Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδος για τράπεζες, πιέσεις στον ΓΔ

Ελεγχόμενες οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο, παρά τη θετική κίνηση για Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ οι μεγαλύτερες απώλειες, σε ρόλο... πυροσβέστη η Coca Cola. Ανοδος για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή.

Χρηματιστήριο: Ανοδος για τράπεζες, πιέσεις στον ΓΔ

Οριακές διακυμάνσεις στα κύρια ευρωπαϊκά, με ελεγχόμενες απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με την αποκοπή μερίσματος για τη μετοχή του ΟΠΑΠ και τις πωλήσεις/πιέσεις στον τίτλο του ΟΤΕ κύριες υπαίτιες της διόρθωσης, δεδομένης της -συγκριτικά- ενθαρρυντικής πορείας της Alpha Bank.

Εως τις 866,97 μονάδες η διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη, καθώς οι αρχικά μεγάλες απώλειες για τον ΟΠΑΠ διευρύνθηκαν πέραν του 0,55 ευρώ (της αποκοπής μερίσματος), στον δε ΟΤΕ ενεργοποιήθηκαν ρευστοποιήσεις έως τα 14,27 ευρώ.

Στην Alpha Bank η προσοχή (κυρίως) των traders, με αφορμή την είσοδο των νέων μετοχών, συνεκτιμώντας την υπεραπόδοση 11,80% που έχει «τρέξει» για τη μετοχή, σε διάστημα εβδομάδας.

Ενδεικτικό το ότι νωρίτερα οι συναλλαγές προσέγγιζαν τα 45 εκατ. τεμάχια (σε σύνολο 48,2 εκατ.)
σε εύρος τιμών 1,091-1,128 ευρώ, με αμέσως επόμενο τον τίτλο του ΟΠΑΠ, με ΟΤΕ και Εθνική, Eurobank να συμπληρώνουν την πρώτη 5άδα.

Στα 2.091,67 η χαμηλή τιμή ημέρας για τον δείκτη, στις 541,55 για τον Δείκτη Τραπεζών, με την περίπτωση του ΟΠΑΠ να ακολουθεί την προ, περίπου, μηνός διορθωτική πορεία του ΟΤΕ, με αφορμή, επίσης, την αποκοπή μερίσματος.

Στα 11,87-12,13 ευρώ η διακύμανση για την πρώτη, με απώλειες μεγαλύτερες του μερίσματος στα 14,27-14,59 ευρώ το εύρος για τη δεύτερη. Ωστόσο χρηματιστές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η διόρθωση αυτών των 2 να αποδίδεται σε ρευστοποιήσεις προκειμένου να μετακυλιστούν κεφάλαια στην Αlpha Bank.

Το ενθαρρυντικό ντεμπούτο της, η διαμόρφωση μίας περιοχής (δυνητικής) στήριξης στο 1,09 δεν αποκλείεται να λειτουργεί προσελκύοντας θέσεις από άλλα blue chips. Παράλληλα δίνεται μία πρώτης τάξεως αφορμή σε κατόχους short θέσεων να αρχίσουν να τις κλείνουν σε χαμηλότερες τιμές, με ορίζοντα τη λήξη μηνός Ιουλίου, στα Παράγωγα, την Παρασκευή.

Δεδομένου ότι από την τεχνική πλευρά και για τους τρεις βασικούς δείκτες οι τρέχουσες τιμές είναι χαμηλότερα των πρώτων/κοντινών αντιστάσεων, οι πωλητές διατηρούν το πλεονέκτημα. Μένει να φανεί εάν θα το κρατήσουν μέχρι και το κλείσιμο της εβδομάδας, στην περίπτωση που αρχίσει να εξομαλύνεται η διόρθωση του ΟΠΑΠ και βγει αντίδραση στον ΟΤΕ, αύριο, με αφορμή την επικύρωση (από τις Βρυξέλλες) της πώλησης της θυγατρικής στη Ρουμανία.

Μάλιστα, το πέρασμα της Alpha Βank σε θετικό έδαφος -λίγο μετά τις 15:10-, συγκεκριμένα στο 1,1295 ευρώ, είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση εντολών αγοράς στην Εθνική (έως 2,25% υψηλότερα), με συνακόλουθο κλείσιμο λίγων short θέσεων στα Παράγωγα.

Στις 48/56, με 61 μετοχές χωρίς μεταβολή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v