Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σταθμίζουν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Κίνηση πάνω από τις 880 μονάδες για το Γενικό Δείκτη, με τον τίτλο της Alpha στο επίκεντρο. Ανοδος άνω του 5% για την τράπεζα, με την αγορά να προεξοφλεί ένταξη σε δείκτη MSCI. Μελέτη κινήσεων σε blue chips και σηματωρούς mid caps.

Τι σταθμίζουν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Εβδομάδα κρησάρα για τα ευρωπαϊκά και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Υπό την πίεση των ανησυχιών λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, το σημερινό Eurogroup αποκτά βαρύνουσα σημασία και μόνο λόγω της παρουσίας της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Ακρως ενδιαφέροντα όσα αποκαλύπτει από νωρίς η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, προφανώς και θα μετρήσουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Mε τον DAX από τις 15.684,88 μονάδες, μετά το 1,71% της Παρασκευής και τον S&P500 από τις 4.369,55, μετά το 1,13%. Και με τη Wall Street στον ρυθμό (και) της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου.

Σε αυτό το περιβάλλον, στις ΗΠΑ γίνονται -σήμερα- δημοπρασίες για 38 δισ. (10ετές), 24 δισ. αύριο (30ετές), συνολικά εκδόσεις «αμερικανικού χρέους» ύψους 62 δισ., επιταχύνοντας το «τύπωμα».

Για την Ευρώπη, ευτυχώς ΕΚΤ και Λαγκάρντ πρόλαβαν και την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησαν στις δέουσες (κυρίως για τον ευρω-νότο) πρωτοβουλίες.

Το κατά πόσον η μεγάλη διεθνής εικόνα θα επηρεάσει τη μικρή περιφερειακή του «ρηχού» μας χρηματιστηρίου έχει -όντως- ενδιαφέρον να δούμε, να παρακολουθήσουμε, από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή. Σε μία εβδομάδα μεστή, που αν μη τι άλλο δεν θα αφήσει (κατ' αρχάς) τους βραχυπρόθεσμους να πλήξουν.

Από διόρθωση το ΧΑ, με τον ΓΔ από τις 874,25, με αντίδραση, όμως, την Παρασκευή, με μοχλό τον τραπεζικό και οδηγό την Alpha Bank. Κλάδος και συγκεκριμένη τράπεζα χρωματίζουν αυτές τις συνεδριάσεις, με τον ΔΤΡ από τις 544,65 και την Αlpha Bank από το 1,086. Με την αγορά να προεξοφλεί από την Παρασκευή την προοπτική ένταξης της μετοχής σε δείκτη MSCI (ωστόσο να επισημοποιηθεί, ακριβώς, σε ποιον δείκτη), να δίνει αφορμή για θεαματικό trading, με ζητούμενο το ενδεχόμενο μερικής κατοχύρωσης θέσεων, ενόψει της εισαγωγής -αύριο- μετοχών (χρηματιστηριακής αξίας 800 εκατ.).

Με οδηγό την αντίδραση blue chips και σηματωρών των mid caps, traders και επενδυτές θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα δώσουν λ.χ. η αποκοπή μερίσματος (0,55/μτχ.) αύριο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Ή τα πακέτα 8,5 εκατ. ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή στα 13 ευρώ (τρέχουσα τιμή 11,94 ευρώ), οι αγορές έως τα 14,85 ευρώ για τον ΟΤΕ, τη διαφαινόμενη λύση της συσσώρευσης για τον τίτλο της ΔΕΗ (8,755), τις αγορές σε Mytilineos (14,66), Jumbo (14,20), Viohalco (4,54), Motor Oil (13,91), ElvalHalcor (1,992), αλλά και σε Cenergy (2,49), Intracom (1,63), Πλαστικά Θράκης (6,92), ΚΡΙ-ΚΡΙ (8,64), Avax (1,124 ευρώ).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v