Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή της επιφυλακτικότητας στο Χρηματιστήριο

Ηπιες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με τις συναλλαγές να κατεβάζουν ταχύτητα αλλά και κινήσεις αποκομιδής κερδών. Στην Coca Cola οι μεγαλύτερες απώλειες, πιέσεις και σε Viohalco, ΔΕΗ, Σαράντη. Περισσότερες πλέον οι μετοχές που υποχωρούν.

Επιστροφή της επιφυλακτικότητας στο Χρηματιστήριο

Δείχνουν να επιμένουν στις μικτές διαθέσεις οι δείκτες των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 10 ετών ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο. Οι τιμές καταναλωτή στις 19 Χώρες του Ευρώ αυξήθηκαν 3% αυτό τον μήνα σε ετήσια βάση, μετά την άνοδο κατά 2,2% του Ιουλίου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις προβλέψεις για 2,7%, αλλά και από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 9 Σεπτεμβρίου.

Αλλαγή σκηνικού στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς την αρχική αισιοδοξία για κάτι καλύτερο δείχνει να τη διαδέχεται η επιφυλακτικότητα και οι ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρωινά υψηλά οι ανοδικές μετοχές ήταν περίπου διπλάσιες των καθοδικών, με την τρέχουσα εικόνα να έχει αντιστραφεί ολοκληρωτικά (38 ανοδικές, έναντι 68 πτωτικών μετοχών).

Από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπάρχει τίτλος που να σημειώνει κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ενώ με απλά θετικό πρόσημο διασώζονται οι ΑΛΦΑ (+0,13%), ΕΥΡΩΒ (+0,02%), ΠΕΙΡ (+0,43%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,41%), ΕΛΧΑ (+0,61%), ΕΧΑΕ (+0,38%), ΛΑΜΔΑ (+0,06%), ΜΠΕΛΑ (+0,45%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,43%).

Από την «κόκκινη» πλευρά, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΒΙΟ (-1,06%), ΔΕΗ (-1,58%), ΕΕΕ (-2,41%) και ΣΑΡ (-1%).

Ελάχιστα τα άξια θετικής αναφοράς από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς οι «δυνάμεις» που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι του ταμπλό δείχνουν να έχουν επιλέξει τη στάση αναμονής.

Ο Γενικός Δείκτης, μέχρι στιγμής, έχει κινηθεί μεταξύ 931,94 (+0,29%) και 924,48 μονάδων (-0,51%), ενώ και η συναλλακτική δραστηριότητα έχει κατεβάσει στροφές.

Έτσι λίγο πριν τη συμπλήρωση των τριών πρώτων ωρών συνεδρίασης, ο τζίρος πλησιάζει τα 21 εκατ., από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΛΑΜΔΑ).

Με ενδιαφέρον αναμένεται το υπόλοιπο της συνεδρίασης και κυρίως οι τελικές δημοπρασίες, όπου και αναμένονται οι όποιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων (αλλαγές στάθμισης του MSCI, στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών, χωρίς νέες προσθήκες, ή διαγραφές στον βασικό δείκτη).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v