Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασκήσεις ισορροπίας στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 900 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με αποκομιδή βραχυπρόθεσμων κερδών στις τραπεζικές μετοχές. Σε ρόλο αντίβαρου η Coca Cola, αυξημένος τζίρος σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos. Φρέσκο χρήμα σε επιλεγμένα mid caps.

Ασκήσεις ισορροπίας στο Χρηματιστήριο

Εξισορροπείται η κατάσταση στα ευρωπαϊκά, παρά την κλίση που έχουν χαμηλότερα τα futures στη Wall Street.

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η συνεδρίαση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη διαμόρφωση των τιμών να εξυπηρετεί και τους πωλητές και τους αγοραστές. Τους μεν, καθώς «κλειδώνουν» μέρος των υπεραξιών τους σε επίπεδα πέριξ των 900 μονάδων, τους δε, γιατί έχουν περιθώριο τοποθέτησης προσβλέποντας στην επόμενη κίνηση προς τις 940-950 μονάδες. Με ό,τι αυτό το περιθώριο, για τον ΓΔ, μπορεί να σημαίνει για την υπεραπόδοση μετοχών του FTSE25 όπως και του FTMidCap αλλά και της χαμηλότερης κατηγορίας.

Καλός ο ρυθμός εντολών, σταθερός στα 50 εκατ. σε αξία, νωρίτερα (*), κοντά στα μέσα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, των 80 εκατ. Ενδειξη πως η ροή συναλλαγών (εκροή, εισροή) έχει αποκτήσει μία σταθερότητα, κάτι που ενισχύει τη μεσοπρόθεσμα ανοδική φορά των εισηγμένων.

Σε Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με το «γύρισμα» των Eurobank, Αlpha Bank, Πειραιώς να αποδίδεται σε μερική κατοχύρωση θέσεων, από την πλευρά θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos επίσης αυξημένες συναλλαγές, ωστόσο το στοιχείο που διαφοροποιεί σήμερα τη συνεδρίαση αφορά στην κατακόρυφη ενίσχυσή τους σε επιλεγμένα mid caps. Σε Πλαστικά Θράκης, Ιατρικό αλλά και Intracom, Avax ο τζίρος συναγωνίζεται αυτόν των blue chips. Αδιαμφισβήτητη ένδειξη πως «φρέσκο χρήμα» τοποθετείται σε επιλεγμένα mid caps, προσβλέποντας στην προοπτική -κάποια από αυτά- να αποτελέσουν τα μελλοντικά -εν δυνάμει- blue chips. Περιπτώσεις λ.χ. των Πλαστικών Θράκης ή της Avax ή του Πλαισίου (και πολλών ακόμη) είναι χαρακτηριστικές της μεγέθυνσης εταιρειών. Μεγέθυνση τόσο ποιοτική, με ανάλογο αποτέλεσμα επενδυτικό/χρηματιστηριακό, όσο ποσοτική.

Στα ενθαρρυντικά, για την ευρύτερη αγορά, οι πληροφορίες πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εγκρίνει σήμερα το ενημερωτικό της Costamare Shipping για την έκδοση εταιρικού ομολόγου -της ναυτιλιακής Κωνσταντακόπουλου- και εισαγωγής του στην εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων. Εκδοση που συμβάλλει στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της ελληνικής αγοράς, δεδομένου του μεγέθους της εισηγμένης στο ΝYSE ναυτιλιακής.

Στις 54/48 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με συγχρονισμένες κινήσεις από τους αγοραστές σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo από τον 25άρη.

Και από τον FTMidCap σε Cenergy, Attica Bank, Avax, Intracom, MIG, Quest, IntraKat, ΕΥΑΘ, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Τεχνική Ολυμπιακή καθώς η... βεντάλια επιλογών έχει διευρυνθεί προς επιλεγμένα μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

(*) λίγο μετά τις 14:15

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v