Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση με διπλό βαρίδι στο Χρηματιστήριο

Η πτώση άνω του 5% για ΟΠΑΠ λόγω αποκοπής μερίσματος αλλά και η επιμονή των πωλητών στον ΟΤΕ καθόρισαν το πρόσημο του ΓΔ. Μέσω Coca Cola οι άμυνες, άνοδος για Alpha και Εθνική Τράπεζα.

Πτώση με διπλό βαρίδι στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικά κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους Επενδυτές να εστιάζουν στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, στα εταιρικά αποτελέσματα που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται στην άλλη Πλευρά του Ατλαντικού, ενώ προσπαθούν να τιμολογήσουν και τα σημερινά νούμερα του πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, κατά 5,4% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το αποτέλεσμα ήταν το πιο υψηλό, σε ετήσια βάση, που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν ετήσια άνοδο 5%.

Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τις εταιρικές πράξεις ημέρας, αλλά και το αναμενόμενο rebalancing, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 800.000.000 νέες (ΚO) μετοχές της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών Μετόχων. Έτσι, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 2.345.981.097.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,091 ευρώ (-3,11%), όμως οι συνεχιζόμενες εισροές λόγω εισαγωγής της μετοχής στον MSCI Greece Standard, μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, απορρόφησαν την προσφορά και γύρισαν τον τίτλο σε θετικό πρόσημο ενώ, με τις βοήθειες και του rebalancing, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας των 1,1395 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 1,20%, διακινώντας 222750726 τεμ. (!)

Εν τω μεταξύ, στις 15 Ιουλίου είναι η ημερομηνία εφαρμογής των αλλαγών που θέτει ο Οίκος FTSE/Russell για τις νέες μετοχές που προκύπτουν μετά την Α.Μ.Κ. της Alpha Bank. Η αύξηση του αριθμού των μετοχών θα επηρεάσει τους δείκτες FTSE All-World Index, FTSE MPF All-World Index, FTSE Global Mid Cap Index, FTSE Emerging Index και FTSE Med Index. Ο FTSE δεν αναμενόταν να προβεί σε αλλαγές στη στάθμιση της μετοχής στους δείκτες, παρά μόνο σε μεταβολή του αριθμού των μετοχών.

Επίσης από σήμερα οι μετοχές του ΟΠΑΠ ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2020, €0,55 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,5225 ανά μετοχή).

Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών (-6,15%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 11,87 ευρώ (-6,39%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές οριακά υψηλότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 86% του συνολικού τζίρου, ενώ η υπόλοιπη συναλλακτική δραστηριότητα παραπέμπει στα “μπάνια του Λαού” και δεν διαφαίνεται κάτι που μπορεί να αλλάξει την επιφυλακτικότητα των ενεργών Επενδυτών, ή να κινητοποιήσει Κεφάλαια που παραμένουν εκτός Αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με όλα τα παραπάνω και τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που σημειώθηκαν στις τελικές δημοπρασίες, σημειώθηκε ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 14 μηνών, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 29/5/2020 (389,7 εκατ.).

Σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη, οι απανωτές εκδόσεις ομολόγων σίγουρα παρουσιάζουν ενδιαφέρον και δίνουν επιλογές διαφοροποίησης σε ένα χαρτοφυλάκιο σταθερών αποδόσεων. Τα ομόλογα ήρθαν να πάρουν το χώρο που τους αναλογεί στο επενδυτικό πεδίο, αφού τα επιτόκια καταθέσεων οδεύουν προς το μηδέν, χωρίς να αποκλείεται να δούμε ακόμα και αρνητικές αποδόσεις στο τέλος του β’ εξαμήνου.

Το ευχάριστο στην παρούσα φάση για τους Επενδυτές, είναι ότι οι περισσότερες εκδόσεις έχουν ικανοποιητικό επιτόκιο, το οποίο θα παραμείνει ανταγωνιστικό έναντι μιας κατάθεσης στη διάρκεια ζωής του ομολόγου. Επομένως με λίγη προσοχή και υπομονή, οι σταθερές ροές των εξάμηνων κουπονιών εξασφαλίζουν κάποιο εισόδημα, σε ένα κεφάλαιο που δεν θέλει να πάρει μεγαλύτερο ρίσκο και επιθυμεί να έχει πρώτη τύχη στα λειτουργικά κέρδη μιας Εταιρείας.

Την ίδια στιγμή το κομμάτι του ταμπλώ με τις Εισηγμένες Εταιρείες στεγνώνει επικίνδυνα, χωρίς να υπάρχουν λίστες αναμονής που θα έδιναν κάποια ορατότητα σε πιθανές νέες εισαγωγές.

Μία λύση είναι να δοθεί η δυνατότητα σε μη Εισηγμένες, να προβούν σε ταυτόχρονη άντληση κεφαλαίων με εταιρικό ομόλογο και μετοχές. Έτσι και αλλιώς ο βασικός κορμός του ενημερωτικού δελτίου είναι περίπου ο ίδιος, οι έλεγχοι έχουν την ίδια δομή και η διαδικασία ακολουθεί την ίδια “εγκριτική διαδρομή”. Υπενθυμίζεται πως στην τρέχουσα φάση, υπάρχουν οκτώ Εταιρείες που έχουν εισηγμένα ομόλογα και μετοχές στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

“Ίσως να ακούγεται λίγο δημιουργικό όλο αυτό, αλλά μια κατάσταση που τείνει να παγιωθεί, ίσως να χρειάζεται λίγο ‘φρεσκάρισμα’ σε ιδέες. Ο κανονισμός του Χ.Α. δεν το απαγορεύει, Εταιρείες που ψάχνουν κεφάλαια υπάρχουν, άρα μένει κάποιος να κάνει την αρχή”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Επιλεκτικών τοποθετήσεων συνέχεια στην Αγορά ομολόγων, έχει σαν αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους (0,716%) να επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. οι περισσότεροι των Αναλυτών συνεχίζουν να δηλώνουν άκρως επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι η συναλλακτική “ανάταση” των τελευταίων ημερών έχει “κοντινή ημερομηνία λήξης” και σύντομα η προσοχή των ενεργών Επενδυτών θα επιστρέψει στο μέτωπο της πανδημίας και κατά πόσο αυτή θα συνεχίσει να επηρεάζει τον Τουρισμό.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος της Πειραιώς (-2,11% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+1,20%), Εθνική (+3,22%) και Eurobank (-0,02%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 541,55 (-1,71%) και 555,61 μονάδων (+0,84%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 552,42 (+0,26%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 555,26 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,78%.

Για τον εν λόγω δείκτη η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική και για να την θέσει υπό αμφιβολία θέλει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 557 – 560 μονάδων, από όπου διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 ημερών.

Μόνη θετική ένδειξη, το δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο υψηλότερα των 550 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων). Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 560 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 577 και 600 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι επόμενες στηρίξεις στις 541, 525 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 507 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων).

Μικτή, αλλά με σαφές προβάδισμα των “κόκκινων” τίτλων, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΒΙΟ (+1,01%), ΔΕΗ (+1,14%), ΕΕΕ (+1,92%), ΕΛΧΑ (+0,61%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,17%). Αμετάβλητος ο τίτλος της ΜΟΗ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ένα βήμα πριν τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας για τη συγκρότηση Κοινοπραξίας που θα αναλάβει την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του Πύργου μικτής χρήσης (Γραφεία, Ξενοδοχεία) στο Ελληνικό, από την πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, βρίσκονται Lamda Development και Brook Lane Capital. Ειδικότερα, προβλέπεται η σύσταση νέας Εταιρείας (όχημα ειδικού σκοπού - SPV), στην οποία η Brook Lane θα κατέχει το 70% του μετοχικού κεφαλαίου και η Lamda το υπόλοιπο 30%. Η Εταιρεία θα αγοράσει το Οικόπεδο από την ‘Ελληνικό ΑΕ’, έναντι τιμήματος και εν συνεχεία θα προχωρήσει στην ανέγερση πολυώροφου Πύργου, επιφάνειας 72 χιλ. τ.μ. Η συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου €200 εκατ., ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν Συνεπενδυτές στην πορεία. Οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2023 και να αποπερατωθούν το 2025”.

Ο τίτλος της Lamda Development (-0,53%) συνεχίζει να συσσωρεύει με κλεισίματα μεταξύ 7,46 (ημερήσιο “stop long”) και 7,74 ευρώ. Ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 8,00 και 8,32 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 7,45, θα πιέσει προς τα 7,00 και 6,87 ευρώ.

Αρνητική έκπληξη από την σημερινή συμπεριφορά του ΟΤΕ (-2,08%), ο τίτλος του οποίου, μετά από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις αντίδρασης, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Αν η μετοχή προσεγγίσει την ζώνη 13,65 – 13,36 από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, πιθανότατα θα ενεργοποιηθεί μπαράζ τοποθετήσεων, με την ενδιάμεση στήριξη να εντοπίζεται στα 14,00 ευρώ. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 15,55 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και μακρινός στόχος τα 17,00 ευρώ.

Αυξάνει τις τεχνικές ανησυχίες η μετοχή της ΕΛΧΑ (+0,61%), καθώς δείχνει δυσκολίες επιστροφής υψηλότερα των 2,00 ευρώ. Αν συνεχίσει πλαγιοκαθοδικά, η επόμενη σημαντική στήριξη στα 1,83 ευρώ. Για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 2,26 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Για πολλοστή φορά, αποδείχθηκε ότι είναι “ειδικών αποστολών” ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,92%), καθώς ήταν η μοναδική μετοχή του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας απαιτείται επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 30,45 – 30,96 ευρώ και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 31,42 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε αυτή την περίπτωση, επιστρέφουν στο στόχαστρο των αγοραστών τα 33,00 ευρώ. Αν συνεχίσει πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις στα 28,58 και 27,63 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Profile (+0,21%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,050159 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,047651 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, χωρίς πειστικούς αγοραστές το σημερινό +1,97% για τους Ευρωσυμβούλους, προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -7,5% από τον Νάκα (+8,11%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για Fieratex (+4,58%), Foodlink (+3,27%), Ναύπακτο (+1,82%), ΕΚΤΕΡ (+1,78%) και Δομική Κρήτης (+1,03%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Καραμολέγκος (+3,21%, είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), επιστροφή αγοραστών σε Entersoft (+3,01%), AS Company (+1,85%), Κρι Κρι (+1,43%), Ικτίνο (+0,12%) και Ιντρακόμ (+2,71%), ενώ τα Πλ. Θράκης (+2,38%) θέλουν κλείσιμο πάνω από τα 7,21 ευρώ για να αλλάξουν, τεχνικά, επίπεδο.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Epsilon Net (+2,91%, είχε προηγηθεί “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων), αύξησαν συναλλαγές οι AVE (+2,60%), CPI (+2,30%) και Μοτοδυναμική (-4,69%), ξαφνικά συναλλαγές στους Κυλ. Σαραντόπουλου (+2,24%), επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Μύλοι Κεπενού (+2,11%), ενώ προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά η Cenergy (+0,80%).

Παρουσία πωλητή σε Flexopack (-7,10%) και Μινέρβα (-2,38%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 1,73 ευρώ (κλείιμο 5/7) η Βιοκαρπέτ (-3,73%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Μπήτρο (-3,28%) και Έλαστρον (-2,91%), ενώ ο Τζιρακιάν (+1,36%), για τον οποίο ακούγονται άκρως ενδιαφέροντα νούμερα, απευθύνεται μόνο σε Παίκτες μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα.

Εννοείται ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν θα μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, πρέπει να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 885 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 891 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και εν συνεχεία να υπερκεράσει και την ζώνη 895 – 900. Σε αντίθετη περίπτωση, κλείσιμο χαμηλότερα των 862 μονάδων, μπορεί να δώσει πίεση προς τις 856, 852 (ημερήσιο “stop long”) και 821 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 2140 – 2158, από όπου διέρχονται οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 ημερών. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2190 και 2230 μονάδες. Προσοχή, το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 2106, αν επιβεβαιωθεί, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 2079, 2046 (ημερήσιο “stop long”) και 2035 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Περιμένουμε οι μετοχές να εμφανίσουν διακυμάνσεις, καθώς οι Επενδυτές αξιολογούν το νέο κύμα της πανδημίας, με τις προοπτικές ανάκαμψης που εξαρτώνται από την πορεία των εμβολιασμών”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 891 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 860 και 850 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 891 και 900 μονάδες. Η δημόσια προσφορά της Prodea Investments, για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού έως €300 εκατ. και διάρκειας επτά ετών, θα ξεκινήσει αύριο Τετάρτη 14 Ιουλίου και θα τελειώσει την Παρασκευή 16 Ιουλίου. Η τιμή διάθεσης ανά ομολογία έχει οριστεί στο άρτιο, ήτοι σε €1.000/ομολογία. Η διαπραγμάτευση των νέων ομολογιών θα ξεκινήσει την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021. Μεταξύ 2,2% - 2,6% προσδιορίζεται το εύρος της απόδοσης. Εάν το ΚΟΔ δεν καλυφθεί σε ποσό τουλάχιστον €250 εκατ., η έκδοση του ομολογιακού δανείου θα ματαιωθεί και το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία συμμετοχής που έχει δεσμευθεί για έκαστο Ιδιώτη Επενδυτή, θα αποδεσμευθεί το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών ατόκως. (Πηγή: Εταιρεία) Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η σύσταση της Trade Estates ΑΕΕΑΠ. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται σε €173.527.378. Στο χαρτοφυλάκιο Ακινήτων της Trade Estates ΑΕΕΑΠ συμπεριλαμβάνονται όλα τα υφιστάμενα ιδιόκτητα Ακίνητα του Ομίλου Fourlis, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της Λιανικής Οικιακού Εξοπλισμού (ΙΚΕΑ), τα Κέντρα Εφοδιαστικής Αλυσίδας στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα, καθώς και Επενδυτικό Ακίνητο Λιανικής του Ομίλου στην Ελλάδα. Σκοπός της Trade Estates ΑΕΕΑΠ είναι να δραστηριοποιηθεί αμιγώς σε Ακίνητα Λιανικής Αγοράς μεγάλης επιφάνειας (Big Bοxes) και Υποδομών Ηλεκτρονικού Εμπορίου, μέσω της απόκτησης νέων Ακινήτων και εκτός Ομίλου Fourlis”, σημειώνει η Merit Sec.

Το Ecofin ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο ανάκαμψης και €7,5 δισ. θα εκταμιευθούν για την Ελληνική Οικονομία μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες σύντομα θα εγκρίνουν το ύψους €26,2 δισ. ΕΣΠΑ, για την περίοδο 2021 - 2027. Την ίδια ώρα, η Alpha Bank εισάγεται στο δείκτη MSCI Standard Greece (είναι ήδη ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Jumbo και η Eurobank) σε συνέχεια της αναρρίχησης της κεφαλαιοποίησης στα €2,6 δισ., μετά την ολοκλήρωση της ύψους €800 εκατ. Α.Μ.Κ., όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Εξελίξεις που έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα τόσο για την Οικονομία που επιβεβαιώνει το προοπτικά θετικό αφήγημά της, όσο και για το Χρηματιστήριο καθώς ποσά ως και €200 εκατ. αναμένονται να τοποθετηθούν άμεσα από τα Funds που ακολουθούν τους βασικούς Ευρωπαϊκούς δείκτες.

Όμως για μια ακόμη φορά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται ασύμμετρα. Αγνοεί τα θετικά νέα των τελευταίων ημερών και ούτε καν συγχρονίζεται με τις Διεθνείς Αγορές, καθώς οι ρευστοποιήσεις Δεικτοβαρών τίτλων δεν επιτρέπουν την αναρρίχηση του ΓΔ πάνω από τις 885 μονάδες, που αποδεικνύονται ισχυρό όριο αντίστασης.

Οι λόγοι που συντηρούν τη συνεχιζόμενη αποστροφή προς τους επενδυτικούς κινδύνους είναι συγκεκριμένοι: οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού οδηγούν σε έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων, που σύντομα θα φτάσουν τα 3.000 ημερησίως, προκαλώντας νευρική κρίση στους Υπευθύνους που νομοθετούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στοχευμένων κατηγοριών Πολιτών.

Με την Οικονομία να αδυνατεί να δρομολογήσει την μετάπτωσή της προς την κανονικότητα, εισάγοντας αυξημένη αβεβαιότητα για τις τελικές επιδόσεις της φετινής χρονιάς για το ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, οι “αφαιμάξεις” που έχουν προκληθεί από τις παρατεταμένες Α.Μ.Κ. και τις ομολογιακές εκδόσεις (Prodea και ΔΕΗ ζητούν €650 εκατ.) ανέρχονται στα € 2,5 δισ. περίπου, η αφομοίωση των οποίων θα απαιτήσει αυξημένο χρόνο. Ενόσω μάλιστα οι ημερήσιες συναλλαγές παραμένουν χαμηλά, με τη συναλλακτική κινητικότητα να βελτιώνεται τις τελευταίες ημέρες λόγω των τοποθετήσεων στην Alpha Bank.

Θα απαιτηθεί, επομένως, υπομονή και εύλογος χρόνος, μέχρις ότου διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την κίνηση του ΓΔ προς τις 900 μονάδες.

Παράλληλα, οι Διεθνείς Αγορές διατηρούν το θετικό momentum, με τους δείκτες στη Wall Street να συνεχίζουν την καταγραφή ιστορικών ρεκόρ, παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις των Τραπεζικών αποτελεσμάτων (JP Morgan, Goldman Sachs) δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες των Αναλυτών.

Με τις Κεντρικές Τράπεζες να διατηρούν τη φιλική προς τις Αγορές στάση τους: τη Federal να μη θεωρεί απειλητική την άνοδο του πληθωρισμού και την Κριστίν Λαγκάρντ να σχεδιάζει τις δράσεις της ΕΚΤ μετά την ολοκλήρωση των ύψους €1,85 τρισ. αγορών τίτλων, που ολοκληρώνονται το Μάρτιο του 2022.

“Με τον Economist να χαρακτηρίζει ως εύθραυστη την οικονομική ανάκαμψη ενόσω ο ανεπαρκής εμβολιασμός, η πληθωριστική απειλή και τα υπερμεγέθη πακέτα στήριξης (στα $10 τρισ. οι αγορές τίτλων εν μέσω πανδημίας) διαμορφώνουν τους βασικούς προσδιοριστικούς παράγοντες για τα επερχόμενα”, τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της  Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Διεθνείς αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτική η εικόνα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στη Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, απώλειες για το Ευρώ.

“Οι Αγορές Πετρελαίου Παγκοσμίως, αναμένεται να γίνουν σημαντικά πιο σφιχτές, εάν οι OPEC+ δεν επιλύσουν το αδιέξοδο, ώστε να συμφωνήσουν στην αύξηση της παραγωγής. Οι υψηλές τιμές των Καυσίμων, απειλούν να καταστρέψουν μια εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη” προειδοποίησε η ΙΕΑ, στο μηνιαίο report της.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, οριακές μεταβολές για το Ασήμι, προς τα $32650 υποχωρεί το Bitcoin, κάτω από τα $2000 το Ethereum.

Η Τράπεζα της Αγγλίας κατάργησε τους περιορισμούς που είχαν τεθεί την περίοδο της πανδημίας για τα μερίσματα των Τραπεζών, με ισχύ από σήμερα, δηλώνοντας ότι “τα ‘stress test’ έδειξαν ότι ο κλάδος είναι καλά κεφαλαιοποιημένος, για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην Οικονομία”.

Στο 2,3% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούνιο και στο 0,4% ο μηνιαίος σε Εθνικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις και στις δύο περιπτώσεις. Εναρμονισμένος, για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 2,1% σε ετήσια βάση και 0,4% σε μηνιαία, σε ευθυγράμμιση με τις πρώτες προβλέψεις.

“H ενότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσον αφορά τον νέο στόχο πληθωρισμού, θα μπορούσε να διασπαστεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα, όταν οι Υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντηθούν για να συζητήσουν την αλλαγή του guidance, σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων”, προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.“Η επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής και η μικρότερη στήριξη από τη νομισματική πολιτική, είναι πιθανό να επιβαρύνουν τη διάθεση ανάληψης κινδύνου”, εκτιμά η Goldman Sachs.

Ο Οίκος επισημαίνει ότι το πολύ ανοδικό κλίμα καθιστά τις Αγορές πιο ευάλωτες σε κλονισμούς και αυξάνει τον κίνδυνο απότομων πτώσεων, ιδίως μετά την κορύφωση της ανάπτυξης.

Για τον δείκτη S&P 500, τους επόμενους τρεις μήνες, θέτει την τιμή - στόχο στις 4.300 μονάδες. Για τους επόμενους 12 μήνες, η τιμή - στόχος είναι οι 4.450 μονάδες.

Η τιμή - στόχος για τον EuroStoxx 600, τους επόμενους 12 μήνες, είναι οι 480 μονάδες, ενώ για τον Ιαπωνικό Topix, οι 2.150 μονάδες.

Για τα Κρατικά ομόλογα, το επόμενο 12μηνο αναμένει σημαντικές αυξήσεις στις αποδόσεις και πτώση των τιμών, ειδικά στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει σε 12 μήνες την απόδοση για το 10ετες treasury στο 2,05%.

H GS προβλέπει τιμές για το Brent, στο επόμενο τρίμηνο και εξάμηνο $75 και $80 αντίστοιχα.

Για τον Χρυσό προβλέπει τιμή $2.000 δολάρια η ουγκιά στους επόμενους μήνες και στο 12μηνο. Για τον Χαλκό, η τιμή - στόχος στα $11.500 ο τόνος.

Η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου θα κυμανθεί προς το 1,25 στους επόμενους 12 μήνες, από 1,18 που είναι η τρέχουσα ισοτιμία.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, ήπια εξασθένιση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 105,3 μον. τον Ιούνιο, από 110 μον. τον Μάιο, άνοδος της ανεργίας τον Μάιο του 2021, ύστερα από οκτώ μήνες συνεχούς μείωσης, οριακή βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο και υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που σημειώνει το μηνιαίο δελτίο για τη Βιομηχανία που δημοσιοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

“Το θέμα της αγοράς Ελληνικών ομολόγων και μετά τη λήξη του σημερινού προγράμματος της ΕΚΤ (PEPP), θα συζητηθεί προς το τέλος του”, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times Σημειώνεται ότι το σημερινό πρόγραμμα θα διαρκέσει, σύμφωνα με την ΕΚΤ, τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου 2022.

Θετικά κρίνει η Wood & Company το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank μέχρι το 2024 (Project “Tomorrow”) και περιμένει πως θα υπάρξει μετάβαση της Τράπεζας σε growth story, με υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες και ROTEs 8% - 10%. Διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση “Buy” και την τιμή - στόχο των 1,50 ευρώ ανά μετοχή.

Μετοχές της τάξεως του 0,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ (-2,07%) άλλαξαν χέρια σήμερα στις 17.10 και στην τιμή των 1,42 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο ποσοστό πέρασε στη Reggeborgh Invest και αποκτήθηκε από την ελεύθερη διασπορά.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 874,34 (+0,05%) και 866,97 μονάδων (-0,79%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 870,93 (-0,34%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 869,72 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,47%.

Ο τζίρος απογειώθηκε στα 315,8 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ).

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το θετικό οι ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισα οι Alpha Bank, Viohalco, ΕΕΕ και ΕΛΧΑ και στο χαμηλό οι Jumbo, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Σαράντης.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη. Αισθητά χαμηλότερα ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (29.467 συμβόλαια).

Στα 5.146 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.225 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 5 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 5 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.905, 1.587 για τον Ιούλιο, 1.247 για τον Αύγουστο και 71 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.095) κινήθηκε μεταξύ 2.088 και 2.105,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος 550,25 μονάδες).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.087), Alpha Bank (16.780), Εθνική (3.346), Πειραιώς (6.139), ΔΕΗ (131), Ελλάκτωρα (259), ΟΤΕ (137).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 34.266, MIG 24.138, Alpha Bank 40.974, Πειραιώς 322.854, Εθνική 34.345, ΔΕΗ 16.503.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 92.084.756 τεμ., (από 104.522.668 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.628.718 τεμ. (1.631.345), Eurobank 53.978.775 τεμ. (53.778.775), ΟΠΑΠ 1.374.475 τεμ. (1.382.830), Εθνική 10.205.094 τεμ. (10.455.045), Πειραιώς 3.771.202 τεμ. (3.177.364), ΟΤΕ 1.288.485 τεμ. (1.323.477), MIG 1.744.878 τεμ. (1.734.474)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v