Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Γιατί διατηρούν το... αβαντάζ οι αγοραστές

Με τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 900 μονάδων αλλά και 15 μετοχές σε νέα υψηλά έτους ξεκινά η εβδομάδα. Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη αλλά και τη μετοχή της Πειραιώς. Ποιοι τίτλοι στέλνουν σήμα long.

Χρηματιστήριο: Γιατί διατηρούν το... αβαντάζ οι αγοραστές

Με πλεονέκτημα των long ξεκινά η εβδομάδα.

Από Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη, αλλά με το Χρηματιστήριο Αθηνών να μένει λίγο πίσω συγκριτικά με τη διεθνή τάση.

Στις 4.232,60 με άνοδο 0,95% στην εβδομάδα ο S&P500, στις 15.399,65 με 1,07% ο DAX.

Και στα καθ' ημάς, ελέω Πειραιώς, η διόρθωση της Παρασκευής, με τον τραπεζικό κλάδο να διορθώνει 3,45% στις 613,79, λόγω του μείον 27,27% της Πειραιώς στο 1,60 ευρώ. Παρασύροντας τον ΓΔ στις 897,01 (-1,45%) και τον FTSE25 στις 2.189,31 (-1,19%).

Ωστόσο το ισοζύγιο μεταξύ μετοχών με άνοδο/πτώση διαμορφώθηκε υπέρ των πρώτων (60/53), σε αρκετά blue chips υπερίσχυσαν οι αγοραστές (ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Coca Cola, Motor Oil, Mytilineos) όπως και σε επιλεγμένα mid caps (ΕΥΑΘ, Ικτίνος, Quest, Autohellas, Papoutsanis) αλλά και σε χαμηλότερης κατηγορίας (Πετρόπουλος, Ιλυδα, ΒΥΤΕ, EpsiloNet, Performance, Logismos, Εβδοφάρμα, Entersoft κ.α.).

Για δε 15 μετοχές σημειώθηκαν «νέα υψηλά» και μάλιστα για Eurobank, Alpha Bank «υψηλό 52 εβδομάδων».

Στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της συνέχισης της ανοδικής κίνησης της αγοράς, με τις απαραίτητες -βέβαια- ενδιάμεσες διορθώσεις, που -μέχρι τώρα- αντιμετωπίζονται περισσότερο ως ευκαιρίες για επανατοποθετήσεις και είσοδο νέων επενδυτών/κεφαλαίων στην αγορά.

Ενδεικτικό το γεγονός πως σε μία... παρεμφερή αγορά -των Αμοιβαίων Κεφαλαίων- είναι σταθερή η εισροή κεφαλαίων με ρυθμό 40 εκατ. ευρώ (την εβδομάδα, κατά μέσο όρο). Και στόχο, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της συγκεκριμένης αγοράς, την επίτευξη στόχου 1 δισ. τον Ιούνιο.

Στα βραχυπρόθεσμά μας, όμως, σήμερα Δευτέρα αναμένεται (εκτιμάται) εισροή 20 εκατ. στη μετοχή της Πειραιώς, με την αγορά να περιμένει για λίγες ημέρες, προκειμένου να εξισορροπηθεί χρηματιστηριακά ο τίτλος. Το 1,50 ευρώ «δείχνει» να είναι ένα σημείο αναφοράς που διευκολύνει τους νέους μετόχους, μένει να επιβεβαιωθεί σήμερα-αύριο.

Με long τάση, από ένα ενδεικτικό (και μόνον ενδεικτικό) «καλάθι», οι Eurobank, Alpha Βank, Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Mytilineos, Viohalco, Motor Oil, TITAN, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και ΚΡΙ-ΚΡΙ, Entersoft, Quest, BriQ, Avax, Space.

Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται η ανακοίνωση της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών MSCI. Υπενθυμίζεται ότι στον δείκτη MSCI Greece διαπραγματεύονται οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Επίσης, από σήμερα αναμένεται η επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της Attica Bank, μετά και την ανακοίνωση των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων

Στις διεθνείς αγορές, ειδικότερα σε Νέα Υόρκη, για τον S&P500 τα τεχνικά σημεία ενδιαφέροντός μας είναι
οι 4.245 (και 4.280) αντίσταση και 4.150 (στήριξη) και Φρανκφούρτη, για τον DAX, οι 15.501 (αντίσταση) και 15.071 (στήριξη).

Το 1,2130-1,2150 ένα συμβατό εύρος για Euro/USD.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v