Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ντιλς και τράπεζες έφεραν τις 850 μονάδες

Συνεχίζεται το ανοδικό σερί με τη συνδρομή και του τραπεζικού κλάδου και κυρίως της Eurobank (+5,3%). ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Lamda στους κερδισμένους της ημέρας. Εξαίρεση στην ανοδική κίνηση η Aegean. Το ρεκόρ τετραμήνου.

Χρηματιστήριο: Ντιλς και τράπεζες έφεραν τις 850 μονάδες

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι Επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τις τελευταίες ειδήσεις – εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα, πέρασε από το Αμερικανικό Κογκρέσο, το πακέτο τόνωσης της Οικονομίας των ΗΠΑ ύψους $1,9 τρισ. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κυρώσει τον Νόμο την Παρασκευή, για να αποφύγει την προγραμματισμένη αναστολή έκτακτων επιδομάτων ανεργίας. Ο Dow Jones με διαθέσεις για ένα ακόμα ιστορικό υψηλό.

Σινιάλο για σημαντική αύξηση των αγορών ομολόγων τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας, έστειλε η ΕΚΤ. Η είδηση βοήθησε την εγχώρια αγορά με αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων (στο 0,777% η απόδοση του 10ετους).

Καθαρά ανοδική, η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας. Καλοδεχούμενη η σταδιακή “αφύπνιση” σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΓΔ συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 4,29%, ενώ το ανοδικό “εξαρέ” αποτελεί ρεκόρ τετραμήνου και παραπέμπει στο διάστημα από 20/11 έως και 9/12/2020, όταν ο Δείκτης είχε συμπληρώσει 14 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις της στήλης, η οποία επεσήμαινε, από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, ότι “η ρευστότητα που ανακυκλώνεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχει μπει στη διαδικασία αναζήτησης των Δεικτοβαρών μετοχών που ‘έχουν μείνει πίσω’. Το επόμενο ερώτημα είναι αν ‘οι Traders θα κοιτάξουν και χαμηλότερα, ή θα συνεχίσουν να αναζητούν τους τίτλους που υποαποδίδουν, στα στενά όρια της υψηλής κεφαλαιοποίησης”.

Τηρώντας το “πρωτόκολλο” και ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (+1,21%) και Eurobank (+5,38%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Εθνική (+2,34%) και Πειραιώς (+2,44%).

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως τόσο από πλευράς ημερήσιας απόδοσης, όσο και από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας (ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου τριμήνου, έστω και αν υπήρξαν και βοήθειες από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές), ξεχώρισε ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ, μάλλον όχι αδικαιολόγητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “ερωτηθείς ο κ. Καραβίας, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα 2020, για το αν η Τράπεζα σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων Tier I, ή Tier II απάντησε πως ‘το capital plan της Τράπεζας για το 2021 και το 2022 δεν περιλαμβάνει την χρήση αυτών των εργαλείων, καθώς έχει τη δυνατότητα μιας άνετης κεφαλαιακής θέσης. Όσον αφορά την προοπτική διανομής μερίσματος από το 2023, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Τράπεζα θα είναι σε πολύ καλή θέση μέχρι το τέλος της επόμενης διετίας, με δυνατή κερδοφορία”, με τους Αναλυτές να επισημαίνουν πως, “εκτός νέου απροόπτου, η Eurobank δεν θα χρειαστεί να προβεί σε Α.Μ.Κ.”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε πώληση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών από POS θα προχωρήσει, εντός της φετινής χρονιάς, η Eurobank, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει την Πανευρωπαϊκή τάση απόσυρσης των Τραπεζών από τέτοιου είδους δραστηριότητες και να ενισχύσει τα κεφάλαιά της, καθώς το πλάνο εξυγίανσης του ισολογισμού της εισέρχεται στην τελική του ευθεία”.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 531,8 μονάδες (+3,02%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 529,81 (+2,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 532,42 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,14%.

Αν παραταθεί η επιστροφή των αγοραστών, παραμένουν οι πρώτες αντιστάσεις στις τις 542 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) και 573 μονάδες.

Σαφές πλεονέκτημα των τίτλων με θετική μεταβολή, δίνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν οι ΑΡΑΙΓ (-1,82%), ΔΕΗ (-0,28%), ΕΛΠΕ (-0,34%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,62%). Αμετάβλητος ο τίτλος της TITC.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “πάνω από έξι φορές καλύφθηκε το ποσό που ζητούσε η ΔΕΗ μέσω του ομολόγου της, με αποτέλεσμα η Επιχείρηση να αντλήσει τελικά 150 εκατ. ευρώ περισσότερα από το αρχικό σχέδιο. Στα ενδιαφέροντα της έκδοσης συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός, πως το 60% με 70% των προσφορών προήλθε από Ξένους Επενδυτές. Το βιβλίο των προσφορών έκλεισε με το επιτόκιο στο 3,875%”.

Να σημειωθεί ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (-0,28%) κωλυσιεργεί με κλεισίματα λίγο ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ. Όσο ο εν λόγω τίτλος αρνείται να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 8,80 – 8,70 ευρώ, οι αγοραστές διατηρούν τον έλεγχο της τάσης, ενώ ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 9,18 – 9,27 ευρώ, θα δώσει πιθανότητες αναρρίχησης προς τα 10,14 – 10,25 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 8,70 ευρώ, μπορεί να αφήσει περιθώρια υποχώρησης προς τα 8,35 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “το ‘πράσινο φως’ για τις πρώτες εργασίες ανάπλασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Άγιου Κοσμά πριν το κλείσιμο της συναλλαγής για τη μεταβίβαση της Έκτασης στη Lamda Development, ανάβει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση της σύμβασης διανομής - σύστασης δικαιώματος επιφανείας και του ειδικού διαγράμματος διανομής. Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΛΑΜΔΑ (+2,28%) συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά διμήνου.

Η μετοχή άφησε πίσω της τις πρώτες αντιστάσεις στα 6,87 και 6,98 ευρώ, ενώ αν δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 7,20 ευρώ, μπορεί να κινηθεί προς τα 7,45 ευρώ. Πρώτη σημαντική στήριξη στα 6,61 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και αμέσως επόμενη στα 6,39 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “έπεσαν αργά χθες το βράδυ οι υπογραφές στη συμφωνία μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών που κατέχει η Ολλανδική Reggeborgh στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, σε Εταιρείες συμφερόντων Γεώργιου Περιστέρη και Οικογένειας Μαριάννας Λάτση. Η μετοχή πήρε ώθηση και  ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 158 μηνών, έστω και αν υποχώρησε σχετικά από τα υψηλά ημέρας των 9,92 ευρώ (+6,78%).

Αποτέλεσμα της αναζήτησης των Δεικτοβαρών μετοχών που “έχουν μείνει πίσω”, το σημερινό +6% για τον ΟΛΠ. Ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπλήρωσε “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 13 μηνών. Αν επιβεβαιωθεί το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 20,70 – 21,00 ευρώ, μπορεί να δώσει το “overshooting” προς τα 22,50 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 20,00, ενώ η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 18,82 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο ΟΠΑΠ (+0,09%), αλλά υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 11,65 ευρώ (+1,04%), αποτυγχάνοντας να δώσει κλείσιμο σε υψηλά 13 μηνών. Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 11,10 – 10,94 ευρώ, οι “long” δεν έχουν λόγους ανησυχίας, ελπίζοντας σε κίνηση προς τα 11,70 και 12,20 – 12,66 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 10,34 ευρώ, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 10,16 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, σε υψηλά 20μηνου η ΕΛΧΑ (+0,49%), σε υψηλά 124 μηνών η Ελινόιλ (+4,71%) και σε υψηλά 137 μηνών η Revoil (+2,61%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Reds (+2,65%) και Εβροφάρμα (+4,11%), βγήκαν κάποιοι διστακτικοί αγοραστές στην Alpha Αστικά Ακίνητα (+3,20%), επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Άβακα (+0,72%), ενώ από τις 5/3 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η Intralot (+3,19%), με τους “στοιχηματίζοντες” να περιμένουν την είδηση.

Δεύτερη μέρα αυξημένων συναλλαγών στον Μουζάκη (-1,20%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Foodlink (-3,66%), Q&R (-2,61%) και Ικτίνο (-1,45%), παρουσία πωλητή σε Παϊρη (-2,02%) και ΣΙΔΜΑ (-8,82%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Χαϊδεμένο (-1,64%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Medicon (+1,52%), Βιοκαρπέτ (0%), Τζιρακιάν (+3,81%), Έλτον (0%), Καρέλια (+2,60%) και ΚΛΜ (+0,63%), ενώ συνεχίζεται η αργή αναρρίχηση για ΟΛΘ (+0,74%) και ΕΥΑΘ (+1,17%).

Επιστροφή αγοραστών σε Τεχν. Ολυμπιακή (+2,69%) και Profile (+1,34%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Ιντρακόμ (+1,26%), συνεχίζονται, εν μέσω φημών, οι αυξημένες συναλλαγές στον Logismo (-1,90%), ενώ ασφαλώς και έκανε αίσθηση το σημερινό +12,80% για τους Ευρωσυμβούλους (σύμφωνα με την Διοίκηση, “δεν ευσταθούν οι φήμες περί Α.Μ.Κ. και μάλιστα με παραίτηση των παλαιών Μετόχων. Υπήρξαν επαφές με Αμερικανική Εταιρεία, η οποία ήθελε να επενδύσει στην Ελλάδα, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο μέχρι σήμερα. Τα αποτελέσματα χρήσης 2020 γυρίζουν σε θετικά τα ίδια κεφάλαια και η Διοίκηση θα αιτηθεί την έξοδο της μετοχής από την κατηγορία της επιτήρησης. Στις 31/3 η Εισηγμένη θα δημοσιεύσει ισολογισμό, ο οποίος θα αποτυπώνει και το γύρισμα των ιδίων κεφαλαίων σε θετικό έδαφος”).

Αν συνεχίσουν να δείχνουν καλύτεροι οι αγοραστές, οι επόμενες αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 862, 893 (gap) και 900 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2106 και 2150 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η Αγορά να παραμένει σε θετικό έδαφος, καθώς φαίνεται πως το ράλι των αποδόσεων στα ομόλογα έχει σταματήσει”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Περιμένουμε πως οι εταιρικές συμφωνίες, οι εκδόσεις ομολόγων και τα εταιρικά αποτελέσματα, θα οδηγήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις θα διατηρηθούν”, εκτιμά η Euroxx Sec.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 797 μονάδες. Σημεία στήριξης για τον ΓΔ οι 830 και 820 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 850 και 870 μονάδες. Καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων για την Eurobank, αλλά καλύτερο το guidance της Διοίκησης για το 2021 και 2022. Με τα παραπάνω δεδομένα και εκτός νέου απροόπτου, πιστεύουμε ότι η Eurobank δεν θα χρειαστεί να προβεί σε Α.Μ.Κ. Η Διοίκηση εκτιμά ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή θα ανέλθουν περίπου στα €0,10 (€371 εκατ.) το 2021 και στα €0,15 (€556 εκατ.) το 2022, με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου στο 7% το 2021 και στο 10% το 2022. Επίσης, εκτιμά ότι η οργανική αύξηση του δείκτη κεφαλαίων άνω των 100 μβ ετησίως από το 2022, ανοίγει το δρόμο για τη διανομή μερίσματος από το 2023 και ότι το 20% από τα δάνεια της πανδημίας αναμένεται να γίνουν μη εξυπηρετούμενα (€900 εκατ.). Η Τράπεζα προγραμματίζει νέα τιτλοποίηση ΜΕΑ ύψους περίπου €3,3 δισ. (85% δάνεια σε Νοικοκυριά, 15% σε Επιχειρήσεις) με την κωδική ονομασία ‘Mexico’, η οποία, λαμβανομένων υπόψη και των επιπτώσεων της πανδημίας, θα οδηγήσει στη μείωση του δείκτη των ΜΕΑ στο 9% το 2021 και στο 6% το 2022, από 14% το 2020, προσεγγίζοντας έτσι τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε €1.213 εκατ. το 2020, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του consensus (-€1.015 εκατ.) και περιλαμβάνουν τη ζημιά από τις συναλλαγές Cairo & FPS ύψους €1.334 εκατ., την απομείωση της υπεραξίας της Grivalia ύψους €160 εκατ., τη διαγραφή αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ποσού €160 εκατ. και το κόστος από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου Προσωπικού ύψους €97 εκατ. Στα θετικά στοιχεία των αποτελεσμάτων συγκαταλέγονται η καλύτερη πορεία των οργανικών κερδών προ προβλέψεων (€865 εκατ.) από το guidance (€840 εκατ.), η αύξηση των εσόδων από προμήθειες (+9% σε ετήσια βάση), η μείωση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων κατά €240 εκατ., η μείωση του δείκτη ΜΕΑ στο 14%, χαμηλότερος στον κλάδο, ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ στο 61,9%,υψηλότερος στον κλάδο και η βελτίωση του δείκτη ρευστότητας κατά 200 μβ στο 86%, λόγω της αύξησης των καταθέσεων κατά €2,5 δισ. Στα αρνητικά στοιχεία συγκαταλέγονται η οριακή μείωση των εσόδων από τόκους (-0,6% σε τριμηνιαία βάση) και ο θετικός σχηματισμός οργανικών ΜΕΑ ύψους €33 εκατ. στο 4ο τρίμηνο, που προήλθε από την Ν.Α. Ευρώπη. Η μείωση των ΜΕΑ οφείλεται σε διαγραφές ύψους €270 εκατ. σε επίπεδο Τράπεζας στο 4ο τρίμηνο. Τα moratoria δανείων ύψους €3,3 δισ. έληξαν στο τέλος του 2020, ενώ δάνεια €1,6 δισ. λήγουν το 2021. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΕΛΧΑ ανήλθε σε €2.02 δισ. (-0,8% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) σε €121,6 εκατ. (-11,5%) και τα καθαρά κέρδη σε €28,5 εκατ. (-31%). Η μείωση της κερδοφορίας οφείλεται στα μειωμένα αποτελέσματα Μετάλλου, τη σχετικά μικρή πτώση των όγκων πωλήσεων και τα έκτακτα έξοδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Τα αποτελέσματα της Eurobank, αν και περιείχαν πολλές έκτακτες εγγραφές για το 2020, ήταν ικανοποιητικά και δείχνουν ότι η Τράπεζα μπορεί να διεκδικήσει μια καλή απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (7% για 2021 και 10% για το 2022) για τα επόμενα 2 χρόνια, ενώ και το ποσοστό των ΜΕΑ αναμένεται να προσεγγίσει εκείνο των Ευρωπαϊκών Τραπεζών. Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος και για διανομή μερίσματος. Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, τα στοιχεία του ΔΤΚ χθες, σε συνδυασμό με μια όχι προβληματική δημοπρασία 10ετων ομολόγων, σταθεροποίησαν τις ομολογιακές αποδόσεις και στήριξαν τους μετοχικούς δείκτες. Στο επίκεντρο, μεταξύ άλλων, θα βρεθεί σήμερα και η δημοπρασία 30ετων ομολόγων”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Leon Depolas Sec.

“Τις περισσότερες φορές τα πράγματα είναι απλά. Το δύσκολο για να κερδίσεις την Αγορά, είναι να κερδίσεις πρωτίστως την ψυχολογία σου. Η διάσπαση του 827 ΓΔΧΑ, καθιστά το επίπεδο κοντινή στήριξη. Ουσιαστικός επόμενος στόχος το 890. Το ημερήσιο “stop long” στην παρούσα στις 772 μονάδες, με πολλές πιθανότητες να ανέβει αισθητά τις επόμενες μέρες. Ο ΔΤΡ έχει να αντιμετωπίσει το πολύ σημαντικό 539, που μόνο κατοχύρωση θα κάνει την διαφορά εκεί. Η λήξη των Παραγώγων την επόμενη Παρασκευή, στατιστικά και μόνο μας βοηθάει να αυξήσουμε την προσοχή μας στα μέσα της εβδομάδας και μετά. Όσο ο ΓΔ κλείνει θετικά σε ημέρα, δεν ανησυχούμε καθόλου. Αν κλείσει αρνητικά επανεξετάζουμε”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Τα νέα υψηλά ενός και πλέον έτους αποτελούν επιβεβαίωση της ανοδικής τάσης στο Γενικό Δείκτη του Χ.Α., έστω και με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Διάγραμμα - καρμπόν για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ενώ αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης απέτυχε στο πρώτο σημαντικό τεστ, υπέρβασης του δικού του ετήσιου υψηλού, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

“Δίκοπο μαχαίρι” για τους (άρτι αφιχθέντες) “long” το γεγονός ότι τα stop - loss στους Ελληνικούς ΓΔ και FTSE25 είναι σε πασιφανέστατα και κοντινά επίπεδα (827 και 1975 μονάδες, αντίστοιχα), τα οποία αν δεν επιβεβαιώσουν τη στήριξη στο πρώτο “τεστ”, πιθανώς θα οδηγήσουν σε αυξημένο όγκο ρευστοποιήσεων.

Από την άλλη, για όσους κοιτούν τον Τραπεζικό δείκτη, υπέρβαση της αντίστασης των 538 μονάδων, ίσως οδηγήσει σε εισροή “φρέσκου χρήματος” στον κλάδο, από εκείνους που έχουν γρήγορα αντανακλαστικά, με την πεποίθηση ότι θα κλείσει η “ψαλίδα”, σε σχέση με τους υπεραποδίδοντες FTSE25 και ΓΔ. Αυτό το σενάριο θα δώσει επιπλέον αέρα και στην υπόλοιπη Αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, θετικά προσμετρούμε το γεγονός ότι η Ελληνική Αγορά έμεινε σχετικά ανεπηρέαστη από το “μίνι-κραχ” που προκάλεσε η αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, σε κάποιες Ξένες Αναπτυγμένες και Αναδυόμενες Μετοχικές Αγορές. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η Ελληνική Αγορά “ανέβηκε επίπεδο ασφάλειας”. Μάλλον έξω από το “κάδρο” των trend - setting Επενδυτών συνεχίζει να παραμένει...

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν από τις κινήσεις και τη “γλώσσα” των Κεντρικών Τραπεζών, αναφορικά με τις Ομολογιακές Αγορές. Θεωρούμε απίθανο οι τιμές των Κρατικών ομολόγων να αφεθούν ολοκληρωτικά στα “νύχια” και τις διαθέσεις των πωλητών, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας κατέχει πάνω από το μισό του Κρατικού Ιαπωνικού χρέους, σε κάποιες λήξεις. Με άλλα λόγια “παίζει μόνη της” στα συγκεκριμένα κομμάτια της Ιαπωνικής καμπύλης επιτοκίων. Η ΕΚΤ έδωσε σήμερα το δικό της στίγμα.

“Ας μην ξεχνάμε το αυξανόμενο ποσοστό του Παγκόσμιου χρέους (Κρατικό, Εταιρικό, Ιδιωτών) ως προς το Παγκόσμιο ΑΕΠ. ‘Μάλλον κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας’, όπως έγραψε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ στον ‘Άμλετ’, πριν 400 χρόνια περίπου”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με “βόρεια” κατεύθυνση κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, λίγο ψηλότερα το Ευρώ.

Οριακές μεταβολές για τον Χρυσό, ελεγχόμενες πιέσεις στο Ασήμι, πάνω από τα $56500 το Bitcoin, οριακά χαμηλότερα των $1800 το Ethereum.

Το Halle Institute for Economic Research κυκλοφόρησε μια νέα οικονομική έκθεση για τις προοπτικές της Γερμανίας, λέγοντας ότι η Οικονομία της Χώρας θα επεκταθεί κατά 3,7% φέτος και 3,6% το 2022. Σύμφωνα με την έκθεση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας, αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις ανεργίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαρτίου, ήταν 712000, έναντι πρόβλεψης για 725000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε ο ΓΔΧΑ αναρριχόμενος μέχρι τις 849,66 μονάδες (+1,02%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 849,23 (+0,96%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 850,58 (+1,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 850,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,06%.

Ο τζίρος στα 98,9 εκατ., όμως από αυτά τα 38,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ και ΦΡΛΚ και με το θετικό η ΑΡΑΙΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΕΕΕ, Motor Oil και Μυτιληναίος.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 74 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

-----ΧΠΑ

Συνεχίστηκε ο θετικός βηματισμός και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ ο όγκος συναλλαγών παρουσίασε μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (79.599 συμβόλαια).

Στα 5.539 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.576 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.005, 551 για τον Μάρτιο και 454 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.046,5) κινήθηκε μεταξύ 2.024,5 και 2.047 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 ΟΤΕ, 13.375 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.403), Alpha Bank (11.281), Πειραιώς (13.411), ΔΕΗ (25.489), Εθνική (4.202), ΟΤΕ (896), ΑΔΜΗΕ (2.382), Ελλάκτωρα (1.191), ΓΕΚ (1.768), Cenergy (942), Viohalco (571), Motor Oil (308), MIG (1.803), Μυτιληναίο (1.010), Fourli (289), Jumbo (140), Lamda Development (918), ΟΠΑΠ (284), Τέρνα Ενεργειακή (374), Ιντρακόμ (419), ΕΧΑΕ (315).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 39.382, MIG 38.435, Alpha Bank 77.138, Πειραιώς 45.378, Εθνική 26.946.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                Name of Issuer                 NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

1,17%

2021-01-14

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.062.795 τεμ., (από 38.456.218 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.089.243 τεμ. (23.300.843), ΔΕΗ 1.811.281 τεμ. (1.811.281), Eurobank 39.616.142 τεμ. (39.616.142), ΟΠΑΠ 1.389.430 τεμ. (1.389.430), Εθνική 11.036.489 (11.052.012).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v