Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell off με επίκεντρο τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή διόρθωση δια χειρός... Alpha για τον Γενικό Δείκτη. Κλειδωμένη στο limit down η μετοχή μετά την είδηση για την ΑΜΚ, με την πτώση να διαχέεται σε Εθνική, Eurobank, Πειραιώς. Κόντρα κίνηση από Τιτάν, Coca Cola, Aegean, Sarantis.

Sell off με επίκεντρο τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Ευρωπαϊκά, Χρηματιστήριο Αθηνών διαδρομές αντίθετες.

Ισχυρή διόρθωση, με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο και την Alpha Bank στο στόχαστρο επιθετικών ρευστοποιήσεων.

Συνεδρίαση ακραίων διακυμάνσεων, με μεγάλη διόρθωση αρχικά, προσπάθεια αντίδρασης στη συνέχεια και εκ νέου «βύθιση» καθώς τους πωλητές στην Αlpha Bank ακολούθησαν πιεστικότερα και σε Εθνική και συγκριτικά ηπιότερα σε Eurobank και Πειραιώς.

Η επιβεβαίωση για την πρόθεση της διοίκησης της Αlpha Bank να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση του ισολογισμού της, μέσω αμκ 800 εκατ., είχε ως συνέπεια το κλείδωμα της μετοχής στο limit down, με σημαντικό ανεκτέλεστο πωλήσεων. Στο 0,868 κατά 30% χαμηλότερα, με «ουρά» πωλητών και θεαματική εκτίναξη των Συμβολαίων στην αγορά Παραγώγων, λίγο πριν την έναρξη της σχετικής διαδικασίας (στις 14:00) για «κλείσιμο» (στην τρέχουσα) σειρά και μετακύλιση (στην επόμενη, μηνός Ιουνίου).

Σχεδόν 80.000 ΣΜΕ επί της μετοχής, σε προβολή τιμής ακόμη χαμηλότερα (στα 0,806 ευρώ), με χρηματιστηριακούς παράγοντες να την αποδίδουν στην προσπάθεια εντοπισμού της τιμής που θα γίνει η αμκ.

Σχεδόν 55.000.000 μετοχές είχαν αλλάξει χέρια λίγο μετά τις 14:00, εκτοξεύοντας συνολικότερα το πλήθος των τίτλων και σε Eurobank, Εθνική, Πειραιώς. Ο λόγος; Στην επάνοδο του σεναρίου επόμενων αμκ, με το... ντόμινο να «χτυπά» κυρίως την Εθνική. Στα 2,099 με απώλειες 13,45% και με 16.780 ΣΜΕ έως 14,75% χαμηλότερα, καθώς η αγορά δείχνει να προεξοφλεί τη συνέχεια. Σε σχετικό θέμα του Χρήστου Κίτσιου αναλύεται πώς έχει η κατάσταση στον κλάδο και ποια ενδέχεται να είναι τα επόμενα βήματα.

Βαρύτατη η στάθμιση του τραπεζικού κλάδου στη διαμόρφωση των δεικτών, στρέβλωση στην οποία κατ' επανάληψη έχουμε αναφερθεί, με τους αρμοδίους να συντηρούν μία ακατανόητη κατάσταση, που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική θέση υγιών ομίλων, εύρωστων επιχειρήσεων και ανερχόμενων mid caps.

Κατά 4,09% διευρύνθηκε η διόρθωση για τον FTSE25 στο 15λεπτο της δημοπρασίας, όταν για τον ΔΤΡ έφτανε το 15%, διαφορά χαρακτηριστική για τραπεζικές και blue chips.

Πωλήσεις, πιέσεις για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, πλην όμως και σε αυτή την κρίση (όπως προηγούμενα με την Πειραιώς) διαφοροποιούνται εισηγμένες, όπου τα «ισχυρά χέρια» βάζουν... πλάτες.

Ετσι, λίγο μετά τις 14:15 σε ΤΙΤΑΝ, Aegean, Coca Cola, Sarantis είχαμε εντελώς contrarian κίνηση, ενώ σε τίτλους των ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Mytilineos, ΟΠΑΠ ενεργοποιούνταν αγορές από επίπεδα τιμών όχι χαμηλότερα του 2%.

Τηρουμένων των αναλογιών και στα MidCaps οι πωλητές είχαν μεν εμφανές προβάδισμα, ωστόσο σε λογικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών η προσφορά καλυπτόταν.

Στα 5,82 ευρώ η μετοχή των Πλαστικών Θράκης, στα 4,07 του Πλαισίου, στα 5,04 της Ευρωπαϊκής Πίστης, στο 1,915 της BriQ, στα 2,23 της Papoutsanis, με απώλειες μεν, αλλά με εμφανείς αγορές που παρέπεμπαν σε επανατοποθετήσεις, δε.

Στο 1/6,4 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με την αξία των συναλλαγών στα 122 εκατ., με την ολοκλήρωση του διαστήματος «λήξης» στο ΧΠΑ.

Με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 850 μονάδων.

Στο ΧΠΑ, για την τρέχουσα σειρά έγιναν 1.213 ΣΜΕ στο μείον 4,86% και για την επόμενη ήταν «ανοιχτά»
1.588 στο μείον 4,93%.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v