Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η χαμένη ευκαιρία και το «φάντασμα» των ΑΜΚ

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Νέα προσπάθεια υπέρβασης των 900 μονάδων σήμερα, με έκδηλη την επιφυλακτικότητα των επενδυτών για νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Στις τράπεζες το κλειδί, σε ποιους κλάδους καταγράφεται κινητικότητα.

Χρηματιστήριο: Η χαμένη ευκαιρία και το «φάντασμα» των ΑΜΚ

Μεικτές τάσεις στη Νέα Υόρκη, σε άνοδο η Φρανκφούρτη, σε αναμονή οι αγορές της Ασίας.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι αγοραστές έχασαν μία σημαντική ευκαιρία, ακολουθώντας την τάση να υπερβούν το όριο των 900 και, ενδεχομένως, δοκιμάζοντας -σήμερα-αύριο- την επαναφορά υψηλότερα των 905 μονάδων να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των πωλητών.

Στις 894,13 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με συναλλαγές 44,083 εκατ. μετοχών, τζίρο 71,299 εκατ., με την Εθνική να ξεχωρίζει από τις τραπεζικές και Motor Oil, ΟΠΑΠ και δευτερευόντως ΟΤΕ από τα blue chips.

Συνεδρίαση που με αφορμή τις εξελίξεις στην AVAX -εταιρεία/μετοχή του FTMidCap- επιβαρύνθηκε από το... φάντασμα των αμκ, με την επιφυλακτικότητα να εκτείνεται σε ένα ευρύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Οι περιπτώσεις των Πειραιώς, Alpha Bank, η σχετική διαδικασία για την αμκ της Aegean, η επικείμενη για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το... συμβάν με την AVAX λειτούργησαν επιβαρυντικά για αρκετούς traders και επενδυτές, προεξοφλώντας πως στη συνέχεια θα υπάρξουν εισηγμένες, οι διοικήσεις των οποίων θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την υπερβάλλουσα ρευστότητα (στις αγορές) και το σχετικά χαμηλό ακόμη κόστος χρήματος. Θεωρείται αναπόφευκτη τόσο η έκδοση νέων ομολογιακών (η Prodea προχωρά για 250 εκατ.) όσο και η προσφυγή σε αμκ, κατά το επόμενο διάστημα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αγορά.

Ο Θανάσης Σταυρόπουλος κατέγραψε στο σχόλιό του ενδείξεις εσωστρέφειας, τάση που επηρεάζει τη στάση που θα κρατήσουν στη συνέχεια ξένοι και εγχώριοι επενδυτές.

Ωστόσο, παράλληλα με τον προβληματισμό που επικρατεί στην αγορά, υπάρχει κινητικότητα σε συγκεκριμένους κλάδους όπως και προσδοκίες για συμφωνίες, είσοδο κεφαλαίων από το NGEU, το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού, από τη θετική εικόνα πολλών εισηγμένων κατά το πρώτο τρίμηνο.

Οι συμφωνίες για την Cardlink, την Chipita, σε συνέχεια αυτών της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Vivartia κ.α., συντηρούν ένα συγκρατημένα θετικό κλίμα στο πεδίο στρατηγικών συνεργασιών, συγχωνεύσεων, δίνοντας ώθηση σε σχετικές εισηγμένες.

Η τελευταία «είσοδος» αφορά στον ευρύτερο κλάδο τροφίμων-ειδών διατροφής, με την εξαγορά της Chipita να έχει δημιουργήσει μόχλευση στον μεγαλύτερο προμηθευτή (σε άλευρα) της πολυεθνικής, στη Μύλοι Λούλης. Κινητικότητα και σε υποκλάδο της κατηγορίας, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Καραμολέγκος.

Με σημείο αναφοράς τις 890 μονάδες ως κάτω όριο/σημείο αναφοράς οι κινήσεις των αγοραστών, με άνω όριο τις 900 των πωλητών, σε μία συνεδρίαση που προοιωνίζεται σημαντική για αμφότερους.

Κλάδος-κλειδί, και λόγω αυξημένης βαρύτητας, ο τραπεζικός, με την Εθνική να ξεχωρίζει εμφατικά χθες, και την Αθήνα να περιμένει τα νεότερα από τις Βρυξέλλες (όσον αφορά στο οκ για τον Ηρακλή ΙΙ). Στο 1,58 ευρώ θέτει τον στόχο για τη μετοχή της Alpha Bankη Eurobank Equities, δίνοντας σύσταση για «αγορά». Στο 1,09 (-0,91%) η μετοχή της Alpha Βank.

Για τις 22 Ιουνίου η γ.σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (στις 29/6 η επαναληπτική, εφόσον χρειαστεί), με τη μετοχή να διορθώνει κατά 1,82% στο 1,399 ευρώ.

Στο 1,098 (-10,73%) και συναλλαγές σχεδόν 3 εκατ. η μετοχή της AVAX.

Σε εξέλιξη η αμκ της Aegean, με τη μετοχή στα 5,50 (-3,17%) και το Δικαίωμα (ΑΡΑΙΓΔ) στο 0,604 (0,67%).

Σε νέα τοπικά υψηλά οι μετοχές των ΟΤΕ (14,91), ΟΠΑΠ (13,04) λειτουργούν υπέρ των long.

Αρκετές οι ανάλογες περιπτώσεις στη μεσαία κατηγορία, με τα Πλαστικά Θράκης (6,23) να συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν, τη Reds/Καμπάς (1,85), την Καραμολέγκος (3,24), αλλά και small caps (Frigoglass, Επίλεκτος, Μαθιός, Moda Bagno, Λανακάμ, Δομική Κρήτης κ.α.).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v