Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το trade στην Πειραιώς και τα blue chips με ενδιαφέρον

Η επερχόμενη είσοδος σε διαπραγμάτευση των μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς τραβά τα βλέμματα. Η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο και οι τίτλοι που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον.

Χρηματιστήριο: Το trade στην Πειραιώς και τα blue chips με ενδιαφέρον

«Αδιόρθωτη» η Νέα Υόρκη, άνετη επαναφορά πάνω από τις 15.000 μονάδες -για τον DAX- στη Φρανκφούρτη, και στο Χρηματιστήριο Αθηνών πωλητές-αγοραστές τα βρήκαν υψηλότερα των 900 μονάδων.

Συνεδρίαση με εμφανή τη διάθεση μερικής κατοχύρωσης υπεραξιών, νέων τοποθετήσεων αλλά και αναδιάταξης δυνάμεων, με αμφότερες τις πλευρές να προσβλέπουν στο «χτίσιμο» σταδιακά όλο και υψηλότερων τιμών, χρηματιστηριακής αξίας -εν προκειμένω- για blue chips, mid caps και βεβαίως τραπεζικές.

Στα 82,176 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στην πρώτη συνεδρίαση μετά το Πάσχα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ενεργή στάση traders και επενδυτών σε ένα όλο και ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Σταθερά πάνω από τη ζώνη των 600 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με τους traders να εστιάζουν (κυρίως) στην Πειραιώς. Στα 2,50 (με 15,21%) με συναλλαγές 1,87 εκατ. τεμαχίων, με την προσοχή τους στην αυριανή συνεδρίαση καθώς αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την ΑΜΚ.

Με απίσχναση για τους παλαιούς, προνομιακή για τους νέους και με περιθώριο αντασφάλισης -μέσω της αγοράς παραγώγων-, η αυριανή συνεδρίαση έχει ήδη αποκτήσει- ζωηρό ενδιαφέρον. Με μία -επί της ουσίας- σφικτή ελεύθερη διασπορά (στο 15% του νέου μετοχικού κεφαλαίου), η μετοχή της Πειραιώς αποτελεί το απόλυτο trade για σήμερα-αύριο. Και από Δευτέρα, θα φανεί η συνέχεια.

Σε Eurobank (0,805), Alpha Bank (1,319) και Εθνική (2,55), βραχυπρόθεσμοι αλλά και πιο μεσομακροπρόθεσμοι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν να ενεργούν σε μία συγκυρία που η Standard & Poor's αναβαθμίζει την προοπτική του κλάδου. Να προσθέσω τα προσδοκώμενα οφέλη από τη συμμετοχή των συστημικών στη χθεσινή έκδοση (του 5ετούς), που παρέχει το περιθώριο εγγραφής υπεραξιών μέσα στο 2021.

Στις 2.214,34 μονάδες ο FTSE 25, με τη μεγάλη ανατροπή να γίνεται στον «βαρύ» ΟΤΕ. Από τις αρχικές συναλλαγές έως τα 14,53 ευρώ, στις εντολές προς τα 14,02 ευρώ, που ήταν και χαμηλό ημέρας. Με 1,10 εκατ. τεμάχια, που στην πλειονότητά τους άλλαξαν μεταξύ ισχυρών χεριών, κυρίως όσων προσβλέπουν σε αποτίμηση μεγαλύτερη των 7 δισ. (στα 6,45 η τρέχουσα).

Επαναφορά για τις «πετρελαϊκές», με τη Motor Oil στα 13,24 (3,04%), τα ΕΛΠΕ στα 5,88 (1,73%), αλλά και μικρότερες (Revoil, Elinoil) να ακολουθούν.

Συνεδρίαση με έντονο χρώμα πληροφορικής, με τις ισχυρές του (ευρύτερου) κλάδου να υπεραποδίδουν, ενδεικτικά το 18,95% (στα 6,78) της Space, το 8,91% (στα 13,20) της Quest, αλλά και τις μικρότερες (ΒΥΤΕ, Ιλυδα) να δίνουν το στίγμα τους. Για τον κλάδο αναφερόμασταν στις 29 Απριλίου, συγκεκριμένα για τον «πόλεμο» των 14 δισ., δηλαδή του ύψους των προγραμμάτων στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, ενώ σε «ακτινογραφία» των προοπτικών προχώρησε ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Η στόχευσή μας, σταθερά long, που για τον FTSE25 εκτείνεται προς τις 2.350-2.400 μονάδες.

Διαδρομή με τα ανοδικά και διορθωτικά της. Ας την απολαύσουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v