτές τοποθέτησαν $31,5 δισ. στις μετοχές, ενώ απέσυραν $1,8 δισ. από τον Χρυσό και $15,4 δισ. από τα ομόλογα. Σύμφωνα με το Reuters, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν οι τρίτες μεγαλύτερες εισροές σε μετοχές Αναδυόμενων Αγορών στην ιστορία και οι δεύτερες μεγαλύτερες σε μετοχές αξίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε αύξηση της τιμής - στόχου για τη μετοχή της Μυτιληναίος στα 19,5 ευρώ, από 14 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Piraeus Sec., διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση “outperform”.

Η Χρηματιστηριακή αναφέρει πως “οι Επιχειρηματικές Μονάδες της Μυτιληναίος, μπορούν να αδράξουν ευκαιρίες που σχετίζονται με την μετάβαση στην Πράσινη Ενέργεια, ενώ η Εταιρεία μπορεί να επωφεληθεί των Παγκόσμιων τάσεων προς τη βιωσιμότητα”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 843,43 (-0,78%) και 850,98 μονάδων (+0,11%), όπου και βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες, για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις 849,81 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,03%.

Ο τζίρος στα 152,2 εκατ., όμως από αυτά τα 99,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΛΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ).

Μένοντας στις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πέρασε από το Χ.Α. το πακέτο των μετοχών που απέκτησε η Μαριάννα Λάτση στον Όμιλο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Η συναλλαγή των 7858571 τεμ. έγινε στα 11,20 ευρώ, με συνολική αξία 88015993,7 ευρώ. Οι παραπάνω μετοχές αντιστοιχούν στο 7,6% των μετοχών της Εταιρείας.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ και ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Εθνική, ΔΕΗ και ΟΛΠ και στο χαμηλό οι Viohalco, Fourlis, ΕΥΔΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Με οριακές απώλειες, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων. Οι συναλλαγές παρέμειναν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και σημείωσαν ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (89.431 συμβόλαια), ενώ ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 5.439 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.539 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 875, 398 για τον Μάρτιο και 477 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.045,75) κινήθηκε μεταξύ 2.026 και 2.046 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.500 Jumbo, 14.000 ΓΕΚ, 7.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.790), Alpha Bank (29.115), Πειραιώς (18.439), ΔΕΗ (1.848), Εθνική (18.415), ΟΤΕ (751), ΑΔΜΗΕ (1.940), Ελλάκτωρα (2.736), ΓΕΚ (517), Cenergy (1.145), Viohalco (1.129), Motor Oil (337), MIG (390), Μυτιληναίο (1.619), Ελ. Πετρέλαια (2.127), TITC (244), Lamda Development (491), ΟΠΑΠ (257), Τέρνα Ενεργειακή (458), Ιντρακόμ (419), ΕΧΑΕ (479).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 35.625, MIG 37.585, Alpha Bank 75.256, Πειραιώς 41.501, Εθνική 25.689.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                    Name of Issuer                 NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

1,17%

2021-01-14

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.562.795 τεμ., (από 39.062.795 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.876.171 τεμ. (24.089.243), ΔΕΗ 1.885.953 τεμ. (1.811.281), Eurobank 39.616.142 τεμ. (39.616.142), ΟΠΑΠ 1.389.430 τεμ. (1.389.430), Εθνική 11.036.469 (11.036.489).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v