Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «κλειδιά» της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο

Τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές το διάστημα που η εγχώρια ήταν κλειστή καλούνται να αποτιμήσουν οι επενδυτές. Το βλέμμα και στην έξοδο του ΟΔΔΗΧ στις αγορές, με νέο ομόλογο. Ποιες μετοχές βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο.

Τα «κλειδιά» της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο

Με διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια και με νέα έξοδο της χώρας στις αγορές, η πρώτη συνεδρίαση
για τον Μάιο, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εν μέσω τεχνολογικών πιέσεων στη Νέα Υόρκη, με τα χρηματιστήρια της Ασίας σε άμυνα και τον DAX χαμηλότερα των 15.000 μονάδων, η σημερινή συνεδρίαση προοιωνίζεται άκρως ενδιαφέρουσα. Με τη βραχυπρόθεσμη τάση υπέρ των πωλητών αλλά με τη μεσο-μακροπρόθεσμη με τους αγοραστές,
αμφότερες οι πλευρές θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία αλλά με κοινή επιδίωξη τη διασφάλιση της φοράς. Με τον ΓΔ στις 910,37 μονάδες να είναι long σε εβδομάδα, μήνα και από την αρχή του έτους (με ένα 12,53%) δίνει την ευχέρεια στους μεν πωλητές να βγουν λίγο χαμηλότερα, στους δε αγοραστές να τοποθετηθούν από φθηνότερα επίπεδα τιμών.

Στο ευρύτερο πεδίο, η Αθήνα βγαίνει, για τρίτη φορά φέτος, στις αγορές με μία κοντινής διάρκειας έκδοση
-5ετούς-, με τα επενδυτικά σπίτια και τους οίκους αξιολόγησης να στρώνουν «κόκκινο χαλί» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προς την κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας. Εξέλιξη που ενισχύει τη μεσο-μάκρο προσέγγιση της αγοράς, συνακόλουθα να προσελκύσει περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια στις τράπεζες, τα blue chips και εισηγμένες του «μεσαίου χώρου» που σταδιακά αναδεικνύονται ως εν δυνάμει παίκτες της επόμενης ημέρας. Συνεπώς, η στόχευσή μας παραμένει long, όπως από τα τέλη Ιανουαρίου χαράχθηκε, επιλέγοντας οι μεν traders τα χαρτιά που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στο intraday/trading και στο πλαίσιο του Τ+3, οι δε επενδυτές εκείνες τις εισηγμένες που πληρούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις.

Μία από αυτές είναι η κεφαλαιακή ισχύς, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να «μετρά» 31 εταιρείες με ταμείο που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Σε αυτήν θα προσέθετα και τα έσοδα (μερίσματα) 2020, που διανέμουν (θα διανείμουν) οι εισηγμένες και αναμένεται να υπερβούν τα 1,2-1,3 δισ. ευρώ.

Αλλη μία προϋπόθεση είναι η συνέπεια μίας διοίκησης να πληροί -ουσιαστικά- τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης, να είναι συνεπής προς τους μετόχους/επενδυτές της. Και με αυτή τη λογική πιστώνεται στα συν η ανακοίνωση αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου από τη Mytilineos, αλλά και της Papoutsanis που άνοιξε την αυλαία.

Με προσοχή στη Νέα Υόρκη και τις στηρίξεις του S&P 500 στις 4.118 μονάδες (στις 4.166 νωρίτερα τα futures) και με την πρώτη αντίδραση, στην αντίσταση των 4.218 μονάδων. Στόχος των long οι 4.280, με ζητούμενη την επιβεβαίωση σημαντικών στηρίξεων, προηγουμένως.

Με long τάση, από ένα ενδεικτικό «καλάθι» μετοχών ο ΟΤΕ -μετά τη θετική έκπληξη αναβάθμιση από τη Standard & Poor's, η Alpha Bank, ο ΟΠΑΠ, η Mytilineos, η Εθνική, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Viohalco, αλλά και οι Quest, Entersoft, Cenergy, Space, ΚΡΙ-ΚΡΙ.

Νωρίτερα, θεαματική υποχώρηση της απόδοσης του 5ετούς -στο 0,163%-, προδιαθέτοντας το «άνοιγμα του βιβλίου» τις επόμενες 1-2 ώρες, στο 0,987% του 10ετούς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v