Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων το Χρηματιστήριο

Κάτω από το κρίσιμο όριο των 892 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τους πωλητές να επικρατούν σε τράπεζες και blue chips. Η «φυσιολογική εξαέρωση» και η απορρόφηση της προσφοράς. Ποιες μετοχές επιμένουν ανοδικά.

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων το Χρηματιστήριο

Σε διόρθωση τα ευρωπαϊκά, σε «άνοιγμα» από χαμηλότερα επίπεδα παραπέμπουν τα futures στη Νέα
Υόρκη.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αναμενόμενο και απόλυτα φυσιολογικό το προβάδισμα που έχουν αποκτήσει οι πωλητές. Στα 40 εκατ. η αξία των συναλλαγών, νωρίτερα (*), με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά σε «κλείδωμα» θέσεων και όχι κάτι πιο συστημικό.

Από πολυετή υψηλά η διόρθωση για DAX, CAC, με τον S&P500 από τις 4.155 μονάδες και αφορμή το χθεσινοβραδυνό τεχνολογικό «ξεπούλημα», τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τη στροφή των επενδυτών από μετοχές εταιρειών ανάπτυξης, διαμορφώνοντας χαμηλότερες τιμές. Το πιθανότερο να πρόκειται για σημεία εισόδου, αλλά σαφέστερη εικόνα θα έχουμε μετά το αυριανό «κλείσιμο» (στη Νέα Υόρκη).

Πωλήσεις στην πλειονότητα των μετοχών μεγάλης, μεσαίας και χαμηλότερων κατηγοριών καθώς funds παίρνουν μέρος των τελευταίων (μηνιαίων) κερδών και δευτερευόντως εγχώρια επενδυτικά σχήματα.

Στις 890 μονάδες μεν ο Γενικός Δείκτης, ωστόσο θα επιμείνω στη λογική πως «αλλού είναι ο δείκτης και αλλού πολλές εισηγμένες». Συγκεκριμένα, με βάση το χθεσινό «κλείσιμο» λ.χ. ΟΤΕ και Mytilineos ήταν σε τιμές 2008 και 2007 αντίστοιχα, δηλαδή σε επίπεδο προ και της ελληνικής/μνημονιακής κρίσης. Τιμές ενδεικτικές της πραγματικής κατάστασης (αποτίμησης) ομίλων και επιχειρήσεων που δεν έχουν να φοβηθούν (οι επενδυτές τους) από ένα μείον 1,75% του Γενικού Δείκτη.

Στις 27/76 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, με τις ρευστοποιήσεις να μην εκτείνουν τη διόρθωση πέραν του 4%. Στα δε «χαμηλά ημέρας» (και λίγο υψηλότερα) είναι εμφανής η άνετη απορρόφηση της προσφοράς, με τρόπο που παραπέμπει σε ελεγχόμενη οπισθοχώρηση των τιμών, ενδεχομένως βολική για εν δυνάμει επενδυτές.

Για τους τεχνικάριους, οι 892 μονάδες παραμένουν ένα σημαντικό σημείο αναφοράς, για σήμερα, με ενθαρρυντικό ένα ενδεχόμενο διαμόρφωσης του ΓΔ στο τέλος σε αυτό το επίπεδο.

Σε Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ, Eurobank, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΙΑΣΩ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α. με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα. Σε όλες, πλην ΙΑΣΩ, με πωλητές και ενδεικτικές τιμές, για την Αlpha Bank στο 1,26 (-3,82%), ΟΤΕ στα 14,23 (-1,90%), ΔΕΗ στα 8,69 (-1,70%) κ.α.

Τέρνα Ενεργειακή (11,96), Sarantis (8,63) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,304), οι μόνες 3 από τις 25 του δείκτη, με τους αγοραστές να υπερισχύουν.

Και σε Attica Bank (0,1474), Intrakat (1,67), BriQ (1,925), ΚΡΙ-ΚΡΙ (7,68), Papoutsanis (2,27) και Πλαστικά Θράκης (5,03). Η τελευταία ανακοινώνει αύριο (πριν τη συνεδρίαση) οικονομικά μεγέθη πρώτου 3μηνου.

(*) 13:45

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v