Χρηματιστήριο: Αέρα στα πανιά των long έδωσε η S&P

Την έκπληξη από τον οίκο αξιολόγησης και την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Πειραιώς καλείται να αποτιμήσει η εγχώρια αγορά. Η ενεργοποίηση περισσότερων επενδυτών και οι αποδόσεις βασικών τίτλων από τις αρχές Απριλίου.

Χρηματιστήριο: Αέρα στα πανιά των long έδωσε η S&P

Με τέσσερις συνεδριάσεις αυτή η εβδομάδα (*) traders και επενδυτές ξεκινούν από αύριο, Μεγάλη Δευτέρα,
με τον "αέρα" της αναβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor'sΕκπληξη για την αγορά, σε μία συγκυρία που η αποτίμηση των εισηγμένων, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επανέρχεται πάνω από τα 60 δισ., με εμφανή την επάνοδο των επενδυτών, την εισροή κεφαλαίων, την περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Η κίνηση της S&P συνδυαστικά με την ολοκλήρωση της αμκ της Πειραιώς, τις εξαγγελίες για φορομειώσεις διευκολύνουν πολλαπλώς. Από την επικείμενη, νέα έξοδο στις αγορές, τις ενέργειες των διοικήσεων των τραπεζών να προσελκύσουν επενδυτές, μέχρι την αξιολόγηση του outlook της χώρας από τον οίκο Moody's, στις 21 Μαΐου αλλά και την πολυαναμενόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, που θα έχει ελληνικό χρώμα.

Σταθερά, πάνω από τα 80 εκατ. ο μέσος ημερήσιος τζίρος- για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα- ισχυρή ένδειξη της επανόδου ξένων και ενεργοποίησης εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων. Με ενθαρρυντική ένδειξη, το γεγονός πως από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, από εβδομάδα σε εβδομάδα οι κινήσεις διευρύνονται σε όλο και περισσότερες εισηγμένες. Από τις τραπεζικές και τα blue chips, μέχρι τα mid και small caps.

Κοινή εκτίμηση, πως για τον Απρίλιο θα έχουμε και νέα αύξηση "ενεργών" μερίδων, καθώς η αγορά έχει βγει από την Covid-19 περίοδο και σταδιακά επιστρέφει προς τα επίπεδα τιμών Ιανουαρίου 2020. Αυτό όσον αφορά τους δείκτες, καθώς για αρκετές εισηγμένες οι τρέχουσες τιμές αντιστοιχούν σε άλλα/υψηλότερα επίπεδα δεικτών.

Οριακά στις 900 μονάδες ο ΓΔ, στις 2.178,30 ο FTSE25, στις 591,98 ο ΔΤΡ και στις 1.322,45 μονάδες ο FTSEMid Cap.

Αυτά, για όσους δίνουν προτεραιότητα στους δείκτες και την εντελώς στρεβλή απεικόνιση τους σε σχέση με την πραγματική (κατά πολύ καλύτερη) πλειάδας εισηγμένων.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, κομβική η ολοκλήρωση της αμκ της Πειραιώς, τόσο για την ίδια την τράπεζα όσο για τον κλάδο, ευρύτερα την αγορά. Η αμκ πέραν της σημαντικής προσφοράς προς την Πειραιώς "ξεκλειδώνει" ρευστότητα και προς τις Eurobank, Εθνική και Alpha Bank. Σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI και για συγκεκριμένα blue chips, που με αξιώσεις διεκδικούν μία θέση στον "μεγάλο" και "μεσαίο" δείκτη του οίκου.

Αύριο ή μεθαύριο θα γνωρίζουν οι συμμετέχοντες στην αμκ της Πειραιώς, τον ακριβή αριθμό μετοχών που τους αναλογεί. Μεθαύριο είναι η τακτική Γ.Σ της Ευρωπαϊκής Πίστης (θα εγκριθεί η διανομή μερίσματος 0,30/μτχ).  Μέσα στην εβδομάδα (μέχρι και την συνεδρίαση της Μεγ. Πέμπτης) θα πρέπει οι εισηγμένες να δημοσιεύσουν οικονομικά αποτελέσματα 2020. Προφανώς και θα έχουμε αγορές-πωλήσεις σε επί μέρους μετοχές εισηγμένων όπως (ενδεικτικά) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Ενεργειακή, Intracom, Avax, MIG, Πλαστικά Κρήτης και πλήθος ακόμη. Να σημειωθεί, πως την Τετάρτη του Πάσχα, η Mytilineos θα ανακοινώσει τα συνοπτικά μεγέθη πρώτου τριμήνου 2021.

Στην συνεδρίαση της Μεγάλης Πέμπτης, έχουμε και "κλείσιμο" μηνός Απριλίου. Με τον ΓΔ σε ακόμη έναν θετικό/ανοδικό κύκλο, όπως και για ΔΤΡ, FTSE25.

Mέχρι τώρα, με τιμές Παρασκευής, ο Απρίλιος "μετρά" απόδοση 12,15% για τη μετοχή της ΤΙΤΑΝ, απώλειες 2,66% για τον ΑΔΜΗΕ, για την Alpha Bank 34,46%, Aegean 3,92%, Viohalco 3,92%, απώλειες 1,99% για την ΓΕΚ Τέρνα, άνοδο 2,44% για την ΔΕΗ, για την Coca Cola/hbc 10,37%, για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ 2,01%, και ΕΛΠΕ με 6,55%, οριακές απώλειες 0,19% για την Εθνική, αλλά κέρδη 26,41% για την ΕΥΔΑΠ, για την Eurobank 4,12%, απώλειες 0,14% για την Lamda, άνοδο 3,11% για τη Motor Oil, 2,61% για την Jumbo, για την Mytilineos 10,38%, μείον 1,38% για τον ΟΛΠ, συν 7,11% για τον ΟΠΑΠ, για τον ΟΤΕ 3,24%, την Πειραιώς...βουτιά 70,22%, Sarantis άνοδος 1,59%, Τέρνα Ενεργειακή διόρθωση 1,76% και κέρδη 6,54% για την Fourlis. Χωρίς μεταβολή για τη μετοχή της ΕΧΑΕ.

(*) το ΧΑΑ θα είναι κλειστό, τη Μεγάλη Παρασκευή και την Δευτέρα-Τρίτη του Πάσχα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v