Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανασύνταξη δυνάμεων στο Χρηματιστήριο

Σε ρυθμούς αποτελεσμάτων εισέρχεται η αγορά, με πρώτο ζητούμενο την τραπεζική αντίδραση μετά τη «βουτιά» της Παρασκευής. Τα «μαθηματικά» της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank. Αλώβητα στις πιέσεις τα mid caps. H ατζέντα της εβδομάδας.

Ανασύνταξη δυνάμεων στο Χρηματιστήριο

Σε σημείο καμπής οι αγορές, σε προσπάθεια ανασύνταξης δυνάμεων το Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τις 4.155,86 μονάδες ο S&P500 με οριακές απώλειες 0,18% σε διάστημα εβδομάδος, από τις 15.437,51 ο DAX με οριακή άνοδο 0,27% στο ίδιο διάστημα.

Ανοδική η φορά μεσοπρόθεσμα (3μηνο) και με 10,64% (S&P500) και 12,53% (DAX) από την αρχή του έτους, λίγες συνεδριάσεις πριν την ολοκλήρωση και του Μαϊου/5μηνου.

Παράμετροι, που έχουν προσδώσει τ(ρ)αχύτητα στο αγοραίο παιχνίδι διεθνώς, η τεράστια υπερβάλλουσα ρευστότητα, η σταδιακή μείωση θέσεων από πανίσχυρους επενδυτές (με την διανομή τους σε ευρύτερη επενδυτική μάζα), ο απορρυθμιστής πληθωρισμός/επιτόκια με αποτέλεσμα την θεαματική ενίσχυση της μεταβλητότητας. Στην πλειονότητα των αγορών, από μετοχές, αμοιβαία, χρέος μέχρι εμπορεύματα, μεταφορές κ.λ.π

Στις 20,15 μονάδες ο VIX/CBOE, στο 1,619% το 10ετές των ΗΠΑ, για αρχή της νέας εβδομάδος (*)

Στα καθ' ημάς, η εμφάνιση του...joker μέσω των εξελίξεων στην Alpha Bank ήρθε και ανακάτεψε- κατ' αρχήν- βραχυπρόθεσμα την κατάσταση στο χρηματιστήριο μας, με πλήρη επικράτηση των πωλητών στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Νέα δεδομένα σε μόλις μία συνεδρίαση, με ανατροπές και τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει με 3,28% (στην εβδομάδα) στις 867,56 μονάδες, τον "υπαίτιο" τραπεζικό κλάδο κατά 17,65% (505,46 ), τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση συγκριτικά πιο ανθεκτική, καθώς χάνει 4,74% (2.085,55) και τη μεσαία να ξεπερνά, σχεδόν, αλώβητη με θετικό πρόσημο 1,06% (1.348,28 μονάδες).

Συναλλαγές, στα 103,54 εκατ. (μειωμένες 15,2% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), αποτίμηση χαμηλότερα στα 60,7 δισ., επιπλέον εισροές στα Αμοιβαία Κεφάλαια 41,26 εκατ (συνολικά στα 9,25 δισ.)
Ειδικότερα όσον αφορά στα Α/Κ- που αποτελούν μία έμμεσα... μετοχική αγορά- από την αρχή του έτους έχουν εισρεύσει 844,67 εκατ. με ειδικούς του χώρου να εκτιμούν, πως τον Ιούλιο θα φτάνουν/ξεπερνούν το 1 δισ.

Ενδειξη, πως κεφάλαια προς διάθεση υπάρχουν και μεταξύ μικρότερων επενδυτών, πρώην καταθετών αλλά και σε "συρτάρια" ιδιωτών. Αλλωστε αυτό επιβεβαιώθηκε και με την έκδοση εταιρικού ομολόγου "εσωτερικού" από την Motor Oil και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, μέσω του ομολογιακού της Costamare.

Υπερβάλλουσα ρευστότητα- σε τεράστιες ποσότητες- υπάρχει εκεί έξω στις αγορές, κάτι που επικαλούνται οι εμπλεκόμενοι με το εγχείρημα της αμκ της Alpha Bank. Και μάλιστα σε χαμηλά- ακόμη- επίπεδα κόστους, με ενδεικτικό το 0,961% του ελληνικού 10ετούς. Αυτή την συγκυρία, λοιπόν, επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν, με κύριο μέλημα των εμπλεκόμενων- βραχυπρόθεσμα- να πείσουν την αγορά πως η αμκ της Alpha Bank θα διαφοροποιείται σε ουσιαστικά για τους υφιστάμενους μετόχους σημεία.

Με έμμεσο δικαίωμα προτίμησης η σχετική διαδικασία, σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο με την αγορά να αποτιμά, άμεσα, τις όποιες διευκρινίσεις δόθηκαν από την Παρασκευή. Προς ώρας, η μετοχή διόρθωσε έως τα 0,868 (από τα 1,2305) με τιμή "κλεισίματος" στα 0,9026 (-27,21%) και συναλλαγές 81,17 εκατ. μτχ σε σύνολο 192,51 εκατ. ( ! ). Πρακτικά ένα πολύ σημαντικό μέρος του free float άλλαξε χέρια, σε μόλις μία συνεδρίαση. Από αυτή την άποψη έχει ενδιαφέρον να δούμε την στάση αγοραστών-πωλητών (ειδικά της Παρασκευής).

Παράλληλα αποτίμηση θα γίνει ευρύτερα για τον κλάδο, καθώς στην Eurobank έγιναν συναλλαγές 34,41 εκατ. τμχ (στα 0,743 ευρώ με απώλειες 4,13%), στην Εθνική 13,25 (2,35 με - 3,65%) και στην Πειραιώς 11,30 εκατ. τμχ (1,49 με -5,75%).

Ωστόσο, αγορά δεν είναι μόνον οι τράπεζες (όσο και αν η τραπεζοβαρής συμμετοχή τους προκαλεί στρεβλώσεις στην αποτύπωση των εισηγμένων) και αυτό γιατί, όπως σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης το μεγάλο στοίχημα είναι η εισροή/αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλά και το αποτέλεσμα του σταδιακού "ανοίγματος" της οικονομίας, με τον τουριστικό κλάδο αιχμής. "Το μεγάλο στοίχημα για την ανάκαμψη της κρουαζιέρας..." είναι από τα σημαντικά, που θα δοκιμασθούν το καλοκαίρι-φθινόπωρο. Μακάρι να πάει/πάνε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Σε αυτό το περιβάλλον, η εβδομάδα ξεκινάει με διαφορετικές προτεραιότητες για traders και πιο μεσοπρόθεσμους επενδυτές.

Για τους μεν πρώτους, η αντίδραση του τραπεζικού κλάδου είναι το "κλειδί" , ειδικότερα η συμπεριφορά της Alpha Bank. Για τους δεύτερους, τα νεότερα που θα "τρέξουν" για εισηγμένες- πέραν των τραπεζών-

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) η δημοσίευση αποτελεσμάτων συνεχίζεται με εντατικότερο ρυθμό με την ΕΧΑΕ να παίρνει την σκυτάλη το απόγευμα της Δευτέρας ενώ η μετοχή της Aegean θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Την ίδια ημέρα η Aegean έχει προγραμματίσει παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Την Τρίτη 25 Μαΐου ακολουθούν οι Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ και E-NET ενώ Σαράντης (μερ. €0,2146) και Γεν. Εμπορίου και Βιομηχανίας (μερ. €0,035) θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης.

Στις 26 Μαΐου είναι η διαπραγμάτευση των ομολόγων της Costamare, ενώ για τη μετοχή των Πλαστικών Θράκης (μερ. €0,16) η διαπραγμάτευση θα γίνει χωρίς το τακτικό μέρισμα χρήσης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι Quest και Lamda Development θα ανακοινώσουν μεγέθη πρώτου τριμήνου. Εντός της ημέρας αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις για τις εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες FTSE του ΧΑ.

Την επόμενη ημέρα ακολουθούν οι Eurobank, Alpha Βank και Ελληνικά Πετρέλαια ενώ την ίδια ημέρα στο κλείσιμο της συνεδρίασης θα γίνουν οι εξαμηνιαίες αναδιαρθρώσεις στον δείκτη της Morgan Stanley με κυριότερη εξέλιξη την προσθήκη της Eurobank στην σύνθεση του δείκτη Global Standard.

Την Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα κλείνει την αυλαία των τραπεζικών αποτελεσμάτων. Την ίδια ημέρα οι μετοχές της Viohalco (μερ. €0,02) θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα.

Χρήσιμη, περισσότερο για επενδυτές η αισθητή διαφοροποίηση ενός ικανού μέρους εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με διαφοροποιό στοιχείο την πολύ μικρότερη έκθεση τους σε funds και "ξένο χρήμα".

Σημειωτέον, πως ο FTMidCap έχει πολύ καλύτερη διακύμανση τόσο έναντι της αγοράς (ΓΔ) όσο της μεγάλης κατηγορίας, καθώς εκτός από το θετικό πρόσημο της τελευταίας εβδομάδος υπερτερεί, σωρευτικά, για το 2021. Στο 21,75% η απόδοση, για τον δείκτη, από την αρχή του έτους, για αυτό και έχει τη σημασία του το 4ο Athex Mid Cap Conference, που διοργάνωσε ο Ομιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Με τη συμετοχή των: ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, AVAX, Cenergy Holdings, ElvalHalcor, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΟΛΠ, Quest Holdings, Trastor και Πλαστικά Θράκης.

Και ναι μεν ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ να είναι στον FTSE25, η EvalHalcor εν δυνάμει του ίδιου δείκτη, ωστόσο οι αποδόσεις των άλλων 7 στους κλάδους τους αλλά και στο χρηματιστηριακό ταμπλώ καταδεικνύει την δυναμική ενός σημαντικού μέρους της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας. Με ισχυρή παρουσία σε κλάδους αιχμής, όπως λ.χ για Quest (πληροφορική), Trastor (ακινήτων), Πλαστικά Θράκης (πλαστικά/υγειονομικού χαρακτήρα), ΚΡΙ-ΚΡΙ (γαλακτοβιομηχανία), Cenergy Holdings ("μέταλλα"), AVAX (κατασκευές/παραχωρήσεις), ΟΛΠ ("κοινής ωφέλειας").

Από την συγκεκριμένη κατηγορία αλλά και από χαμηλότερες αναδεικνύονται (θα αναδειχθούν) ισχυροί παίκτες και πρωταγωνιστές της "επόμενης ημέρας". Για αυτό και η στήλη (και μέσω του Εκηβόλου) εστιάζει όλο και περισσότερο σε μεγάλες ή μικρότερες επιχειρηματικές (συνακόλουθα επενδυτικές) ευκαιρίες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v