Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα στοιχήματα του Ιουνίου

Κέρδη στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Από τις 894 μονάδες μπαίνει στον Ιούνιο ο ΓΔ, με τις τραπεζικές μετοχές να καθορίζουν εν πολλοίς την τάση. Η πορεία των διεθνών αγορών και ποιες εισηγμένες «δίνουν» ειδήσεις.

Χρηματιστήριο: Τα στοιχήματα του Ιουνίου

Καλό μήνα, κατ' αρχάς.

Με όλες τις αγορές σε λειτουργία σήμερα, ξεκινά (και) χρηματιστηριακά ο Ιούνιος.

Με περισσότερες προσδοκίες, προϋποθέσεις αλλά και στοιχήματα που θα πρέπει να κερδηθούν,
από το υγειονομικό μέχρι το οικονομικό, συνακόλουθα στο κοινωνικό πεδίο.

Από τις 894,85 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη η πρώτη συνεδρίαση, με την προσοχή τόσο στην ενεργοποίηση του πιστοποιητικού Covid όσο και στις πρώτες ύλες που φέρνουν αυξήσεις τιμών στην αγορά, με όσα αυτά τα δύο επηρεάζουν έμμεσα μεσοπρόθεσμα και την επενδυτική κοινότητα.

Αλλά και στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -την Πέμπτη 10 Ιουνίου-, χωρίς ωστόσο να αναμένονται θεαματικές παρεμβάσεις της Φρανκφούρτης και σε ό,τι μας αφορά, οι όποιες υπάρξουν, θα περιοριστούν στα αυτονόητα για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τραπεζοβαρές το χρηματιστήριό μας, συνεπώς και τον Ιούνιο η τάση θα επηρεαστεί από την πορεία των συστημικών ομίλων μετά από έναν έντονα διορθωτικό Μάιο, στη διάρκεια του οποίου το μείον 10,16% του κλάδου βάρυνε στην ευρύτερη εικόνα της αγοράς, περισσότερο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στην τελική ευθεία η Alpha Bankγια την αμκ, με τη διοίκηση να επιχειρεί να περάσει το μήνυμα πως είναι η βασική τράπεζα των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, προσβλέποντας στα κεφάλαια του NGEU, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου.

Προφανώς και να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας μέσω των ισχυρών ομίλων, μέλημα ωστόσο της Alpha Βank, εν γένει του εγχώριου συστήματος, θα πρέπει να είναι και η εκκαθάριση του προβληματικού επιχειρηματικού πεδίου, κυρίως όμως η χρηματοδότηση όσων ΜμΕπιχειρήσεων μπορούν να διασωθούν, να ξαναεισφέρουν στην τοπική οικονομία, επιχειρηματικότητα.

Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αμκ της η Aegean, εισηγμένης-σηματωρού για την πορεία του τουρισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εταιρεία, τον ευρύτερο κλάδο.

Εξελίξεις και από το μέτωπο του Ελληνικού, με την Πένυ Κούτρα να δίνει τις λεπτομέρειες για τις επαφές που είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να διαμορφωθούν οι τελικοί όροι της σύμβασης για το Καζίνο Ελληνικού.

Νεότερα και στο ενεργειακό, με την Αθηνά Καλαϊτζόγλου να αναφέρεται στις ενέργειες για την ανάδειξη της Ρεβυθούσας σε κόμβο τροφοδοσίας της ΝΑ Ευρώπης με LNG, ενώ ένας από τους ισχυρούς του (ευρύτερου) κλάδου, η Mytilineos, διευρύνει τη διεθνή παρουσία του, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καταδεικνύοντας τη δυναμική των ισχυρών του κλάδου πλέον και εκτός συνόρων, γεγονός που μόνο μεγεθυντικά λειτουργεί (και) ως προς τις προοπτικές τους, τις αποτιμήσεις τους.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v