Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνέπεια στην ανοδική διόρθωση ψάχνουν οι long

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. To χαμένο έδαφος της προηγούμενης εβδομάδας θα επιχειρήσουν να καλύψουν οι αγοραστές, με βοήθειες από τις διεθνείς αγορές. Τα κρίσιμα όρια για δείκτες και τράπεζες, από ποιες εισηγμένες αναμένονται... νεότερα.

Χρηματιστήριο: Συνέπεια στην ανοδική διόρθωση ψάχνουν οι long

Τεχνολογική ώθηση στη Wall Street, με θετικό πρόσημο οι αγορές στην Ασία, από τις 15.437,51 μονάδες ο DAX.

Απάντηση των αγοραστών στους πωλητές (της Παρασκευής) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πρώτους να επανακτούν μέρος των κερδών των δεύτερων, με την αγορά να ξαναπιάνει τις 880 μονάδες.

Με αιχμή την αντίδραση των τραπεζών, μετά την ισχυρή διόρθωση που είχε προηγηθεί και με την έγκαιρη παρέμβαση/αποσαφήνιση της διοίκησης της Alpha Bank να συμβάλει, αρχικά, στην απορρόφηση των κραδασμών και, στη συνέχεια, να οδηγεί τράπεζα και κλάδο προς το 1 ευρώ και τις 537,60 μονάδες, αντίστοιχα.

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, που συναλλαγές και τζίρος μονοπωλήθηκαν από την Alpha Βank, ισχυρή ένδειξη πως στη διελκυστίνδα συμμετείχαν/συμμετέχουν «ισχυρά χέρια». Η δε ακραία μεταβλητότητα (Παρασκευής-Δευτέρας) εξηγεί απόλυτα τις intraday και trading κινήσεις των βραχυπρόθεσμων. Εμφανώς και οι αγορασμένοι στα χαμηλά της Παρασκευής βγήκαν κερδισμένοι, πουλώντας στα υψηλά της Δευτέρας.

Ενδεικτικά χαμηλή-υψηλή τιμή 2ημέρου στο 0,868 και το 1,02 ευρώ, ωστόσο προσοχή στο ότι η μετοχή διόρθωσε από το 1,23 (21/5), αν και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φέρεται να εξετάζει συναλλαγές που είχαν γίνει και στις 20/5 (1,24) και τις 19/5 (1,26), αν όχι νωρίτερα, καθώς το διάγραμμα «σπάει» (τεχνικά) μετά το 1,74% (1,305) της Δευτέρας (17/5).

Εχοντας ανακτήσει μέρος της διόρθωσης οι long θα επιχειρήσουν, πιθανόν και με καλό κλίμα στα διεθνή, να κερδίσουν κι άλλο από το χαμένο έδαφος.

Κλάδος-ρυθμιστής ο τραπεζικός, μετοχή-κλειδί η Alpha Βank, ζητούμενη η -κατά προσέγγιση- τιμή της αμκ, το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός premium (λ.χ. εάν είναι το 1 εύλογο, θα είναι ένα «μαξιλάρι» στα 1,15-1,25; ή κάτι ανάλογο).

Στο επίκεντρο και η Πειραιώς, ενώ μέσα στην εβδομάδα ανακοινώσεις θα έχει η αγορά και από Eurobank, Εθνική, συνεπώς ο κλάδος θα προσφέρεται για ενεργότατη δράση των traders.

Με ενδιαφέρον περιμένει η αγορά τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, αλλά και την επόμενη ημέρα της ενημέρωσης των επενδυτών από τη διοίκηση της Aegean, ενώ έχουν τη σημασία τους οι εξελίξεις στην ενέργεια -με την Αθηνά Καλαϊτζόγλου να εξηγεί τι σημαίνει για την αγορά η βύθιση των τιμών στις ΑΠΕ. Αλλά και σε επιμέρους εισηγμένες, λ.χ. στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ -με τον ΧΑΜαιλέοντα να έχει αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τις διοικητικές/μετοχικές ισορροπίες στον όμιλο-, στα Πλαστικά Θράκης -που «κόβουν» μέρισμα (0,16/μτχ.) αύριο, το ομόλογο της Costamare που κάνει την είσοδό του την Τετάρτη στην αγορά εταιρικών τίτλων εσωτερικού.

Εμφανής μεν η ανάκτηση των ηνίων από τους long, ενδεχομένως να κρύβει παγίδες η στάση των short στη συνέχεια της εξέλιξης της ανοδικής διόρθωσης.

Δίλημμα για τους μεν και τους δε, που επιχειρούμε να προσεγγίσουμε σήμερα στον Εκηβόλο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v