Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Δοκιμάζονται οι... αντοχές των 900 μονάδων

Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η ενθαρρυντική εικόνα της αγοράς, η αναδιάταξη θέσεων στα blue chips και το rotation στις τράπεζες. Σε ποιες μετοχές ενεργοποιούνται «ισχυρά χέρια» και ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο για τη συνέχεια.

Χρηματιστήριο: Δοκιμάζονται οι... αντοχές των 900 μονάδων

Μια καλή συνεδρίαση η χθεσινή. Με επαναφορά στην περιοχή των 900 μονάδων, με συναλλαγές αξίας 93,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 20,2 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.

Αντίδραση μέσω συγκεκριμένων blue chips και λιγότερο με τις τραπεζικές, καθώς τα «ισχυρά χέρια»
προχώρησαν σε αναδιάταξη θέσεων σε μετοχές των OTE, Jumbo, Motor Oil, αλλά και άλλων της «πρώτης γραμμής», με αποτέλεσμα την επάνοδο του FTSE25 προς τις 2.200 μονάδες.

Ενθαρρυντική για τους long η χθεσινή εικόνα της αγοράς, που όμως χρειάζεται επιβεβαίωση σήμερα-αύριο, προκειμένου να φανεί κατά πόσον είναι ουσιαστική ή υπάρχει ο κίνδυνος να πρόκειται για παγίδα.

Εκ προοιμίου, από τις συνεδριάσεις Δευτέρας-Τρίτης, στην αγορά γνώριζαν πως αυτή η εβδομάδα -η πρώτη του Ιουνίου- θα είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση της τάσης για τη συνέχεια του μήνα.

Συνεπώς, θεωρείται ότι η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η πρώτη από μία σειρά λίγων, οπότε και θα δοκιμασθεί η φορά βασικών δεικτών, μετοχών για το επόμενο διάστημα.

Πωλητές και αγοραστές έχουν από την πλευρά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ικανά να οδηγήσουν τους μεν σε νέα πίεση (και δοκιμασία) χαμηλότερα των 880 μονάδων, τους δε σε περαιτέρω ενίσχυση των θέσεών τους, πέραν των 920 μονάδων. Άλλωστε σε αυτό το εύρος τιμών είναι εμφανής η συσσώρευση για ικανό χρονικό διάστημα.

Το θεαματικό 6,21% στα 14,87 για τη μετοχή της Motor Oil, συνδυαστικά το 3,33% στα 6,52 των ΕΛΠΕ, επιβεβαιώνει την επιστροφή του κλάδου, όπως σημειώνει και η Goldman Sachs στην έκθεσή της.

Όμως αυτή η επαναφορά έχει κόστος για άλλους, εν προκειμένω για τα λειτουργικά (κόστη), τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων.

Ωστόσο είναι ένδειξη πως «ισχυρά χέρια» επαναδραστηριοποιούνται σε έναν κλάδο που έχει βάρος στο χρηματιστήριό μας.

Το 2,32% στα 30,41 της «βαριάς» Coca Cola παραπέμπει σε κίνηση προεξόφλησης «ισχυρών χεριών»,
ενόψει του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς/τουρισμού διεθνώς, ενώ το 3,07% του ΟΠΑΠ στα 13,44 σε ανάλογη κίνηση λόγω Euro.

«Κλειδί» για τον FTSE25 ο ΟΤΕ, με διερευνητικές εντολές προς τα 15 ευρώ, με αρκετά πακέτα από τα 14,88 έως τα 14,94 ευρώ, που μάλλον για προσυμφωνημένες συναλλαγές με βλέψεις για πάνω από τα 15 ευρώ δείχνουν. Μένει, ωστόσο, να το δούμε σήμερα-αύριο.

Στις τράπεζες είναι εμφανής η μετακύλιση/rotation για παράδειγμα, με τη Eurobank χθες, την Εθνική στη συνεδρίαση Τρίτης. Και με κοινή εκτίμηση πως η επίσπευση της αμκ της Alpha Bank λειτούργησε σαν φρένο στην αντίδραση του κλάδου, πειστικά υψηλότερα των 600-620 μονάδων.

Οι επιφυλάξεις αρκετών για τον κλάδο παραμένουν, με Κομισιόν και ΔΝΤ να αναφέρονται στα θετικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα αλλά και στα πολλά που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια.

Υπέρ των αγοραστών οι πιέσεις των θεσμών για ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με όσα σημείωνε νωρίτερα η Αθηνά Καλαϊτζόγλου.

Σε ΔΕΗ, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή είναι επενδεδυμένο ένα σημαντικό μέρος των «ισχυρών χεριών», με τον κλάδο σε ξεκάθαρα ανοδική φορά, εδώ και μήνες.

Στα 8,98 (-0,44%) η ΔΕΗ, στα 2,71 (2,26%) ο ΑΔΜΗΕ, στα 15,45 η Mytilineos, στα 11,74 (0,34%) η Τέρνα Ενεργειακή.

Εισηγμένη-σηματωρός εύλογα αυτή την περίοδο η Aegean, με την αμκ σε εξέλιξη. Στα 5,50 ευρώ η μετοχή, στο 0,528 (-12,58) το «δικαίωμα».

Το ενθαρρυντικό για τους long η διευρυνόμενη μόχλευση, η κινητικότητα σε μετοχές εταιρειών από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία.

Ενδεικτικό το γεγονός πως χθες καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός «υψηλών» και «τοπικών υψηλών» για μετοχές αυτής της δυναμικότητας.

Συνολικά, για 15 ενώ για 3 του δείκτη, ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, σημειώθηκαν ανάλογες τιμές.

Το πιθανότερο, αύριο, με το «κλείσιμο» της συνεδρίασης της Παρασκευής να έχουμε πολύ πιο σαφή εικόνα, για τη συνέχεια. Κατ' αρχάς, για την επόμενη εβδομάδα, με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη να είναι ένα από τα σημαντικά σημεία αναφοράς μας. Ενδεχομένως και για τον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v