Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το αποτύπωμα του MSCI και οι θέσεις άμυνας

Οι πωλητές αναμένεται να έχουν το πλεονέκτημα, δεδομένης της διεθνούς συγκυρίας και της απουσίας «έκπληξης» από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Ποιοι τίτλοι αναμένεται να επωφεληθούν. Σταθεροποιητικά το ξεκίνημα.

«O πληθωρισμός ρίχνει τις αγορές», είναι ο κεντρικός τίτλος στα περισσότερα διεθνή Μέσα, που αναφέρονται στη διόρθωση των χρηματιστηρίων.

Τεχνολογικό sell off δύο μέρες πριν στη Νέα Υόρκη, βαριές απώλειες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι χθες,
ελεγχόμενες -προσώρας- αναταράξεις διεθνώς, αναπόφευκτες, σύμφωνα με τους αναλυτές, μετά και το τελευταίο ανοδικό ράλι των μετοχών. Στις 4.152,10 ο S&P500, χαμηλότερα τα futures του, πριν λίγο, από τις 4.127 μονάδες (*).

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών traders και (δευτερευόντως) επενδυτές επέλεξαν να κλειδώσουν μέρος σημαντικών αποδόσεων, με συνέπεια τη διόρθωση δεικτών, μετοχών.

Στα 86,940 εκατ. η αξία συναλλαγών, με τα 7,87 εκατ. να πραγματοποιούνται μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών. Στις 896,04 ο ΓΔ, με χαμηλό ημέρας στις 886,58 μονάδες, με μία πρώτη -κατ' αρχάς- δοκιμασία/επιβεβαίωση των 892 μονάδων. Περιοχή που για τους τεχνικάριους πιθανότατα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς μας για το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά αυτή τη φορά ως αντίσταση (από στήριξη).

Οι πωλητές έχουν και σήμερα το πλεονέκτημα. Προς αυτό συνηγορούν και επιμέρους, όπως λ.χ. η απόσταση που έχει να διανύσει η Ελλάδα προς την επενδυτική βαθμίδα ή η απόφαση της MSCI να εντάξει στον «μεγάλο» δείκτη της μόνο τη Eurobank.

Θα αντιστρέψω την προσέγγιση, τα όσα άκρως ενδιαφέροντα αναφέρει, από νωρίς, ο Γιώργος Α. Σαββάκης στο σχετικό θέμα για τον Michele Napolitano (Fitch Ratings) είναι λίγο ως πολύ αυτά που γνωρίζει και έχει ως οδηγό η αγορά. Για την επίπονη προσπάθεια προς την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση την επαναφορά του τραπεζικού κλάδου. Για τον οποίο η Fitch μόλις χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων.

Ως προς το δεύτερο, επιβεβαιώθηκε το βασικό/συντηρητικό σενάριο που «ήθελε» την ένταξη μόνο μίας (Eurobank) στον MSCI Standard, χωρίς όμως να γίνει διαγραφή, ανεβάζοντας σε τέσσερις (μαζί με ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo) τους  τίτλους που συμμετέχουν (σ.σ. παράλληλα ανακοινώθηκε η έξοδος της Πειραιώς από τον δείκτη Small Cap).

Συνεπώς υπάρχει δρόμος και χώρος για νέες εντάξεις στην επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών, το φθινόπωρο. Οσοι το δικαιούνται, θα το πετύχουν, συνεπώς τα νέα στοιχήματα ενεργοποιούνται και πάλι. Αλλωστε στην αγορά ήταν «ψυλλιασμένοι» από χθες και φάνηκε με το μείον 2,92% στα 15,27 ευρώ της Mytilineos. Με αποτίμηση 2,18 δισ. και σταθερή ισχυροποίηση εντός-εκτός συνόρων, η εισηγμένη έχει να κερδίσει το στοίχημα, στην επόμενη μέτρηση του οίκου. Από την άλλη πλευρά, μένει να δούμε και την αντίδραση στην Εθνική, την οποία επίσης ορισμένοι περίμεναν να δουν στον MSCI.  

Τεχνικά, για τον FTSE25, σύμφωνα με τη μέτρηση (του Ηλία Ζαχαράκη), η απώλεια των 2.186 ως κύριας στήριξης ενεργοποιεί τα stops για long θέσεις στις 2.175 μονάδες.

Ομως αυτά αφορούν περισσότερο τη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας, που ναι μεν αρνητική/διορθωτική θα δώσει χαμηλότερες τιμές, πλην όμως μεσο/μακροπρόθεσμα μας ενδιαφέρει η οικονομική κατάσταση, οι προοπτικές των εισηγμένων. Γι' αυτό και επενδυτικά οι εν δυνάμει αγοραστές εστιάζουν στα αποτελέσματα, που ανακοινώνουν όμιλοι όπως η Coca Cola, ο ΟΤΕ, η ΤΙΤΑΝ, εισηγμένες όπως η Cenergy, τα Πλαστικά Θράκης, εταιρείες επικαιρότητας λ.χ. η Aegean κ.α.

Βραχυπρόθεσμα, λοιπόν, επιμονή στην άμυνα. Και σταδιακά επανάκτηση αντιστάσεων (πλέον) με σημείο αναφοράς τις 892 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Στις 869 μονάδες το stop για long θέσεις (εβδομαδιαίες).

(*) στις 4.150 η κοντινή στήριξη, στις 4.128 μονάδες το stop για long θέσεις (εβδομαδιαίες) στον S&P500.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v