Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομάδα... Alpha Bank στο Χρηματιστήριο

Οι νέες μετοχές της τράπεζας που εισέρχονται στο ταμπλό την Τρίτη καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη βραχυπρόθεσμη τάση, με ορίζοντα την Παρασκευή. Τα σενάρια για τον κλάδο, τα μερίσματα, οι μετοχές επικαιρότητας και η υπεραπόδοση στα μεσαία.

Εβδομάδα... Alpha Bank στο Χρηματιστήριο

Τρίτη + 13. Αυτή και προοιωνίζεται συνεδρίαση για γερά "στομάχια". Τόσο στις διεθνείς αγορές όσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το "κλείσιμο" της Παρασκευής να δίνει λίγες... ανάσες στους αγοραστές.

Εκτός, με επίκεντρο την Wall Street από εβδομάδα πυκνώνει η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, με την Τρίτη να θεωρείται κρίσιμη καθώς σειρά έχουν- μεταξύ άλλων- οι JP Morgan, Goldman Sachs, Pepsico, Wells Fargo με τον S&P500 στις 4.369,55 με άνοδο 0,40% στην εβδομάδα και συνολικά 16,33% από την αρχή του έτους (*).

Εντός, την Τρίτη η προσοχή εστιάζεται και στις τραπεζικές και στα blue chips, καθώς εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από την αμκ της Alpha Bank και γίνεται η αποκοπή μερίσματος του ΟΠΑΠ.

Στα 1,086 ευρώ η πρώτη, στα 12,46 η δεύτερη, με φορτισμένο το κλίμα αφ΄ενός λόγω όσων έχουν προηγηθεί, με το 10,14% και συναλλαγές 37,58 εκατ. μετοχές της Αlpha Bank, την Παρασκευή αφ΄ ετέρου ελέω διόρθωσης της μετοχής του ΟΤΕ (στην αποκοπή) και των πωλήσεων, που ακολούθησαν.

Αυτά, υπό το βάρος των ανησυχιών λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης "Δέλτα", με τον Φίλιππο Πανταζή να αναφέρεται στον συναγερμό στο Μαξίμου και τον κίνδυνο το τέταρτο "κύμα" να προλαβαίνει το "χτίσιμο" του τοίχους ανοσίας. Προφανής όσο και εύλογη η ανησυχία, με την Goldman Sachs να επιχειρεί να αποτιμήσει το πόσο επηρρεάζεται ο τουρισμός. Κατατοπιστικό το σχετικό θέμα, που αναρτήθηκε από νωρίς (του Γιώργου Α. Σαββάκη).

Στις 874,25 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με ζητούμενο εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να ισχύσει το στοίχημα των 1.000 μονάδων, όπως αναλύει ο Γιώργος. Με τον τραπεζικό κλάδο απώλειες 1,16% σε εβδομάδα, με τον ΔΤΡ στις 544,65 μονάδες και "κλειδί" την Αlpha Bank. Τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να έχει τις διαφοροποιήσεις της (FTSE25, στις 2.110,76) και τη μεσαία να υπεραποδίδει (FTMidCap: στις 1.392,48 ) για ακόμη μία συνεδρίαση.

Με απώλειες η τελευταία εβδομάδα αλλά με αντίδραση την Παρασκευή. Μοχλός η Αlpha Bank με 10,14% στα 1,086 ευρώ και τζίρο που δεν "αποτυπώνει" τον "καθαρό" για το σύνολο των εισηγμένων.

Αυτό, γιατί από τα 48,004 εκατ. τμχ τα 37,580 αφορούσαν στην τραπεζική μετοχή, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει- κατ' αρχήν- βραχυπρόθεσμα. Για να ακολουθήσουν τα blue chips, στην πλειονότητα τους, τα mid και small caps.

Δευτέρα-Τετάρτη κρίνεται το στοίχημα, βραχυπρόθεσμα πάντα, για τράπεζες και αγορά με ορίζοντα την Παρασκευή, ημέρα που λήγει η απλή σειρά μηνός Ιουλίου στα Παράγωγα και αργότερα το βράδυ ο οίκος Fitch θα ανακοινώσει την βαθμολόγηση του, για το ελληνικό αξιόχρεο (**).

Τρίτη είναι η εισαγωγή των νέων μετοχών της Αlpha Bank, και ήδη από την Παρασκευή το...θερμόμετρο "χτυπά κόκκινο", με αφορμή διαρροές, φήμες, εκτιμήσεις και αναλύσεις επενδυτικών οίκων. Στον Global Standard του MSCI, εντάσσεται η μετοχή (την Τετάρτη) σημειώνει η JP Morgan, με τον οίκο να εξετάζει δύο σενάρια. Σε αυτή την συγκυρία, σημαντική για το σύστημα, υποστηρικτικά λειτουργεί και η HSBC, που "βλέπει" υπεραπόδοση, για τις μετοχές του κλάδου.

Στα 2,323 η Εθνική (απώλειες 1,06% σε εβδομαδιαίο), στα 0,8248 (με μείον 3,37%) η Eurobank και στα 1,43 (με συν 3,62% ) η Πειραιώς.

Με την συνολική αποτίμηση των εισηγμένων στα 62,2 δισ. πέραν του δεικτοβαρούς τραπεζικού κλάδου, ζητούμενη είναι η επανεργοποίηση ξένων στα blue chips, μετοχές-σηματωρούς καθώς η ενεργός συμμετοχή τους έχει περιορισθεί αισθητά, από τις αρχές-μέσα Μαϊου.

Η αποκοπή μερίσματος (0,55/μτχ) για τη μετοχή του ΟΠΑΠ αντιμετωπίζεται με προσοχή- λόγω της προηγούμενης διόρθωσης του ΟΤΕ- συνδυαστικά με την "βαρύτητα" στην διαμόρφωση των δεικτών, ειδικότερα του FTSE25. Αυτό λόγω της λήξης στα Παράγωγα, με τα Συμβόλαια του δείκτη να έχουν premium και στην τρέχουσα σειρά (2,47% για 277 ΣΜΕ και 2,46% για 177 ΣΜΕ). Να συνεκτιμηθεί, πως στη μετοχή της Αlpha Bank είναι 11.300 ΣΜΕ στα 1,08 ευρώ και 36.780 "ανοιχτά short".

Η εβδομάδα, όμως, έχει και έκδοση εταιρικού ομολόγου, της Prodea, με την διοίκηση της να έχει ως προτεραιότητα την διεύρυνση της ελεύθερης διασποράς. Στα 7,40 ευρώ η μετοχή, ωσεί παρούσα, ωστόσο, συναλλακτικά. Από Τετάρτη μέχρι και Παρασκευή η σχετική διαδικασία εγγραφών.

Ενδιάμεσα, την Πέμπτη, μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης είναι η καταληκτική ημερομηνία δεσμευτικών προσφορών για την ΔΕΠΑ Υποδομών.

Στα 8,755 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με τον Ηλία Ζαχαράκη να "μετρά" την μεσοπρόθεσμη συσσώρευση της, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοδικής διαφυγής.

Ενδιαφέρον, επίσης για blue chips που αντέδρασαν με-συγκριτικά- αυξημένες συναλλαγές, την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος. Κυρίως για Mytilineos (14,66), Viohalco (4,54), ΕΛΠΕ (5,97), ΓΕΚ Τέρνα (9,38), Motor Oil (13,91), Jumbo (14,20), OTE (14,64) κ.α.

Αλλά και για mid caps, που ξεχωρίζουν εδώ και καιρό. ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, Cenergy, Intracom, Avax αλλά και ορισμένα που "δείχνουν" σημάδια αφύπνισης (Profile, Quest, Papoutsanis κ.α.).

(*) πολύ πιθανό, ακόμη ένα ιστορικό υψηλό, πάνω από τις 4.371,60 μονάδες, για τον S&P500 παρά τις επίμονες προειδοποιήσεις επενδυτικών οίκων, για "φούσκωμα" των τιμών.

Με την Fed να λειτουργεί, περισσότερο σαν...τυπογραφείο ( του ενός και μοναδικού αποθεματικού νομίσματος, διεθνώς) και σε "ανοιχτή γραμμή" (και συντονισμό, κατά πως φαίνεται) με την ECB το "χρήμα", που κυκλοφορεί και διοχετεύεται ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

(**), ο οίκος Fitch, έχει βαθμολογήσει με ΒΒ την πιστοληπτική αξιολόγηση, διατηρώντας τις προοπτικές σταθερές, στα τέλη Ιανουαρίου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v