Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... αβαντάζ οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Πολλά τα όπλα στα χέρια των long, με την αγορά να ξεκινά την εβδομάδα από τις 907 μονάδες. Η τάση στις τράπεζες και τα νέα «στοιχήματα» των επενδυτών. Ποιες μετοχές βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο.

Με... αβαντάζ οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Με μικρό πλεονέκτημα, για τους αγοραστές, ξεκινά η εβδομάδα στις αγορές.

Το ανοδικό «γύρισμα» της Wall Street, την Παρασκευή, μετά το βραχύβιο ξεπούλημα με αφορμή την αναζωπύρωση των ανησυχιών για πληθωρισμό/επιτόκιο, ήταν η σειρά της Fed να καθησυχάσει τις αγορές.
Αφορμής δοθείσης έγιναν αγορές σε χαμηλότερες τιμές, με τα χρηματιστήρια να κινούνται σε υψηλά και ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι αγοραστές διατήρησαν το προβάδισμα, είχαν τον ισχυρό τελευταίο λόγο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τα «ισχυρά χέρια» να βγαίνουν μπροστά σε blue chips της πρώτης γραμμής.

Αγορές από χαμηλότερες τιμές, τζίρος 83,1 εκατ., με συναλλαγές 54,8 εκατ. μετοχών με αυξημένη δραστηριότητα για τίτλους των 4 συστημικών τραπεζικών, των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Mytilineos, Jumbo, αλλά και Intracom, ΕΥΔΑΠ, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΠΕ, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, Coca Cola, Viohalco κ.α.

Ευρύτητα διασποράς επιλογών, με σημαντικές εισροές σε μετοχές του FTSE25 αλλά και του FTMidCap όπως και πιο SmallCaps, με τη «μεσαία» κεφαλαιοποίηση να έχει την τιμητική της αυτή την εβδομάδα. Η 2ημερίδα της ΕΧΑΕ Τετάρτη και Πέμπτη καταδεικνύει, αφενός, την ανάδειξη των ποιοτικών εισηγμένων αυτής της κατηγορίας, των -κατά κάποιον τρόπο- εν δυνάμει blue chips των mid caps, αφετέρου, την όλο και μεγαλύτερη ενεργοποίηση επαγγελματιών της αγοράς, βασικών μετόχων, διαχειριστών, επενδυτικών σχημάτων κ.α. που μόνο θετικά επενεργούν.

Μεστή ειδήσεων, εξελίξεων, η εβδομάδα, που προφανώς θα δώσουν τον τόνο τους στις συνεδριάσεις, ξεκινώντας σήμερα, με τον ΓΔ από τις 907,08 μονάδες, τον FTSE25 από τις 2.199,51, τον FTMidCap από τις 1.375,68 και τον ΔΤΡ από τις 580,65 μονάδες.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός και λόγω αυξημένης βαρύτητας στη στάθμιση δεικτών, εικόνας αγοράς με τη «νέα» Πειραιώς σαφώς πιο «βαριά» και με υγιέστερο ισολογισμό να αποτελεί ένα από τα στοιχήματα traders, επενδυτών.

Επάνοδος αγοραστών σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Mytilineos, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια της εβδομάδας, που στο «κλείσιμό» της έχει τη λήξη της (απλής) σειράς μηνός Μαΐου στα Παράγωγα, κυρίως όμως την αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Moody's.

Στο 3ήμερο Τετάρτης-Παρασκευής γίνονται οι εγγραφές για το εταιρικό ομόλογο της Costamare, που θα αντλήσει περί τα 100 εκατ., μόλις λίγα 24ωρα μετά την αθόρυβη έξοδο του ΟΤΕ στις διεθνείς αγορές (μέσω της θυγατρικής στο Λονδίνο), αντλώντας 150 και 200 εκατ. με απόδοση μείον 0,237% και 0,627% (ετήσια).

Το γεγονός ότι ο ΟΤΕ που αξιολογείται από ξένα σπίτια πάνω και από την προοπτική της ελληνικής οικονομίας και δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο φέρνει τον Οργανισμό σε θέση οδηγού. Με «ισχυρά χέρια» να προσβλέπουν σε τιμές υψηλότερα των 15 ευρώ και αποτίμηση πάνω από τα 7 δισ.

Το εγχείρημα του ΟΤΕ είναι πρωτόγνωρο -για τα ελληνικά δεδομένα-, καταδεικνύει δε την τεράστια ρευστότητα που κυκλοφορεί στις διεθνείς αγορές αλλά και το ζωηρό ενδιαφέρον για υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις, τις προοπτικές τους.

Στον ΟΤΕ, συνεπώς, μέρος της προσοχής μας, σήμερα-αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ακόμη ένα «όπλο»
στο «οπλοστάσιο» των long.

«Θερμό» το κλίμα και στον κλάδο της ενέργειας, με την Αθηνά Καλαϊτζόγλου να εστιάζει στις αποκρατικοποιήσεις, που προχωρούν, που μένουν πίσω, με την εστίαση της αγοράς στη διάθεση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Με τη ΔΕΗ να επιμένει και επιδιώκει να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
Στο στόχαστρο επενδυτών, «ισχυρών χεριών» και η αμκ της Aegean -με συμφέροντες όρους για τους υφιστάμενους μετόχους- και ηχηρά ονόματα (Αναστάσης Δαυίδ, Χρήστος Ιωάννου) να δηλώνουν παρόντα και στο πλευρό των Ευτύχη Βασιλάκη, αδελφών Λασκαρίδη, Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου. Επίσης ενδιαφέρον εγχείρημα, σε μία συγκυρία που τα πρώτα μηνύματα από το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού είναι αρκετά ενθαρρυντικά.

Εντυπωσιακή όμως η κινητικότητα και στα «μεσαία», με ενδεικτική την περίπτωση της IDEAL, που μετεξελίσσεται σε ένα πολυ-σχήμα, με μετόχους όπως οι Δαυίδ-Λεβέντης, Πάνος Γερμανός, Βασίλης Κάτσος κ.α., με τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου. Σχήμα που προεξοφλείται πως θα λειτουργήσει σαν αφορμή για ενεργότερη συμμετοχή «ηχηρών ονομάτων» σε ανάλογους σχεδιασμούς. Εγχείρημα προστιθέμενης επιχειρηματικής και επενδυτικής αξίας με εύλογο αποτύπωμα και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Με αυτά αλλά και με οικονομικά αποτελέσματα θα πορευτούν βραχυπρόθεσμοι παίκτες και επενδυτές, με πιο ενδιαφέρουσα την περίπτωση του ΟΠΑΠ, την Τετάρτη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v