Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρήκε καύσιμο για τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια στους πρωταγωνιστές της συνεδρίασης. Ακολούθησαν ΟΠΑΠ, Eurobank και ΑΔΜΗΕ. «Στάση» για τη μετοχή της Εθνικής και πωλητές σε ΟΤΕ και Jumbo. Στα 93,9 εκατ. οι συναλλαγές.

Βρήκε καύσιμο για τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

“The charge of the Light Brigade”, είναι η ταινία που αναφέρεται στη Ελαφρά Ταξιαρχία του Βρετανικού Ιππικού, η οποία καθοδηγούμενη από τον λόρδο Κάρντιγκαν, έγραψε την δική της ιστορία στις 25 Οκτωβρίου του 1854, στη μάχη της Μπαλακλάβα, στο πλαίσιο του Κριμαϊκού Πολέμου.

Τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο σκηνοθέτης της διάσημης “Casablanca”, Mάικλ Κέρτιζ. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 20 Οκτωβρίου του 1936. Πρωταγωνιστές ήταν ο Έρολ Φλιν, η Ολίβια ντε Χάβιλαντ, ο Πάτρικ Νόουλς, ο Χένρι Γκόρντον και πολλοί άλλοι.

Στην Ελλάδα παίχτηκε δυο χρόνια αργότερα με τον τίτλο “Η επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας” και οι φίλοι του Απόλλωνα, αλλά και οι εφημερίδες της εποχής, εκτίμησαν ότι το προσωνύμιο ταίριαζε απόλυτα με την Ομάδα που τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, πανηγύριζε το πρωτάθλημα Αθηνών.

Χρηματιστηριακά, ο όρος έμεινε για να θυμίζει τις μετοχές των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που σε αρκετές των περιπτώσεων και ιδιαίτερα σε παρατεταμένες “bull market”, συνηθίζουν να δίνουν έως και εντυπωσιακές αποδόσεις στους “θαυμαστές” τους, αρκεί οι τελευταίοι να χαρακτηρίζονται για τις γρήγορες κινήσεις τους.

Συνεδρίαση δύο ταχυτήτων η σημερινή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου συνεχίστηκε το “stock picking” στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ αυξήθηκε η κινητικότητα στα “μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”, όταν την ίδια ώρα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές συνέχισαν να κινούνται με θετικές διαθέσεις (προς νέα ιστορικά υψηλά EuroStoxx 600 και DAX), έστω και αν έχουν υποχωρήσει σχετικά από τα πρωινά υψηλά.

Στα ανησυχητικά του Χ.Α., η επιμονή της καθαρής αξίας συναλλαγών σε, μάλλον, χαμηλά επίπεδα.

Στάση αναμονής στην Αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να δίνουν πλάγια κίνηση και την απόδοση του Ελληνικού 10ετους, Κρατικού, τίτλου, να διαμορφώνεται στο 0,82%.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,36%, έναντι -0,32% της αμέσως προηγούμενης ισόποσης έκδοσης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “η απουσία σημαντικών ειδήσεων, προκρίνει το σενάριο της συσσώρευσης – ήπιας κίνησης σαν το επικρατέστερο, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η ενδιαφέρουσα κινητικότητα σε μετοχές που έχουν χαμηλή αποτίμηση”.

Αυτή ήταν η εικόνα που έδωσε σήμερα η Αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να μην “αποφασίζει” την αποφασιστική διαφυγή υψηλότερα των 900 μονάδων (έστω και αν σήμερα εξασφάλισε το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων δώδεκα συνεδριάσεων), όμως την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες μετοχές, από όλο το εύρος του ταμπλώ, κινούνται σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, καθώς συνεχίζεται η σταδιακή ενεργοποίηση των “ειδικών δυνάμεων”.

Και επειδή σε αρκετές των περιπτώσεων οι τρέχουσες αποτιμήσεις θεωρούνται “απαιτητικές”, ή ακόμα και “τεντωμένες”, αν συνυπολογιστούν τα θεμελιώδη των Εταιρειών, απαιτείται αυξημένη προσοχή, τουλάχιστον από τα χαρτοφυλάκια που δεν χαρακτηρίζονται από τα “γρήγορα αντανακλαστικά τους”.

Ξεκινώντας, για πολλοστή συνεδρίαση, την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank (+2,74%, ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (0%), Εθνική (-0,94%) και Πειραιώς (+0,13%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 555,72 (+1,04%) και 549,14 μονάδων (-0,15%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 552,09 (+0,38%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 553,62 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,66%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 547 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) - 552 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), για να μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 565 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 580, 596 (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων) και 604 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Οι στηρίξεις στις 541, 530 (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών), 505 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 494 (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων) και 488 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την στήριξη που δίνει το σχέδιο εγγυήσεων ‘Ηρακλής’, στην προσπάθεια του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος να μειώσει δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επισημαίνει στην έκθεσή της η Κομισιόν και προμηνύει ότι ο ‘Ηρακλής ΙΙ’ θα έχει κάποιες βελτιώσεις ως προς τον χρόνο πληρωμής των προμηθειών, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης και θα οδηγήσει σε μονοψήφιο δείκτη NPLs το 2022. ‘Η κεφαλαιακή θέση του Τραπεζικού Συστήματος, στο σύνολό της, είναι σε γενικές γραμμές επαρκής, αλλά παραμένει ως πρόκληση, καθώς επηρεάζεται από τη χαμηλή κερδοφορία και την κακή ποιότητα του ενεργητικού (υψηλός αναβαλλόμενος φόρος)’, επισημαίνει η 10η έκθεση για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, καθώς συνεχίστηκαν οι επιλεκτικές κινήσεις, από πλευράς αγοραστών. Με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (+2,26%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,63%), ΕΕΕ (+2,32%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,71%), ΕΛΠΕ (+3,33%), ΕΧΑΕ (+0,47%), ΛΑΜΔΑ (+0,28%), ΜΟΗ (+6,21%), ΟΠΑΠ (+3,07%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,34%) και ΦΡΛΚ (+0,45%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΑΡΑΙΓ, ΕΥΔΑΠ και ΜΥΤΙΛ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και κλείσιμο σε υψηλά 83 μηνών από την μετοχή του ΟΠΑΠ (+3,07%), που κινείται σε περιοχή “overshooting” και σε υψηλά 83 μηνών.

Όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.), στις 11 Ιουνίου είναι η σέντρα του Euro 2021 με τη συμμετοχή 24 Χωρών. Λόγω της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την πρώτη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η Διοργάνωση θα λάβει μέρος σε συνολικά 11 Πόλεις και 11 Ευρωπαϊκές Χώρες θα ανοίξουν τις πύλες τους. Πρώτη θα είναι η Ρώμη, όπου θα φιλοξενήσει το εναρκτήριο παιχνίδι ανάμεσα σε Τουρκία και Ιταλία. Αγώνες θα διεξαχθούν και στο Λονδίνο, με σημαντικότερους τους δύο ημιτελικούς αλλά και τον μεγάλο τελικό στο “Γουέμπλεϊ”.

Η γιορτή του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου συμπίπτει φέτος με την ολοκλήρωση της ρύθμισης της online Αγοράς Τυχερών Παιχνιδιών, που έχει ως κύριο εκφραστή το αθλητικό στοίχημα. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Αγορά Παιγνίων του Διαδικτύου.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των αδειών που θα δοθεί είναι 21 και αφορά 11 υφιστάμενους Παρόχους και 10 νέους. Το κόστος των αδειών είναι 5 εκατ. ευρώ και η διάρκεια τους 7 χρόνια. Μεγάλος και σίγουρος κερδισμένος είναι το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο αναμένει 105 “ζεστά εκατομμυριάκια” συν το φόρο επί των μικτών κερδών (35%) συν τον εταιρικό φόρο (22%). Επιπλέον, το Δημόσιο θα έχει κάθε λόγο να περιορίζει την δραστηριότητα των μη αδειοδοτημένων Παρόχων, οι οποίοι εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν έσοδα που αναλογούν στο 20% της Αγοράς.

Τo Euro 2021 έρχεται σε μια διψασμένη χρονιά από αθλητική και στοιχηματική άποψη. Μπορεί η Χώρα μας να μην συμμετέχει, οι πρώτες ενδείξεις ωστόσο από το άνοιγμα των καταστημάτων του ΟΠΑΠ δείχνουν ότι υπάρχει πολύ ζωηρό ενδιαφέρον, γεγονός που οδήγησε την Διοίκηση να αυξήσει το μέρισμα χρήσης κατά 10 λεπτά, στα 55 λεπτά ανά μετοχή, παρά το αρχικό αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς.

Με αυτά τα δεδομένα ο επόμενος μήνας, έως το τελικό της 11ης Ιουνίου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον για τις Εταιρείες Αθλητικού Στοιχήματος. Λόγω μεριδίου Αγοράς (203 χιλιάδες ενεργοί Παίκτες στο Stoiximan και 163 χιλ. Παίκτες στον ΟΠΑΠ) ο ΟΠΑΠ αναμένεται να καρπωθεί τα μεγαλύτερη οφέλη σε τζίρο και κέρδη. Η συνέχεια στα αποτελέσματα 6μήνου στις 8 Σεπτεμβρίου.

Τεχνικά και όσον αφορά την μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών, αποτελεί θετική ένδειξη το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 13,00 – 13,10, που δίνει minimum περιθώριο κίνησης προς τα 13,65 ευρώ. Η όποια διόρθωση, όποτε έλθει, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 12,65 ευρώ, για να μην μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στα 12,25 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 12,02 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από τα υψηλά 153 μηνών διόρθωσε ο τίτλος του ΟΤΕ (-1,21%). Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 14,00 ευρώ, το αισιόδοξο σενάριο για προσέγγιση των 17,00 ευρώ είναι σε ισχύ, με τις πρώτες στηρίξεις στα 14,39, 14,28 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 14,16 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση αξιοσημείωτων κερδών και τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, για τη μετοχή της Motor Oil (+6,21%), η οποία δείχνει πιο επιθετικές διαθέσεις μετά την πρόσφατη πώληση των 96353 ιδίων μετοχών στα 13,50 ευρώ και "επιχορηγούμενη” και από τη σημερινή έκθεση της Goldman Sachs (αναφορά στην συνέχεια του σχολίου). Ο τίτλος κινείται σε υψηλά 12 μηνών, ενώ όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 14,02 ευρώ, οι αγοραστές ελπίζουν να αναμετρηθούν με την ζώνη αντίστασης των 15,95 – 16,20 ευρώ. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 13,30 ευρώ (ημερήσιο “stop long”, για να μην μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στα 13,18 και 12,70 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 910.316 ίδιες (ΚΟ) μετοχές της Ευρ. Πίστης. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 26.593.631.

Από εκεί και πέρα, σε υψηλά 15 μηνών η Ελγέκα (+14,77%), σε υψηλά 119 μηνών η Δομική Κρήτης (+12,46%), σε υψηλά 17 μηνών η Λανακάμ (+9,32%), σε υψηλά 16 μηνών η ΕΚΤΕΡ (+5,83%), σε υψηλά 134 μηνών η Ίλυδα (+16,04%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΚΛΜ (+11,43% και υψηλά 16 μηνών), Τεχν. Ολυμπιακή (+5,14%), Ιντρακάτ (+4,13%) και Καραμολέγκο (+12,35% και υψηλά 20 ετών), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 25/5 για την Unibios (+2,71%), ενώ η σχετική αύξηση κινητικότητας στην ΓΕΚΕ (+4,65%), προϊδεάζει ότι δεν είναι πολύ μακριά η υποβολή δημόσιας πρότασης.

Με καλύτερο “bid” η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στην Medicon (+3,67%), επιστροφή αγοραστών σε Ελινόιλ (+1,98%) και Άβακα (+1,64%, στην αρχή βρέθηκε να υποχωρεί έως και -7,10%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Μαθιό (+5,45%), Μινέρβα (+8,33%) και Δρομέα (+0,40%), παρουσία πωλητή στην AVE (-3,05%) και τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Quest (-0,70%).

Αύξησαν συναλλαγές οι Profile (+3,23%), Byte (+9,19%), Q&R (+1,53%), Centric (+6,46%), Intralot (+8,22%) και Βογιατζόγλου (+9,19%), ενώ με αυτές τις συναλλαγές θα αργήσει πολύ να τελειώσει ο πωλητής στα Πλ. Θράκης (-0,80%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, για όσο καιρό παραμένει αλώβητη η ισχυροποιημένη στήριξη στις 850 μονάδες, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε τετραψήφια νούμερα, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 908, 915 (ημερήσιο “stop short”) και 950 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 885 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), μπορεί να δώσει πίεση προς τις 873, 850 και 846 – 836 μονάδες.

Το καθοδικό “χάσμα” των 2240 μονάδων, παραμένει ο μεγάλος στόχος των αγοραστών, στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2185, 2200 και 2216 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 2141 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), μπορεί να ενεργοποιήσει πωλητικές δυνάμεις προς τις 2106, 2077 – 2070 και 1974 – 1956 μονάδες, όπου συγκλίνουν οι εκθετικοί ΚΜΟ 200 και 30 εβδομάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Με σημάδια κόπωσης και απουσία ισχυρού καταλύτη, η Αγορά θα κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα”, εκτιμά η Euroxx Sec.

“Βραχυπρόθεσμα λόγω απουσίας καταλυτών που θα μπορούσαν να αυξήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, μπορεί να διατηρηθεί η τάση συσσώρευσης”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Τα φοβικά σύνδρομα που διαχέουν οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εμποδίζουν το συγχρονισμό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με τις Διεθνείς Αγορές. Συνεχίζεται έτσι η συσσώρευση, με όλα τα ενδεχόμενα για το πρόσημο του ΓΔ στις επόμενες συνεδριάσεις”, προβλέπει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Τα μεγέθη μεταποίησης (PMI Markit Μαΐου) που ανακοινώθηκαν ήταν όλα υψηλότερα των εκτιμήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Από την άλλη, η ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις έχει υποχωρήσει, αλλά υφίσταται, με αποτέλεσμα οι Αγορές να δίνουν αυξημένη βαρύτητα στα στοιχεία Εργασίας. Δεν μας ανησυχεί η συσσώρευση του ΓΔΧΑ, μετά και την υπεραπόδοση (≈+15% από 01 Νοεμβρίου 2020) έναντι των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Αγορών, που έχει καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα. Παραμένουμε από την πλευρά των αγοραστών, σε πιθανές αδυναμίες τίτλων κατά περίπτωση”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Ο ΓΔ βρήκε για άλλη μια φορά στήριξη στις 865 μονάδες, επιβεβαιώνοντας το trading range μεταξύ 865 - 910. Προσέγγισε ήδη τις 900 μονάδες, αλλά αναμένουμε αύξηση της προσφοράς πάνω από τις 900 μονάδες, με την αντίσταση στις 910 μονάδες να παραμένει. Δεν έχουμε ακόμα κάποιες ενδείξεις ότι αυτό το trading range θα μεταβληθεί άμεσα. Ο ΚΜΟ-60 κινείται πλέον στις 875 μονάδες και παρέχει επιπλέον στήριξη. Ο ΔΤΡ, από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να κινείται κάτω από τον ΚΜΟ-60 στις 560 μονάδες, με αποτέλεσμα η βραχυχρόνια τάση να παραμένει πτωτική, σε αντίθεση με την κύρια τάση. Όσο ο ΔΤΡ κινείται κάτω από τις 560 μονάδες, βρίσκεται σε φάση διόρθωσης του ανοδικού κύματος, Πιθανή ανοδική διάσπαση των 560 μονάδων θα οδηγήσει προς τα υψηλά 52 εβδομάδων”, εκτιμά η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Συντηρητικά κινείται ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο διάστημα, με την Αγορά να έχει “χωνέψει” πλήρως την επερχόμενη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της ΑΛΦΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση του Νικόλα Πετράκη.

Η επαναφορά της Αγοράς έγινε με μεγάλη προσοχή από τους Επενδυτές, με την συναλλακτική δραστηριότητα να είναι μειωμένη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η νέα “μόδα”, με τον καταποντισμό τίτλων μόνο στην φημολογία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, είναι κάτι που καθιστά τους Επενδυτές ακόμη πιο επιφυλακτικούς για την συνέχεια.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφτασε στο πτωτικό “χάσμα” των 900 μονάδων, όπου και αποτελεί την βραχυπρόθεσμη αντίσταση της Αγοράς. Πειστική υπέρβαση των 900 μονάδων, θα οδηγήσει τον ΓΔ στην “διακεκαυμένη ζώνη” των 920 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα ψηλά 6,5 ετών και τις 950 μονάδες.

Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί επαρκώς, με τον MACD να ετοιμάζεται να δώσει σήμα αγοράς στα ημερήσια γραφήματα, αφήνοντας μία αισιόδοξη “νότα” για την συνέχεια. Βραχυπρόθεσμη στήριξη αποτελούν οι 890 μονάδες, ενώ βασικότερη στήριξη αποτελεί η ζώνη 875 - 870 μονάδων.

Καμία διαφοροποίηση του δείκτη Τραπεζών με την περασμένη εβδομάδα, του οποίου το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης παραμένει σε ισχύ. Η αντίσταση των 555 μονάδων διατηρεί το σήμα πώλησης ανέπαφο, με την ανοδική τάση να επαναφέρεται μόνο με την υπέρβαση της επόμενης αντίστασης των 580 μονάδων. Αδυναμία υπέρβασης των προαναφερθέντων ορίων, θα οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη στις 500 μονάδες και εν συνεχεία στα πρόσφατα χαμηλά των 480 μονάδων (38,2% της ανόδου Νοεμβρίου – Μάϊου).

Το ξεμπλοκάρισμα του Γενικού Δείκτη από την αντίσταση των 900 μονάδων, φαίνεται πως χρειάζεται και την συμβολή των Τραπεζικών τίτλων, με την Αγορά προς το παρόν να παραμένει διστακτική. Αν και πολύ κοντά στην διάσπαση των τεχνικών ορίων στους δύο δείκτες, η επιβεβαίωση δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.

“Σε περίπτωση αδυναμίας δημιουργίας νέου ανοδικού κυματισμού, το ενδεχόμενο μιας συσσώρευσης αποτελεί και το βασικότερο σενάριο για την ώρα”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Συνεχίζει ψηλότερα το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Πέριξ των $1900 συνεχίζει να “ταλαιπωρείται” ο Χρυσός, μικρά κέρδη για το Ασήμι, προς τα $38000 ανηφορίζει το Bitcoin, προς τα $2780 το Ethereum.

Το ΑΕΠ της Αυστραλίας αυξήθηκε 1,8% το α' τρίμηνο του 2021, από το προηγούμενο τρίμηνο, σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις Αναλυτών σε έρευνα του Reuters για άνοδο 1,5%.

Το θετικό κλίμα στις αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων διατηρείται από παρεμβάσεις Αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα τις αγορές ομολόγων από τη Δευτερογενή Αγορά.

Ο ισολογισμός της ΕΚΤ έφτασε σε νέα υψηλά, στα 7,66 τρισ. ευρώ, καθώς η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ εξασφαλίζει, ότι η εκτύπωση χρήματος θα συνεχιστεί με παρεμβάσεις μέσω του PEPP. Τα συνολικά Περιουσιακά Στοιχεία αυξήθηκαν ακόμη 14,5 δισ. ευρώ στο QE. Ο όγκος του ισολογισμού ανέρχεται πλέον στο 77% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, έναντι του 36% της Fed (ΗΠΑ), στο 39% της BoE (Βρετανία) και στο 133% της BoJ (Ιαπωνία).

Υποχώρησε ο τζίρος στο Γερμανικό Λιανεμπόριο τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας Destatis. Οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν 5,5% αρνητικά σε μηνιαία βάση, αντιστρέφοντας την άνοδο κατά 7,7% του Μαρτίου. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα υποχωρήσουν κατά 2% τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων επιβραδύνθηκε στο 4,4%, από 11,6% τον Μάρτιο. Χαμηλότερα από την πρόβλεψη για άνοδο 10,1%.

Κατά 1% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις προσδοκίες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμορφώθηκε στο 0,9% σε μηνιαία βάση. Σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 7,6% και στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ.

“Τουλάχιστον 220 εκατ. Άνθρωποι αναμένεται να παραμείνουν άνεργοι σε όλο τον Κόσμο φέτος, αρκετά περισσότεροι σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, με μια αδύναμη ανάκαμψη της Αγοράς Εργασίας να επιτείνει τις υφιστάμενες ανισότητες”, ανέφερε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, “το άνοιγμα των Ευρωπαϊκών Οικονομιών φέρνουν τις μετοχές του κλάδου Διύλισης στο προσκήνιο”, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Σε αυτό το πλαίσιο, η GS τοποθετεί στις κορυφαίες επιλογές της τον τίτλο της Motor Oil, τον οποίο αναβαθμίζει σε σύσταση “Buy”, από “Neutral”, με τιμή – στόχο στα 17 ευρώ ανά μετοχή.

Ταυτόχρονα, η Goldman Sachs επανεκκινεί την κάλυψη της μετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων με σύσταση “neutral” και τιμή - στόχο στα 7 ευρώ.

Τα συμπεράσματα της τελευταίας του αποστολής στην Αθήνα δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάνοντας λόγο για εποικοδομητικές συζητήσεις με τις Αρμόδιες Αρχές. Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως η Ελληνική Οικονομία αναμένεται να ανακάμψει φέτος και του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν ουσιαστικές αβεβαιότητες και πτωτικά ρίσκα που σχετίζονται με την πανδημία, με τα NPEs και με τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ενώ από την άλλη πλευρά, η υλοποίηση των σχεδίων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη.

Από την άλλη, θετική μνεία για την προώθηση του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών αλλά και για τις θεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν στην λειτουργία της ΕΕΣΥΠ και την ίδρυση των Φορέων προώθησης επενδύσεων και αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, περιλαμβάνει η έκθεση των Θεσμών για την 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Παρόλα αυτά επισημαίνεται η φτωχή απόδοση του προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων, όπου κατά το 2020, το Δημόσιο κατάφερε να εγγράψει έσοδα μόλις 46,3 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου ενός 1 δισ. ευρώ.

H Eurobank Equities, διατυπώνει τις ευοίωνες εκτιμήσεις της για την απόδοση της επικείμενης Α.Μ.Κ., για τους νέους Μετόχους της Alpha Bank, τοποθετώντας την στο 21% ακόμα και αν η Α.Μ.Κ. γίνει στα 1,10 ευρώ, με την απόδοση να ανεβαίνει στο 29%, 38% και 48% αν η τιμή της αύξησης πέσει χαμηλότερα στα 1,00, 0,90 και 0,80 ευρώ, αντιστοίχως.

Ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημείωσε υψηλό ημέρας στις 902,26 μονάδες (+0,91%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 899,29 (+0,58%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 900,49 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,71%.

Ο τζίρος στα 93,9 εκατ., όμως από αυτά τα 20,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΕΕΕ και ΜΟΗ και με το θετικό η TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 78 ανοδικές μετοχές, έναντι 36 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν ευδιάκριτη υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.164 συμβόλαια).

Στα 5.729 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.669 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 618, 551 για τον Ιούνιο, 67 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.180,25) κινήθηκε μεταξύ 2.169 και 2.187,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.700 Τέρνα Ενεργειακή) ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.390), Alpha Bank (5.070), ΔΕΗ (428), Εθνική (2.274), ΓΕΚ (568), Πειραιώς (10.312), ΟΠΑΠ (223), ΕΧΑΕ (109), Ελ. Πετρέλαια (206), ΑΔΜΗΕ (177), Jumbo (107), Cenergy (160), Motor Oil (673), Lamda Development (102).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 56.239, MIG 42.701, Alpha Bank 46.114, Πειραιώς 508.548, ΔΕΗ 15.787, Εθνική 40.860.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                               Name of Issuer                   NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,23%

2021-05-21

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 95.774.606 τεμ., (από 90.089.116 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.762.576 τεμ. (1.763.375), Eurobank 88.023.871 τεμ. (88.023.871), ΟΠΑΠ 1.382.830 τεμ. (1.382.830), Εθνική 10.526.080 τεμ. (10.526.080), Πειραιώς 15.775.432 τεμ. (15.757.301), ΟΤΕ 1.407.063 τεμ. (1.416.070).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v