Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στασιμότητα και… διαρροή τζίρου στο Χρηματιστήριο

Ταλαιπωρίας συνέχεια στην εγχώρια αγορά. Με συναλλαγές μόλις 46,4 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση. Αγοραστές σε Alpha Bank, ΟΤΕ και Aegean. Πωλητές σε Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΧΑΕ.

Στασιμότητα και… διαρροή τζίρου στο Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς Επενδυτές να εστιάζουν στα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται και να περιμένουν την επόμενη κίνηση της Wall Street.

Συνεδρίαση που δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τον “σφιχτό εναγκαλισμό” της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και η σημερινή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον αύξησε, σε σχέση με χθες, τον αριθμό των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών, το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλά και σε καμία περίπτωση δεν προβλημάτισε όσους παρακολουθούν εξ αποστάσεως τα δρώμενα στο Χ.Α., με αυξημένη ρευστότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος, ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 7/6 (41,5 εκατ.).

Με σαφώς επιφυλακτική την εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, οι λίγες βοήθειες στους βασικούς δείκτες ήλθαν από τα μη Τραπεζικά blue chips, όμως και εδώ το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο και απόλυτα επιλεκτικό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, μπορεί η Εγχώρια Αγορά να αρνείται να διορθώσει σημαντικά, όμως από την άλλη δεν δείχνει να έχει τις απαιτούμενες δυνάμεις, προκειμένου να κινηθεί προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Το χαμηλό ενδιαφέρον στην spot Αγορά και η συνεχιζόμενη μείωση της μεταβλητότητας, έχουν περιορίσει, σε απειλητικό βαθμό, τις συναλλαγές και στην Αγορά Παραγώγων, με τους ελάχιστους εμπλεκόμενους να διατηρούν το ευδιάκριτο discount στο συμβόλαιο του δείκτη, περιμένοντες τις αποκοπές μερισμάτων σε Δεικτοβαρείς τίτλους.

Επιστροφή των αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την μικρή συρρίκνωση των αποδόσεων (στο 0,819% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, οι συνεχιζόμενες επιλεκτικές τοποθετήσεις, με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, δείχνουν σαν το επικρατέστερο σενάριο, παραπέμποντας σε στάση αναμονής, με την Αγορά να θέλει καλύτερο μίγμα ειδήσεων, για να επιχειρήσει την ανοδική διαφυγή.

Ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, όπου το σύνολο των ενεργών Traders περιμένει να αυξηθεί η ορατότητα, όσον αφορά τους όρους της επικείμενης Α.Μ.Κ. από την Alpha Bank, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Alpha Bank (+2,25%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Εθνική (-0,31%), Πειραιώς (0%) και Eurobank (+0,12%), με την τελική εικόνα να δίνει μικρό προβάδισμα στους “buyers”.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 580,39 μονάδες (+1,34%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 575,74 (+0,53%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 575,83 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,54%.

Με το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ υψηλότερα των 573 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί αναρρίχηση προς τις επόμενες αντιστάσεις των 606 (gap), 633 – 635, 655 και 688 μονάδων, αλλά η κίνηση θα απαιτήσει αυξημένες συναλλαγές.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι επόμενες στηρίξεις στις 560 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 550 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων), 543 (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών), 540 (ημερήσιο “stop long”) και 519 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Υπεροπλία των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΑΡΑΙΓ (+2,30%), ΕΛΧΑ (+2,39%), ΛΑΜΔΑ (+0,39%), ΜΠΕΛΑ (+0,28%), ΟΠΑΠ (+0,63%), ΟΤΕ (+1,80%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,51%). Αμετάβλητη η μετοχή της Μυτιληναίος.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 4.122.393 ίδιες μετοχές της TITC (-1,78%). Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 78.325.475.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “o διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Lamda Development, Ο. Αθανασίου, στην τακτική γ.σ., έκανε λόγο για άμεσες δημοπρατήσεις Έργων Υποδομών της τάξης των 500 εκατ. ευρώ μέσα στο Καλοκαίρι, αλλά και επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ στην προσεχή 10ετια, από τη Lamda Develοpment και από τους Τρίτους συνεργαζόμενους Ομίλους. Η ζήτηση κατοικιών υπερβαίνει τις όποιες προσδοκίες, οδηγώντας την Εταιρεία να προγραμματίσει την ανέγερση 1.000 ακόμη κατοικιών (πέραν των 400 αρχικώς προγραμματισμένων). Για την εκκρεμότητα του IRC με το καζίνο στο Ελληνικό, ο κ. Αθανασίου ξεκαθάρισε πως η αναστολή της αναβλητικής αίρεσης έχει προθεσμία έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η Εισηγμένη έχει ήδη επεξεργαστεί εναλλακτικό σχέδιο υποκατάστασης της επένδυσης από την Inspire Athens (στην περίπτωση που αυτή δεν προχωρήσει), υποκαθιστώντας πλήρως και τα προϋπολογισθέντα έσοδα”.

Πέριξ των 7,65 ευρώ δίνει κλεισίματα, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ο τίτλος της ΛΑΜΔΑ (+0,39%) δείχνοντας πως κάτι περιμένει, πριν κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα. Σε μία τέτοια περίπτωση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 7,74 ευρώ και “μεγάλος στόχος” των αγοραστών, παραμένει η ζώνη 8,80 – 9,00 ευρώ. Η όποια διόρθωση, καλό θα είναι να μην επεκταθεί χαμηλότερα των 7,46 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “συνολική εγκατεστημένη ισχύ 3 GW, από έργα ΑΠΕ, επιδιώκει να αποκτήσει η Τέρνα Ενεργειακή στην επόμενη πενταετία. ‘Αυτός θα είναι ο ενδιάμεσος στόχος και όχι ο τελικός’, ανέφερε ο πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακής, Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας. Η ΤΕΝΕΡΓ έχει επενδυτικό πλάνο για νέα Έργα, συνολικής ισχύος 7 GW, από τα οποία τα 5 GW έχουν προχωρήσει πέραν της βεβαίωσης Παραγωγού”.

Ο τίτλος συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως έδειξε μία διστακτικότητα, προκειμένου να επιχειρήσει την πειστική ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 12,00 ευρώ. Σημαντικά ισχυροποιημένη η αντίσταση στα 12,44 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 11,78 ευρώ.

Στα τελευταία λεπτά γύρισε σε οριακές απώλειες και με τις τελικές δημοπρασίες έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας η μετοχή της ΕΕΕ (-0,38%), χάνοντας την ευκαιρία να ολοκληρώσει τις συναλλαγές σε υψηλά 17 μηνών. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 33,00 και 34,88 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 28,76 ευρώ, αλλά θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 11,5 δισ. ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Quest (-0,86%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,30 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,285 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 381 ομολογίες του μη μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου της B&F Α.Β.Ε.Ε. ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ με ημερομηνία έκδοσης 26/6/2018. Το σύνολο των εισηγμένων ομολογιών της Εταιρείας στο Χ.Α. διαμορφώνεται σε 20.148.

Από εκεί και πέρα, προσπάθεια επαναπροσέγγισης των πρόσφατων υψηλών από την Ιντεάλ (+11,50%), μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Ιντρακόμ (+7,58%) και μετά από πέντε πτωτικές οι Κορδέλλου (+2,83%), ΕΛΧΑ (+2,39%) και Ίλυδα (+1,13%, χωρίς πειστικό “bid”), συνεχίζεται η κίνηση – ασανσέρ για την Frigoglass (+2,44%), θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 11,05 ευρώ για να σηματοδοτήσει διαφυγή προς νέα ιστορικά υψηλά η Performance (+3,98%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε CPI (+2,82%), Entersoft (+0,56%) και Doppler (+4,84%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Epsilon Net (+2,34%).

Αξιοπρόσεκτο “bid” στα 3,18 ευρώ στον Καραμολέγκο (+3,87%), επιστροφή αγοραστών σε Byte (+6,42%), Reds (+3,43%), MIG (+2,56%), Foodlink (+3,29%) και Ιντρακάτ (+3,25%), δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Άβαξ (+1,70%, είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) και Space (+1,54%), παρουσία πωλητή σε ΞΥΛΚ (-7,69%), Μινέρβα (-10,79%), ΕΚΤΕΡ (-2,88%), Cenergy (-3,52%), Παπουτσάνη (-1,85%) και ΕΥΑΘ (-0,76%), “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την Fieratex (-1,20%), ενώ αύξησαν συναλλαγές τα Πλ. Θράκης (+4,08%) και αν συνεχίσουν στον ίδιο βηματισμό, ίσως απαιτήσουν αυξημένη προσοχή.

Εννοείται ότι η σημερινή συνεδρίαση, δεν θα μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, σε περίπτωση που αυτός επιμείνει πλαγιοανοδικά, οι πρώτες αντιστάσεις στις 913 και 950 μονάδες και οι επόμενες στηρίξεις στις 902 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 895, 880 και 852 (ημερήσιο “stop long”) – 850 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πλησιέστερες στηρίξεις στις 2185 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2138 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 2046 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας απαιτείται επαναφορά με κλείσιμο υψηλότερα των 2230 – 2240 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 2216 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Οι Επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, ενώ κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις, θα μπορούσαν να κρατήσουν τα τρέχοντα επίπεδα της Αγοράς”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Το επιτόπιο τροχάδην του ΓΔ, με μικρές διακυμάνσεις, συνεχίζεται, ίσως λόγω της φοβικής στάσης των Αγορών, στο ενδεχόμενο αιφνιδιασμού των Κεντρικών Τραπεζών, σε σχέση με την πολιτική επιτοκίων τους. Παραμένει ωστόσο το θετικό αφήγημα για την Ελληνική Οικονομία, ως το βασικό σενάριο”, σύμφωνα με την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει οριακά ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 902 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 902 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες. Η τακτική γ.σ. της Πειραιώς Financial Holdings ενέκρινε χθες τη δωρεάν απόδοση στους Μετόχους της, του 99,99% των μετοχών της Εταιρείας ‘Phoenix Vega Mezz Ltd’, που κατέχει το 65% των ομολογιών ενδιάμεσης και το 45% των ομολογιών χαμηλής διαβάθμισης των τιτλοποιήσεων ‘Phoenix’ και ‘Vega’. Το carve-out θα διενεργηθεί με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής της Πειραιώς Financial Holdings, κατά το ποσό των €0,05 και καταβολή του ποσού της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου σε είδος, ύψους €62,5 εκατ. Ειδικότερα, θα διατεθούν δωρεάν 1 μετοχή της Κυπριακής Εταιρείας ‘Phoenix Vega Mezz Ltd’, η οποία εν συνεχεία θα εισαχθεί στην Εναλλακτική Αγορά Plus του Χ.Α., για κάθε 1 μετοχή της Πειραιώς Financial Holdings. Οι mezzanine ομολογίες των παραπάνω τιτλοποιήσεων φέρουν κουπόνι 7%, η καταβολή του οποίου προηγείται της αποπληρωμής κεφαλαίου των τίτλων πρώτης διαβάθμισης (senior notes). Επιπρόσθετα, η Πειραιώς εξετάζει το ενδεχόμενο να διανείμει στους Μετόχους της, ως και το 44% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης των τιτλοποιήσεων ‘Sunrise 1 και 2’. Οι mezzanine ομολογίες φέρουν κουπόνι 9%, το οποίο καταβάλλεται, μετά από αυτό των τίτλων υψηλής διαβάθμισης (senior notes) και πριν την εξόφληση κεφαλαίου των ίδιων τίτλων. Το carve-out θα διενεργηθεί με τρόπο αντίστοιχο αυτού που αποφασίστηκε για τη Phoenix Vega Mezz Ltd”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Το βασικό σενάριο, για το επόμενο διάστημα, παραμένει η πλαγιοανοδική κίνηση με απότομες διορθώσεις τιμών. Παράλληλα, υπό συνεχή αξιολόγηση τίθεται η πορεία της Εγχώριας Οικονομίας, αλλά και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, δεδομένου ότι απαιτείται ακόμα δρόμος να καλυφθεί, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για επαναφορά στην κανονικότητα”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

Συντήρηση δυνάμεων με ήπιες μεταβολές, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στον Γενικό Δείκτη, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους τίτλους, όπως επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Οι επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου και οι ομολογιακές εκδόσεις, μειώνουν την ρευστότητα της Αγοράς, με τους τζίρους να εμφανίζουν μειούμενη πορεία το τελευταίο διάστημα.

Μπαίνοντας πλέον και επίσημα στην Θερινή σεζόν, το φαινόμενο αυτό αναμένουμε να επιταθεί τις επόμενες εβδομάδες, επιβεβαιώνοντας την συνηθισμένη εποχική απραξία.

Η παραμονή του Γενικού Δείκτη ψηλότερα από τις 900 μονάδες, διατηρεί “ζωντανό” το αγοραστικό σήμα, με τις 950 μονάδες να παραμένουν στο στόχαστρο των αγοραστών.

“Δίχτυ ασφαλείας” παρέχουν οι 888 μονάδες για τον ΓΔ, με τη μεσοπρόθεσμη τάση της Αγοράς να μην επηρεάζεται μέχρι αυτά τα επίπεδα. Οι ταλαντωτές έχουν αποσυμφορήθει επαρκώς, όμως η δυναμική της Αγοράς έχει χάσει την ορμητικότητά της, με τον MACD να έχει δώσει ένα αμφιλεγόμενο σήμα πώλησης.

Διαγραμματικά, ο δείκτης Τραπεζών ψάχνει το “πάτημά” του, με τις 565 μονάδες να αποτελούν το πιθανότερο επίπεδο, που θα ανακόψει την πρόσφατη διορθωτική κίνηση. Απώλεια των 565 μονάδων χαμηλώνει τον πήχη στις 540 μονάδες, ενώ το τεχνικό όριο των 600 μονάδων παραμένει η κοντινότερη αντίσταση του κλαδικού δείκτη.

Η χρηματιστηριακή πορεία της μετοχής της ΑΛΦΑ, ως αποτέλεσμα της επερχόμενης Α.Μ.Κ. θα αποτελέσει τον οδηγό του ΔΤΡ, δεδομένης της βαρύτητάς της στον δείκτη και την έμμεση επιρροή της στους υπόλοιπους Τραπεζικούς τίτλους.

Παρά την θετική πορεία των Διεθνών Αγορών την εβδομάδα που διανύουμε, το Χ.Α. συνεχίζει να επιμένει στην επιφυλακτική του στάση.

“Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα αποτελεί εμπόδιο προς μια ουσιαστική διαφυγή της Αγοράς, περιορίζοντας έτσι το εύρος της όποιας κίνησης. Τα βλέμματα των Επενδυτών πρέπει να παραμένουν στραμμένα προς τις Διεθνείς Αγορές οι οποίες, αναμενόμενα, καθορίζουν και την εγχώρια τάση”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο NYSE, κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών.

Προς νέα υψηλά 2ετιας το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το Ευρώ.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, σαφώς μεγαλύτερα για το Ασήμι, προς τα $33800 αντιδρά το Bitcoin, προς τα $1990 το Ethereum.

Ανέβασε ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, αγγίζοντας υψηλό 15ετιας τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο PMI Υπηρεσιών διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 58 μονάδες, από 55,2 τον προηγούμενο μήνα, ο σύνθετος PMI στις 59,2, από 57,1 και ο δείκτης PMI μεταποίησης στο 63,1, όσο και τον προηγούμενο μήνα.

“H περίοδος υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ μπορεί να διαρκέσει ως και εννιά μήνες”, προειδοποίησε o Αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Ράφαελ Μπόστιτς, τονίζοντας ότι “η Fed θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στον στόχο της πλήρους απασχόλησης και όχι στον πληθωρισμό”.

O τομέας της Μεταποίησης στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό ρεκόρ τον Ιούνιο. Ο δείκτης PMI της IHS Markit ενισχύθηκε, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, στις 62,6 μονάδες, από 62,1 έναν μήνα νωρίτερα. Ο αντίστοιχος δείκτης για τις Υπηρεσίες, υποχώρησε στις 64,8 μονάδες.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών σημείωσαν πτώση 5,9% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 769.000 μονάδων τον περασμένο μήνα, από 817.000 τον Απρίλιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, προέβλεπαν άνοδο στις 865.000 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Citigroup πιστεύει ότι η επιστροφή των Τουριστών θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο φέτος, ενώ οι άφθονοι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου NextGenEU θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Επισημαίνει την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία υπολογίζει ότι το Ταμείο θα προσθέσει 7% στο ΑΕΠ της Χώρας μέχρι το 2026, δηλαδή σχεδόν 1,5% υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 914,87 μονάδες (+0,75%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 910,45 (+0,26%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 910,34 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,25%.

Ο τζίρος καταβαραθρώθηκε στα 44,7 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΤΤ, ΟΠΑΠ, ΕΠΣΙΛ, ΠΕΙΡ), ενώ ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απέσπασαν το 25% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΤΕ και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, Viohalco, TITC, ΕΕΕ, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν νέα καθίζηση στο συμβόλαιο του δείκτη και να παραμένουν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.740 συμβόλαια).

Στα 5.528 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.537 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 151, 109 για τον Ιούλιο και 42 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.172) κινήθηκε μεταξύ 2.164 και 2.180 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.573), Alpha Bank (1.460), ΔΕΗ (124), Εθνική (625), Πειραιώς (4.114), ΑΔΜΗΕ (199), Jumbo (111), Μυτιληναίο (137), Ελλάκτωρα (186), MIG (4.680).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 37.988, MIG 24.372, Alpha Bank 22.523, Πειραιώς 341.519, Εθνική 28.991, ΔΕΗ 17.092.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                  Name of Issuer                   NSP               Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,23%

2021-05-21

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 90.977.681 τεμ., (από 90.114.855 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.602.915 τεμ. (1.602.915), Eurobank 54.157.359 τεμ. (54.157.359), ΟΠΑΠ 1.432.830 τεμ. (1.457.830), Εθνική 10.526.080 τεμ. (10.526.080), Πειραιώς 3.130.848 τεμ. (2.557.387), ΟΤΕ 1.387.082 τεμ. (1.362.082)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v