Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η «παρένθεση» της Παρασκευής και τα όπλα των long

Προσδοκίες για υψηλότερες τιμές διαμορφώνει το τοπίο στις διεθνείς αγορές αλλά και οι προσπάθειες επιτάχυνσης των κινήσεων για ανάκαμψη της οικονομίας. Η διαφορά μεταξύ δεικτών και μετοχών και η εισαγωγή των νέων τίτλων της Πειραιώς.

Χρηματιστήριο: Η «παρένθεση» της Παρασκευής και τα όπλα των long

Με ενθαρρυντικές ενδείξεις για τους long, ξεκινά η εβδομάδα. Με τον S&P 500 στις 4.229,06 μονάδες, τον DAX στις 15.399,65, με το 10ετές των ΗΠΑ στα 1,579%, τον Baltic Dry Index στις 3.183 και ο χαλκός στα 4.766$.

Με αυτή την εικόνα -σε πολύ γενικές γραμμές- στις διεθνείς αγορές, στο Χρηματιστήριο Αθηνών traders και επενδυτές έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν την ανοδική διαδρομή τους. Συμπεριλαμβανόμενων διορθώσεων, όπως αυτή της Παρασκευής με τον Γενικό Δείκτη στις 897,01 (-1,45%). Πέραν του ότι η εικόνα της τελευταίας συνεδρίασης ήταν εντελώς πλασματική λόγω του μείον 27,27% (στα 1,60) της "υπέρβαρης", μετά την αύξηση κεφαλαίου, Πειραιώς.

Εντελώς τραπεζοβαρής η αποτύπωση της αγοράς, με θετικό το ότι όλο και περισσότεροι σοβαροί παράγοντες της αγοράς εστιάζουν σε μετοχές/εισηγμένες και πολύ λιγότερο σε "στρεβλούς" δείκτες, με ελάχιστη σχέση με την πραγματική αγορά, την δυναμική επιχειρηματική κοινότητα, τις φιλόδοξες, ανερχόμενες εταιρείες της μεσαίας και χαμηλότερων κατηγοριών.

Πρακτικά λίγο χαμηλότερα των 900 μονάδων ο ΓΔ, πλην όμως σε 4ψηφια επίπεδα τα 9 στα 10 blue chips, οι 15 από τις 20 του FTMidCap κ.ο.κ, καθώς ο τραπεζικός κλάδος- παρά το 101,93% σε διάστημα 6μηνου υστερεί, σχεδόν, 90% από τα "υψηλά" Σεπτεμβρίου 2007.

Συνεπώς, αφήνουμε κατά μέρος την στρεβλή -λόγω Πειραιώς- διόρθωση της Παρασκευής, παραμένοντας long (από τα τέλη Ιανουαρίου) με χρηματιστηριακούς παράγοντες να περιμένουν να είναι ο Μάϊος ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας με θετικό πρόσημο.

Σημαντικά επί μέρους στοιχεία να συνηγορούν, υπέρ των long. Ειδικότερα, στο 4μηνο (Ιανουαρίου- Απριλίου) η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων ενισχύθηκε, σχεδόν, 6,5 δισ., τον Απρίλιο καταγράφεται νέα αύξηση συναλλαγών, ενεργών μερίδων. Σταθερά πάνω από τα 80 εκατ. ο ημερήσιος μέσος όρος (σε τζίρο), για περισσότερους από 50.000 κωδικούς περιμένουν οι χρηματιστές, παραπέμποντας σε πλήθος αντίστοιχο του Δεκεμβρίου 2013.

Ενα επιπλέον πλεονέκτημα, για το «ελληνικό στοίχημα» η λεπτομέρεια στην οποία αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης (για τους πρωταγωνιστές της αγοράς σε αποδόσεις και οι αποτιμήσεις) για μεταφορά κεφαλαίων από την Τουρκία. Αλλά και στην αύξηση της στάθμισης των ελληνικών εισηγμένων/μετοχών στον FTSE/Russel Emerging Markets.

Η ελληνική αγορά είναι από τα στοιχήματα των ξένων, για το 2021, όπως έχουμε υποστηρίξει πλειστάκις. Χαμηλού (συγκριτικά πάντα) ρίσκου ως προς το ενδεχόμενο απώλειας επενδυόμενων κεφαλαίων, στο στόχαστρο των αμερικανικών σπιτιών (με εμφανή, πλέον, την στήριξη του «παράγοντα»), θα μπορούσε να αποφέρει υψηλές αποδόσεις με χαμηλό κόστος μόχλευσης. Τα, σχεδόν, 70 δισ. που προσφέρθηκαν για τις 3 εκδόσεις κρατικών τίτλων (εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ τον Ιανουάριο, Μάρτιο και Μάϊο) είναι μέγεθος ενδεικτικό.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, και επειδή μέσω αυτού θα υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και γιατί η εξυγίανση του αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την αναδιάρθρωση/χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας, την «επόμενη ημέρα».

Eurobank, Εθνική και Alpha Bank σε καλύτερη θέση από την Πειραιώς, που μετά την ΑΜΚ καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός σύνθετου εγχειρήματος (που πυροδότησε μέχρι πολιτικές αντιπαραθέσεις).

Στα 0,845 η Eurobank, που αποτελούν «υψηλό 52 εβδομάδων», όπως και τα 1,348 ευρώ για την Alpha Bank. Στα 2,71 με «υψηλό» τα 2,749 η Εθνική. Ειδική περίπτωση η Πειραιώς, στα 1,60 (-27,27%) με συναλλαγές 85,65 (!) εκατ. μετοχών, την Παρασκευή.

Στα υπόψη η αναβάθμιση του κλάδου, από τον (αμερικανικό) οίκο Fitch αλλά και η ένταξη της Πειραιώς στον δείκτη Russell. Για τους traders, να συνεκτιμηθούν, το «κλείσιμο» της Παρασκευής με σημαντικό ανεκτέλεστο (για 2.625.733 στα 1,60), όπως και τα 446.000 Συμβόλαια (επί της μετοχής της Πειραιώς) με discount 1,83% (στα 1,61 ευρώ).

Για τους πιο επενδυτές, εξαιρετικά χρήσιμος ο οδηγός του Στέφανου Κοτζαμάνη (για τις φθηνότερες εισηγμένες, με βάση τα ev/ebitda) αλλά και το μικρό μεν-συγκριτικό όμως- δείγμα των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2021. Πρακτικά, για εταιρείες των Papoutsanis, Mytilineos, Πετρόπουλος, Ικτίνος, Ιλυδα, Κορδέλλου, Δομική Κρήτης τα μεγέθη είναι ίδια ή και καλύτερα του αντίστοιχου τριμήνου 2020.

Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την συνέχεια, εάν και εφ' όσον πολλές εισηγμένες θα έχουν ανάλογα καλύτερη εικόνα. Τι σημαίνει αυτό, για όσους παρακολουθούν "δείκτες" ; Πως για το ΧΑ είναι θέμα χρονισμού να προσεγγίσει και υπερβεί την περιοχή των 950 μονάδων, δηλαδή των "υψηλών" Ιανουαρίου 2020, πριν ακολουθήσει η... καταιγίδα λόγω Covid-19.

Εφικτός στόχος, που προεξοφλείται από όλο και περισσότερους παίκτες και επενδυτές, (υπό) στηρίζεται από το σταδιακά όλο και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, από την για-ακόμη μία εβδομάδα- ενίσχυση των εισροών στα Αμοιβαία Κεφάλαια, αποτυπώνεται στο ταμπλό και βασίζεται στην προσδοκία για περαιτέρω βελτίωση και λόγω των φορολογικών ρυθμίσεων.

Ενδεικτικά τα στοιχεία, για τα Α/Κ, με το ενεργητικό τους στα 9,202 δισ. (τέλος 4μηνου) σύμφωνα με τον Κώστα Σιαμπράκο, τα 40 εκατ. εβδομαδιαία εισροή κεφαλαίων (στοιχεία ΟΣΕΚΑ), τον στόχο για εισροές 1 δισ. τον Ιούνιο (εκτίμηση Meizon, χ/ο υπηρεσίες).

Σύμμαχος των επενδυτών, η ανθεκτικότητα μεγάλου αριθμού εισηγμένων το 2020. Μία πολύ βασική παράμετρος αφορά στις ελεύθερες ταμειακές ροές (επί της ουσίας, μέτρο κερδοφορίας που προκύπτει εξαιρώντας τα μη ταμειακά έξοδα και περιλαμβάνει δαπάνες για εξοπλισμό και περιουσιακά στοιχεία, όπως και αλλαγές στο κεφάλαιο κίνησης από τον ισολογισμό). Σύμφωνα με τον Πέτρο Τσούρτη (τμήμα έρευνας και ανάλυσης της Merit Securities) οι εταιρείες του FTSE25 Large Cap πέτυχαν αύξηση των FCF κατά 35% (εξαιρούμενων των Motor Oil, Lamda Development, Aegean και Ελλάκτωρ) ποσοστό πρωτοφανές, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Εάν συνεκτιμηθεί το πολύ ισχυρό ενδεχόμενο, πως για Motor Oil, Aegean το 2021 θα είναι έτος επαναφοράς, ο εν λόγω συντελεστής μπορεί να ενισχυθεί, περαιτέρω, το 2021.

Μεγέθη, που μπορεί να ενισχυθούν και λόγω της φορολογική ευελιξία, με την εξαγγελία των πρόσφατων μέτρων (μείωση προκαταβολής φόρου, φοροσυντελεστή στο 22% από 24% κ.α. ) να αποτιμάται θετικά τόσο από την επιχειρηματική όσο από την επενδυτική κοινότητα.

Τεχνικά, παραμένουμε εντός παιδιάς με γνώμονα την ανάρτηση μας (σε μέτρηση του Δημήτρη Τσάντου) από τις 26 Ιανουαρίου (στον Εκηβόλο).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v