Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτόπιος βηματισμός στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος περνά ο Γενικός Δείκτης, διευρύνονται τα κέρδη για τον τραπεζικό, σε μια ακόμη συνεδρίαση με μέτριο τζίρο. Ξεχωρίζουν ανοδικά Alpha, Φουρλής, πτώση για Jumbo. Σε νέα τοπικά υψηλά ο ΟΠΑΠ, κινητικότητα στα «μεσαία».

Επιτόπιος βηματισμός στο Χρηματιστήριο

Ηπια διορθωτικές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά, σε αναμονή η Νέα Υόρκη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτιμούν τα τελευταία νέα από την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διορθώνει 0,45% στις 15.560 μονάδες, εύλογα μετά τα νέα ιστορικά υψηλά και σε αναμονή των όποιων αποφάσεων της ΕΚΤ, αύριο.

Στις 4.227 τα futures του S&P500 στη Wall Street, επίσης σε αναμονή για την ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού της οικονομίας των ΗΠΑ για τον μήνα Μάιο.

Και στο χρηματιστήριό μας, χαμηλός ρυθμός από traders και επενδυτές, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει την επιτυχία και της νέας έκδοσης. Πάνω από 26 δισ. οι προσφορές (31 δισ. τον Ιανουάριο), με το επιτόκιο στο 0,92% και την Αθήνα στην ευχερή θέση να αντλήσει περισσότερα των 2 δισ. (αρχικός στόχος), αλλά προφανώς όχι περισσότερα της αρχικής έκδοσης (3,5 δισ.).

Στα ποσά που θα αντληθούν έρχονται να προστεθούν όσα αντλούνται μέσω της μετακύλισης του εντόκου (12μηνης διάρκειας), με ό,τι αυτό σημαίνει για την κεφαλαιακή ευελιξία του οικονομικού επιτελείου. Σημειωτέον πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου οι κάθε λογής ενισχύσεις της οικονομίας, επιχειρηματικότητας, κοινωνίας, είχαν φτάσει τα 27 δισ. (από Μάρτιο-Απρίλιο 2020) και αυτές χωρίς το παραμικρό... ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτά για την ευρύτερη εικόνα, με την πιο βραχυπρόθεσμη αγοραία να «βρίσκει» το ΧΑΑ στο εύρος των 910,16-914,70 μονάδων. Σε στενό εύρος διακύμανσης, με συναλλαγές 35,5 εκατ. νωρίτερα (με 14,3 εκατ. μέσω πακέτων).

Χρήζει αναφοράς πως οι συναλλαγές παραμένουν σε μέτρια επίπεδα, παρότι συνεχίζονται γ-ια δεύτερη μέρα- οι επαφές εισηγμένων με ξένους διαχειριστές, στο πλαίσιο του 10ου Greek Investment Forum (διαδικτυακά, στη Νέα Υόρκη).

Σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, Jumbo και Πειραιώς, ΤΙΤΑΝ, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ στην πρώτη 10άδα. Σε 4 εξ αυτών υπερισχύουν οι αγοραστές, και συγκεκριμένα: ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,41 ευρώ) με ένα πακέτο για 7,73 εκατ. τμχ. να αλλάζει χέρια στο 1,45 ευρώ. Προσυμφωνημένη συναλλαγή, για 11,2 εκατ. ευρώ, λίγο μετά 11:30.

Με αγορές η Alpha Bank στο 1,1645 ευρώ, η Πειραιώς στο 1,554 ευρώ.

Μικρό προβάδισμα για τους πωλητές σε ΟΤΕ, Eurobank, Jumbo, TITAN, Εθνική, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Σημειωτέον, όμως, πως νωρίτερα για τον τίτλο του ΟΠΑΠ καταγράφηκε νέα τοπική υψηλή τιμή, στα 13,81 ευρώ.

Από τις μετοχές του FTMidCap ξεχωρίζουν Cenergy με απώλειες 4,20% στα 2,62 ευρώ (εν μέσω φημών για επικείμενο placement), AVAX, Attica Bank με αγορές στα 1,07 και 0,174 ευρώ αντίστοιχα.

Στις 48/67 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με νέα υψηλά για ΚΡΙ ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, Alumil, Unibios, Κορδέλου, Κεπενό, Λεβεντέρη, EpsiloNet.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v