Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βήματα... σημειωτόν στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 920 μονάδες με μικρά κέρδη ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας μια εβδομάδα που... ανήκει στους long. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, ξεχωρίζουν Ελλάκτωρ και ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα από τον FT 25. Οι επόμενοι στόχοι για την αγορά.

Βήματα... σημειωτόν στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικά συνεχίζουν τα κύρια ευρωπαϊκά, μεικτές τάσεις για τα futures στη Wall Street. Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και εύλογα αρκετοί σπεύδουν να «κλείσουν» θέσεις αλλά χωρίς να διαταραχθεί η τάση, που παραμένει ανοδική σε διαστήματα μηνός, 3μήνου και από την αρχή του έτους. 

Εβδομάδα όπου έγιναν γνωστές οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, όσον αφορά στην πολιτική της σε θέματα ομολόγων/πληθωρισμού και -μέσω των στοιχείων πληθωρισμού- το πώς θα πορευτεί η Fed. Προφανώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα ακολουθήσει πολιτική που θα απομείωνε την αξία του νέου πακέτου στήριξης, που προωθεί η Ουάσιγκτον. 

Στα καθ' ημάς, η εβδομάδα θα κλείσει με σημαντικό όφελος για τους long, καθώς το ποσοστό πολύ δύσκολα να είναι μικρότερο του 2%. Στις 925 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης. Άνοδος πάνω από τις σημαντικές 920 (ΓΔ), που οφείλεται στην υπεραπόδοση του τραπεζικού αλλά και τις ανάλογες στηρίξεις των blue chips. 

Ενδεικτικό το 5,71% (εβδομαδιαίο) για τον ΔΤΡ (στις 597 ο δείκτης) έναντι 2,80% του FTSE25 (στις 2.251 μονάδες).  

Ειδικότερα θα σταθώ στον «μεγάλο δείκτη» καθώς η υπέρβασή του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη θεαματική άνοδο του ΟΤΕ. Μετά από 7 χρόνια, η αποτίμηση του Οργανισμού ξεπερνά -εκ νέου- τα 7 δισ., με τους αγοραστές να φθάνουν νωρίτερα έως τα 15,19 ευρώ. Νέο πολυετές υψηλό για τη «βαρύτερη» εισηγμένη/μετοχή της αγοράς μας. 

Νωρίτερα (11:40) πέρασε ένα πακέτο για 60.000 μτχ. του Οργανισμού στα 15,18 ευρώ, συνολικής αξίας 911.000 ευρώ. 

Τεχνικά, για τον δείκτη οι 2.248 μονάδες ως άνω όριο ενός σημαντικού καναλιού χρειάζονται προσοχή. 

Με στήριξη (εβδομάδα) στις 2.234, οι αντιστάσεις (μετά τις 2.248) είναι στις 2.350, με φιλόδοξο στόχο των long προς τις 2.500 μονάδες. Ενα ένα όμως. 

Από τις τραπεζικές, η Alpha Bank στο 1,1945 ευρώ, η Εθνική στα 2,6840 και στο 0,8650 η Eurobank.

Στα blue chips και πέραν του ΟΤΕ, ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα για μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (10,06), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,63), Viohalco (4,77) κ.α. 

Με αγοραστές και σήμερα στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ -επίμονους για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Σε fund το μειοψηφικό πακέτο που είχε περάσει μέσω του ταμπλό, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Πέννυς Κούτρα.

Σε «υψηλό 52 εβδομάδων» οι μετοχές της Eurobank από τις τραπεζικές και ΕΛΠΕ από τα blue chips, πέραν του ΟΤΕ φυσικά. 

Καλή η εικόνα και στα mid&small caps, με τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα, που (κυρίως) δραστηριοποιούνται σε αυτές τις κατηγορίες, να κατοχυρώνουν σημαντικές υπεραξίες. 

Νέα υψηλά 52 εβδομάδων, από αυτά για Κλωστήρια Ναυπάκτου, Alumil, Reds/Καμπάς, Κορδέλλου, Μαθιός. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v