Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το Χρηματιστήριο ξέμεινε με το... stock picking

Αδυναμία διαμόρφωσης τάσης καταγράφεται στις τελευταίες συνεδριάσεις. Ο ρόλος της άντλησης κεφαλαίων και η απουσία ξένων επενδυτών. Σημάδια «αδιαφορίας» στις σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις που ανακοινώνονται.

Γιατί το Χρηματιστήριο ξέμεινε με το... stock picking

Συνέχισαν ακάθεκτοι οι αγοραστές, χθες βράδυ, στη Wall Street. Επανακτώντας το σύνολο των απωλειών που πυροδότησαν οι πωλήσεις με αφορμή την αμφίσημη στάση της Fed. Στις 4.246,44 μονάδες ο S&P500, από τις 15.636,85 ο DAX. Και λίγο πάνω από την περιοχή στήριξης των 900 μονάδων για τον ΓΔ, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε μία αγορά που έχοντας ξεμείνει από «καύσιμα», συνεχίζει να συσσωρεύει σε στενό εύρος, μεταξύ 890-920 μονάδων, με εμφανή την απουσία ξένων (στην πλειονότητά τους), την άντληση ρευστότητας προκειμένου να (υπο)στηριχθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και traders-επενδυτές να μην «ακούνε» σε σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις.

Είναι καιρός που έχει να καταγραφεί ουσιαστική ενεργή συμμετοχή ξένων, σε μία κίνηση που θα καταδείκνυε την έμπρακτη (υπο)στήριξή τους στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, τις διεργασίες σε νευραλγικούς τομείς. Οι μεμονωμένες κόντρα στο γενικότερο κλίμα εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και η ουσία είναι πως η αγορά δεν έδειξε «νεύρο» ούτε στις ευνοϊκές (για μας) αποφάσεις της ΕΚΤ, ούτε στη θετική στάση των δανειστών, τις παραινέσεις των διεθνών φορέων, στην πανηγυρική παρουσίαση της έγκρισης του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» κ.ο.κ

Τις πταίει και η αγορά δείχνει «άνευρη», «βαλτωμένη», χωρίς αντανακλαστικά; ΟΚ, η επίσπευση της ΑΜΚ της Alpha Bank έβαλε ένα «φρένο» στην κεκτημένη ταχύτητα -που είχαν για ένα 3μηνο οι αγοραστές-, μπορεί να αντλεί ρευστότητα, αλλά μέχρις εκεί. Η εικόνα της αγοράς, έκτοτε, δεν δικαιολογείται, το αντίθετο.
Ενα όντως εντυπωσιακό έργο, αυτό της Γραμμής 4 του Μετρό, μπαίνει στις «ράγες» και όμως, μηδέν αντανακλαστικά. Ή μάλλον, μόλις ένα 3,75% για τη μετοχή της AVAX, στο 1,06 ευρώ, λες και για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα στην Ευρώπη δεν θα χρησιμοποιηθούν υλικά ελληνικών εταιρειών και εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αναπόφευκτο, σχεδόν μονόδρομος, το stock picking, τακτική που δεν άλλαξε ούτε χθες. Και δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να αλλάξει σήμερα. Στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η Coca Cola, που με άνοδο στα 31,17 (2,20%) και νέα υψηλά που έδωσε πάτημα στους long. Δευτερευόντως ο ΟΤΕ, με 1,33% στα 15,27 (νέο υψηλό), η AEGEAN στα 5,65 (3,86%) και οι ΕΧΑΕ (4,265), ΕΥΔΑΠ (8,70) και ακόμη 2-3 από τις μετοχές του δείκτη.

Μέτριες, ωστόσο, οι συναλλαγές, στα 60,118 ακατ. η αξία, με 8,27 εκατ. να πραγματοποιούνται μέσω πακέτων. Ενδεχομένως στις προσυμφωνημένες συναλλαγές σε ΟΠΑΠ (στα 12,80 έως 13,05) και ΜΟΗ (στα 14,63 ευρώ) να «κρύβονται» τα «καύσιμα» για σήμερα.

Προβληματικό το γεγονός πως το κλίμα στα «μεγάλα» επηρέασε χθες και τα μεσαία-μικρά, όπου επίσης οι εξαιρέσεις (ΚΡΙ-ΚΡΙ με νέο ιστορικό υψηλό στα 8,28 ευρώ), Πλαστικά Θράκης (6,37), AVAX (1,06), Cenergy (2,70), Τεχνική Ολυμπιακή (1,662), Papoutsanis (2,16), Fourlis (4,52) ήρθαν να επιβεβαιώσουν τον κανόνα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v