Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρό πλεονέκτημα για τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Οριακά υψηλότερα κινούνται οι βασικοί δείκτες. Αγοραστές στην Alpha Bank, νέες πιέσεις στην Πειραιώς και limit down για τη μετοχή της Attica Bank. Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές διευκολύνει τις κινήσεις των επενδυτών.

Μικρό πλεονέκτημα για τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά, ενισχύονται τα futures στη Wall Street. Διαφορετική τακτική επιλέγουν traders, επενδυτές, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με εμφανή επιδίωξη τη συσσώρευση πέριξ της περιοχής των 900 μονάδων.

Απαραίτητη, για την αναδιάταξη δυνάμεων, τη μερική κατοχύρωση κερδών, την επανατοποθέτηση αλλά και την είσοδο νέων επενδυτών. Κοινή η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως με τα στοιχεία Απριλίου θα καταγραφεί η νέα -μικρή αλλά σταθερή- αύξηση ενεργών επενδυτών, η ενίσχυση των κωδικών που δραστηριοποιούνται, όλο και περισσότερο, στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Περισσότερο σταθεροποιητική παρά ενισχυτική προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, η στάση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων, με αποτέλεσμα σε μετοχές των ΟΤΕ, τραπεζικών και επιλεγμένων blue chips να υπερισχύουν οι αγοραστές. Σε άλλες υπερτερούν οι πωλητές, με την Πειραιώς -από τα τραπεζικά- στο επίκεντρο, την Attica Bank -από τον FTMidCap-, με τη ροή εντολών σε ικανοποιητικό ρυθμό. Διασφαλίζοντας τη συντήρηση εύλογων επιπέδων τιμών, για μετοχές εισηγμένων προτεραιότητας.

Με ΟΤΕ, Eurobank, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Πειραιώς, Mytilineos, Εθνική, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Intracom, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης.

Μεικτές τάσεις, για αγοραστές-πωλητές, με τον ΟΤΕ στο στόχαστρο των πρώτων. Στα 14,24-14,53 ευρώ η μέχρι τώρα διακύμανση. Στο 0,7976 με ζητούμενη την υπέρβαση του 0,80 για τη Eurobank, στο 1,326 με νέο υψηλό για την Αlpha Bank και στα 2,575 με ελαφρύ προβάδισμα των πωλητών στην Εθνική.

Στα 2-2,10 ευρώ η διακύμανση για την Πειραιώς, με σταθερές πωλήσεις -και σήμερα-, εν αναμονή της εισόδου/διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Για όσους έχουν θέσεις στα Παράγωγα, προσοχή στο ότι ο συντελεστής είναι 6 και όχι 100, πρακτικά οι 10.000 μετοχές της Πειραιώς «αντιστοιχούν» σε 1.666 ΣΜΕ (επί της μετοχής). Συνεκτίμηση χρειάζεται και η διαφορά μεταξύ τρέχουσας τιμής (στην υποκείμενη) και Συμβολαίου, που έχει λήξη τον Ιούνιο. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά για τη μετοχή και το παράγωγο της Πειραιώς, καλό είναι ο επενδυτής να απευθυνθεί στον χρηματιστή του.

Στο limit down παραμένει η μετοχή της Attica Bank. Με πωλήσεις στα «ενεργειακά» των ΔΕΗ, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, με αγορές στα «πετρελαϊκά» των Motor Oil, Ελληνικών Πετρελαίων, σε μία μοιρασμένη σχέση πωλητών - αγοραστών.

Για ανοδικές/πτωτικές, ισοπαλία, με 48/49 και (κυρίως) μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας σε «νέα υψηλά». Συγκεκριμένα, για YALCO, Πλαστικά Κρήτης, Quest, Cenergy, BYTE, Foodlink.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v