Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βραχεία κεφαλή για τους πωλητές στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 900 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις πιέσεις στις τράπεζες και τη διόρθωση στη «βαριά» Coca Cola να μην αφήνουν περιθώρια στους long. Στα blue chips οι περισσότερες συναλλαγές, άνοδος για Viohalco, ΟΤΕ.

Βραχεία κεφαλή για τους πωλητές στο Χρηματιστήριο

Διορθώνει από τα τελευταία «υψηλά» της η Φρανκφούρτη, με μικρό προβάδισμα των πωλητών ξεκινά η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στις 15.581 (-0,12%) ο DAX, στις 898 (-0,22%) ο Γενικός Δείκτης. Οξύμωρο, να αποδίδεται η στάση των επενδυτών στο ελληνικό στη διολίσθηση στο γερμανικό -μετά από ιστορικό υψηλό-, σε μία συγκυρία που η Αθήνα υποαποδίδει έναντι των διεθνών χρηματιστηρίων.

Με μέτριες συναλλαγές στα πρώτα 30' της συνεδρίασης, οι πωλητές πιέζουν την αγορά λίγο χαμηλότερα, μέσω εντολών σε συγκεκριμένα δεικτοβαρή «χαρτιά». Σε αυτό το διάστημα, «εργαλεία» πίεσης για τους long κυρίως η Coca Cola/HBC και δευτερευόντως η Εθνική.

Αποτέλεσμα; Η συντήρηση της τάσης, των τελευταίων εβδομάδων, η διαμόρφωση εικόνας πως οι long δεν έχουν τις απαιτούμενες δυνάμεις για να προχωρήσουν προς τις 905 και σε επόμενη φάση υψηλότερα των 920 μονάδων. Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν αυτόν τον εγκλωβισμό είτε σε διαδικασία μαζέματος θέσεων, προκειμένου να επιχειρηθεί να μεγεθυνθούν στη συνέχεια, είτε σε εναλλαγή. Συνέπεια; Να παραμένει ασαφής η τάση για το τι μέλλει γενέσθαι, είτε προς τη μία -πέραν των 920- είτε προς την άλλη -χαμηλότερα των 880 μονάδων.

Σε ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, OTE, Alpha Bank και Viohalco, ETE, Eurobank, Mytilineos, Lamda Development, ΔΕΗ η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα. Τον πρώτο λόγο στα blue chips, ξεκάθαρη η μετατόπιση του ενδιαφέροντος των επενδυτών, μετά από ένα διάστημα που το 65% (κατά μέσο όρο) του ημερήσιου τζίρου πραγματοποιούνταν σε Αlpha Bank, ETE, Eurobank και Πειραιώς.

Στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συγκέντρωσης/χτισίματος θέσεων σε μετοχές του 25άρη, χωρίς ωστόσο να μπορεί να τεκμηριωθεί. Γι' αυτό και εξαρχής κάναμε λόγο για απαραίτητο «φίλτρο» τουλάχιστον 2 συνεδριάσεων, σήμερα-αύριο.

Με 2 πακέτα σε Motor Oil (για 28.310 μτχ. στα 14,71) και Jumbo (για 20.000 στα 15,50) θα μπορούσε να θεωρηθεί πως εντάσσονται στο πλαίσιο της ανωτέρω συλλογιστικής. Θα δείξει.

Σε ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Jumbo, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή υπερισχύουν οι αγοραστές, από τις μετοχές του FTSE25 (2.173 κατά 0,45% χαμηλότερα).

Και από τον FTMidCap (1.393 κατά 0,14% χαμηλότερα) σε Cenergy, AVAX, Attica Bank, ΕΛΤΟΝ, ΕΥΑΘ, Intrakat, Intracom, ΚΡΙ ΚΡΙ, Πλαίσιο, Profile.

Στις 44/40 μοιρασμένη η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Στα 5,2 εκατ. ο τζίρος, στις 11:15.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v