Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος με το βλέμμα στην Alpha στο Χρηματιστήριο

Κίνηση προς τις 880 μονάδες με άνοδο άνω του 1% για το Γενικό Δείκτη. Διψήφια άνοδος για τη μετοχή της Alpha Bank, που επανέρχεται πάνω από το 1 ευρώ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και του σχεδιασμού της ΑΜΚ. Τα τεχνικά περιθώρια κίνησης.

Ανοδος με το βλέμμα στην Alpha στο Χρηματιστήριο

Κίνηση υψηλότερα για το Γενικό Δείκτη με τις πρώτες συναλλαγές να κατευθύνονται στον τραπεζικό κλάδο, με τον τίτλο της Αlpha Bank να βλέπει διψήφια κέρδη μετά την ανακοίνωση των σχεδιασμών της αύξησης κεφαλαίου και των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου

Ο τίτλος της τράπεζας καταγράφει άνοδο άνω του 12% επανερχόμενος πάνω από το όριο του 1 ευρώ. 

Οπως έγραφε το Euro2day.gr στο προσυνεδριακό σχόλιο: 

Συνεδρίαση ειδικού σκοπού και Alpha Bank ενδιαφέροντος η σημερινή. Για αρκετούς παράγοντες της αγοράς καθοριστική, κατ' αρχάς, για τη βραχυπρόθεσμη εικόνα στις 5+1 συνεδριάσεις που μένουν για να κλείσει και χρηματιστηριακά ο Μάιος. Στη διοίκηση του τραπεζικού ομίλου, λοιπόν, στραμμένα τα βλέμματα των επενδυτών -εγχώριων και ξένων-, με κοινό μυστικό πως ενδιαφέρον δείχνει και το Μαξίμου.

Από τις 867,56 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με διόρθωση 2,35% την Παρασκευή λόγω της «βουτιάς» του Δείκτη Τραπεζών στις 505,46 με 10,93%, συνέπεια του μείον 27,21% στο 0,9026 της μετοχής, με συναλλαγές 81,2 εκατ. τεμαχίων. Σχεδόν το ήμισυ των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε στην Alpha Βank, γεγονός που την καθιστά -εκ των πραγμάτων- σημείο αναφοράς για σήμερα. Και ανάλογα, για τις συνεδριάσεις που ακολουθούν.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες -αλλά όχι μόνο- εκτιμούν πως πολλά θα κριθούν από το κατά πόσον η διοίκηση της Αlpha Bank, που ανακοινώνει πριν τη συνεδρίαση αποτελέσματα και στρατηγικό σχεδιασμό, θα πείσει τις αγορές ότι η ΑΜΚ της διαφοροποιείται -επί της ουσίας- από αυτήν της Πειραιώς. Πως, δηλαδή, πρόκειται ακριβώς ως αυτή που προβάλλεται «αναπτυξιακή» χωρίς «ψιλά γράμματα» και κίνδυνο απίσχνασης για τους υφιστάμενους μετόχους.

Εγχείρημα δύσκολο, καθώς ο όμιλος έρχεται -ήδη- με απώλεια χρηματιστηριακής αξίας -μεγαλύτερης του μισού δισ.-, με ό,τι αυτό σημαίνει για την (επ)ανάκτησή της.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις από την εικόνα των Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς, με το ενδιαφέρον και στις διοικήσεις των πρώτων 2, καθώς θα αποσαφηνίσουν τις δικές τους προθέσεις, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

«Τραπεζοεβδομάδα» σαν να λέμε, και στο περιθώριο πέρασαν αρκετά, όπως ενδεικτικά, η... σιγή του οίκου Moody's, με αποτέλεσμα η βαθμολογία να παραμένει στο Βa3.

Ωστόσο, θα έλεγα πως το ευρύτερο διακύβευμα, το στοίχημα που αφορά στη χώρα είναι το «Τώρα ή Ποτέ» του επικεφαλής του ESM (του μεγαλύτερου δανειστή μας) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος για τη συνέχεια, αρκεί να...

Ομως αγορά δεν είναι μόνον τράπεζες και γι' αυτό ρόλο θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν, για τις εισηγμένες, λ.χ. η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, τα νεότερα και οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Σήμερα το απόγευμα ανακοινώνει η ΕΧΑΕ, η μετοχή της Aegean είναι σε διαπραγμάτευση χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αμκ της, ενώ η διοίκηση θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα.

Αύριο Τρίτη, είναι η σειρά των ΔΕΗ, Sarantis και ΓΕΒΚΑ που θα διαπραγματευτούν χωρίς το μέρισμα, ενώ μεθαύριο Quest, Lamda Development ανακοινώνουν τα αποτελέσματα τριμήνου.

Συνεκτιμώντας τις αλλαγές στους δείκτες FTSE και MSCI, με τη Eurobank να εντάσσεται, εκ νέου, στον Global Standard.

Για τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, τεχνικά, σύμφωνα με τη μέτρηση του Δημήτρη Τσάντου, στήριξη βγαίνει στο 38,2% της κίνησης. Με την υπόθεση πως το (a) θα πρέπει να περιμένουμε ένα ανοδικό/αντίδραση (b) και στη συνέχεια ένα (c) χαμηλότερα (μέχρι 50%-61,8%), για να ολοκληρωθεί η κίνηση.

Για να δούμε, με τη βεβαιότητα πως δεν θα πλήξουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v