Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατεύθυνση αναζητούν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Υποτονική συνεδρίαση και κατοχυρώσεις θέσεων ενόψει και της αργίας της Δευτέρας. Μικρό προβάδισμα διατηρούν οι πωλητές στις τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank να είναι στο επίκεντρο καθώς προσεγγίζουμε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Κατεύθυνση αναζητούν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Αρνητικά πρόσημα στις αγορές της Ασίας, μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις της Fed. Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική και από την Ιαπωνία, με τα futures του S&P500 νωρίτερα από τις 4.222 μονάδες. Στο επίκεντρο της Wall Street τα εταιρικά αποτελέσματα δεύτερου 3μήνου. Στο 1,509% υποχωρεί το 10ετές των ΗΠΑ, διορθώνει στις 17,75 ο δείκτης VIX/CBOE, ενδείξεις πως οι long κρατούν το πλεονέκτημα, σε διάστημα μηνός.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η συνεδρίαση ξεκίνησε με περιορισμένες πωλήσεις και μεικτές τάσεις, με ενδεικτική τη διακύμανση για τον DAX στην περιοχή των 15.717 μονάδων. Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με αργία μπροστά -τη Δευτέρα- και λίγο ως πολύ αναμενόμενη τη συνέχιση της τακτικής μερικής κατοχύρωσης θέσεων. Και ενόψει 3ημέρου.

Συνεδρίαση με ενδιαφέρον, λόγω της «τριπλής λήξης» στα Παράγωγα, της αναδιάρθρωσης δεικτών και την αναμενόμενη εισροή - εκροή κεφαλαίων για συγκεκριμένες εισηγμένες. Με μεικτές τάσεις οι πρώτες συναλλαγές στο ΧΠΑ, οριακό discount για τα Συμβόλαια του δείκτη. Από τις 915 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με βιαστικές αγορές σε Mytilineos και ΟΤΕ, με αποτέλεσμα την καταγραφή -από τις πρώτες κιόλας εντολές- νέων υψηλών στα 16 και 15,37 ευρώ αντίστοιχα. Με αγορές και σε ΟΠΑΠ (13,10), Motor Oil (15), ΔΕΗ (9,22). Στο 1,1095 η μετοχή της Alpha Bank, στα 2,628 της Εθνικής.

Το χθεσινό «κλείσιμο» με -συγκριτικά- καλύτερες συναλλαγές δημιούργησε προσδοκίες πως η σημερινή συνεδρίαση ενδεχομένως να είναι πιο ουσιαστική, διευκολύνοντας τους επενδυτές να ξεφύγουν από το stock picking των τελευταίων ημερών. Ημέρα γενικών συνελεύσεων σήμερα (για Fourlis, EpsiloNet, Inform Lykos), η προσοχή όμως είναι στην Τρίτη, οπότε και είναι προγραμματισμένη η γ.σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και των Motor Oil, Coca Cola, Πετρόπουλος.

Στο 1,527 με μικρό προβάδισμα για τους πωλητές στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 31,07 με πλεονέκτημα για τους αγοραστές στην Coca Cola/hbc.

Κλάδος-κλειδί, λόγω «βαρύτητας» στη στάθμιση των δεικτών, ο τραπεζικός, με την αμκ της Alpha Bank να κυριαρχεί. Τη μεθεπόμενη Δευτέρα (28/6) ανοίγει το «βιβλίο προσφορών», με την αγορά να «τιμολογεί» με απώλειες 6,93% (σε εβδομάδα και 14,49% σε μήνα) τις εξελίξεις.

Εισηγμένη/μετοχή-σηματωρός η Aegean, από τα 5,32 ευρώ, με τον δείκτη Stoxx Europe Total Market Airlines να ενισχύεται προς τις 295 μονάδες. Στις αεροπορικές που βάζουν «πλάτη» για τον τουρισμό αναφέρεται η Εύα Δ. Οικονομάκη, με την Aegean να λειτουργεί ένα διευρυμένο πρόγραμμα απευθείας πτήσεων από/προς τους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v