Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το ξεκλείδωμα Πειραιώς από το -30% και τα σενάρια

(upd) Από το limit down, στο 1,54 ευρώ, ξεκίνησε η μετοχή της Πειραιώς αλλά στη συνέχεια «ξεκλείδωσε», ενώ στον τίτλο γίνεται μεγάλος όγκος συναλλαγών. Σε πίεση ο Γενικός Δείκτης, κινείται κάτω από τις 900 μονάδες.

Χρηματιστήριο: Το ξεκλείδωμα Πειραιώς από το -30% και τα σενάρια

Με άνοδο τα ευρωπαϊκά, με διόρθωση και χαμηλότερα των 900 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σταθερά στο επίκεντρο της συνεδρίασης η Πειραιώς που, λόγω αυξημένης στάθμισής της στη βαρύτητα διαμόρφωσης των δεικτών αλλά και με αφορμή το πλήθος των νέων μετοχών, επενεργεί ευρύτερα στην αγορά.
Κατ' αρχάς, συναλλακτικά η μετοχή κινήθηκε για δύο ώρες στο μείον 30% και το 1,54 ευρώ, με την αρχική προσφορά να απορροφάται σταδιακά και τον τίτλο να «ξεκλειδώνει». Παράλληλα διαμορφώνεται η εικόνα (αναλογικά πάντα) και για το Συμβόλαιο της μετοχής, στην αγορά Παραγώγων.

Για την Πειραιώς φέρεται να υπάρχει ενδιαφέρον για αγορές από παθητικά χαρτοφυλάκια (στα 18 εκατ. υπολογίζουν παράγοντες της αγοράς τον αριθμό των μετοχών), την ώρα που πλειάδα νέων μετόχων είναι αγορασμένοι στο 1,15 ευρώ. Διαφορά που εξηγεί το σημερινό limit down, αναδεικνύοντας παράλληλα το σημαντικό περιθώριο/εύρος για γρήγορες υπεραξίες όσων είναι αγορασμένοι χαμηλότερα.
Νωρίτερα (λίγο μετά τις 12:10) στη μετοχή είχαν γίνει συναλλαγές 23,1 εκατ. μετοχών, ενώ στο ΧΠΑ είχαν ανοίξει 83,8 χιλ. ΣΜΕ σε τιμές έως 7,93% χαμηλότερα, στο 1,51 ευρώ.

Πρακτικά, βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να συνεκτιμώνται 3 τιμές: το 1,15 ευρώ όσων είναι αγορασμένοι από τη διαδικασία της ΑΜΚ, το 1,54 ευρώ της υποκείμενης και το 1,51 ευρώ του Συμβολαίου. Απόλυτη ευελιξία για όποιον δοκιμάζει το trading.

Παράμετρος στην οποία θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή είναι το... ντόμινο αλλαγών στη στάθμιση που επιφέρει η, πλέον, βαρύτερη Πειραιώς. Ξεκινώντας με αποτίμηση 2,72 δισ. (και συντελεστή στάθμισης στον ΓΔ στο 5,75%), συνέβαλε, συνακόλουθα, στη μείωση της βαρύτητας των μετοχών των ΟΤΕ, Coca Cola, αλλά και των Eurobank, ETE, Alpha Bank, όπως και των Mytilineos, Jumbo, TITAN, Motor Oil κ.λπ.

Αλλαγές στις σταθμίσεις σημαίνει πρακτικά έναν εντελώς διαφορετικό συσχετισμό εισηγμένων/μετοχών του FTSE25 αλλά και του Γενικού Δείκτη, μεταβολή που, προφανώς, θα συνεκτιμηθεί από διαχειριστές, θεσμικούς και όσους χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν τα επενδυτικά «καλάθια» τους (βάσει της βαρύτητας/έκθεσης στους δείκτες).

Σε αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι αλλαγές στους δείκτες MSCI (για τον MSCI Standard Greece) και FTSE/Russell, λόγω της εισόδου/ένταξης της Πειραιώς στον δεύτερο.

Στα 2,648 (0,84%) η Εθνική, στο 0,8406 (0,60%) η Eurobank με αγοραστές, αλλά με τους πωλητές σε ΟΠΑΠ στα 12,18 (-2,01%), Τέρνα Ενεργειακή στα 11,74 (-2,01%) να δημιουργούν έναν μικροπροβληματισμό.

Σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Εθνική, ΟΤΕ, Αlpha Bank, Eurobank, Mytilineos, ΙΑΣΩ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Motor Oil, Πετρόπουλος, ο μεγαλύτερος τζίρος.

Ειδικότερα, στο 1,50 (14,50%) η μετοχή του ΙΑΣΩ (μετά και τη χθεσινή εξέλιξη), στα 6,64 (11,41%) της Πετρόπουλος με σταθερή εντολή από ισχυρό επενδυτή, από την αρχή της συνεδρίασης.

Εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό και σήμερα η Attica Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v