Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η επανενεργοποίηση ξένων θεσμικών και εγχώριων «ισχυρών χεριών» αναμένεται να αναθερμάνει την κόντρα long με short. Τα κρίσιμα όρια για τράπεζες, το θετικό διεθνές κλίμα και οι «μετοχές επικαιρότητας».

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Χρηματιστήριο

Με την προσοχή των Ευρωπαίων επενδυτών στους χρησμούς της ΕΚΤ την Πέμπτη και με μία πλούσια σε εξελίξεις εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να έχει περισσότερο ενδιαφέρον απ' ό,τι οι προηγούμενες.

Κατ' αρχάς, να αρχίσουν να επανεργοποιούνται ξένοι διαχειριστές, «ισχυρά χέρια» και εγχώριοι θεσμικοί, ιδιώτες, με την προσδοκία να απεγκλωβιστούν από τα «ρηχά» του Αυγούστου συναλλαγές και τζίροι.

Από ΕΛΣΤΑΤ και ΕΚΤ μέχρι ΔΕΘ αλλά και ΔΕΠΑ Υποδομών, ενδεχομένως και ΔΕΔΔΗΕ, η εβδομάδα τα έχει όλα σε συσκευασία 5 συνεδριάσεων, με τους μεν αγοραστές να προσβλέπουν σε υπέρβαση των 940 και τους δε πωλητές σε διόρθωση προς τις 880 μονάδες.

Εύρος διακύμανσης για τον ΓΔ με αρκετά σημαντικά τεχνικά σημεία και προς τη μία και προς την άλλη κατεύθυνση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αντιπαράθεση long vs short και την επικράτηση της μίας ή της άλλης πλευράς.

Στις 915,05 μονάδες ο ΓΔ με οριακές απώλειες την Παρασκευή, μεγαλύτερες σε διάστημα εβδομάδας αλλά με θετικό πρόσημο σε μηνιαίο.

Εβδομάδα κατά την οποία ήταν εμφανείς οι κινήσεις μερικής κατοχύρωσης θέσεων και εναλλαγής/μετακύλισης κεφαλαίων για την πλειονότητα των blue chips, αλλά και στροφής/εισροών προς τον τραπεζικό κλάδο. Στις 572,26 με θετικό πρόσημο 1,78% για τον ΔΤΡ, στις 2.200,59 με αρνητικό 1,14% για τον FTSE25.

Πού κρίνεται το ανοδικό σενάριο για οικονομία-αγορά ανέλυε ο Στέφανος Κοτζαμάνης, με την αγορά να προεξοφλεί πως το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου, που θα ανακοινωθεί αύριο, θα είναι μεγαλύτερο του αρχικά εκτιμώμενου. Θα είναι και το πρώτο ορόσημο/πρόκριμα για αγοραστές-πωλητές.

Για τους ενεργούς traders, επενδυτές στον τραπεζικό κλάδο, το ενδιαφέρον είναι στο τι θα ανακοινώσει η Κριστίν Λαγκάρντ, με τις κινήσεις τους την τελευταία εβδομάδα να κλίνουν προς την κατεύθυνση μίας εξαιρετικά προσεκτικής διατύπωσης, που θα ικανοποιεί τις αγορές.

Στη μετοχή της Eurobank έγιναν οι περισσότερες συναλλαγές/μεγαλύτερος τζίρος την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 2,22% στο 0,848 ευρώ. Μεγαλύτερη από το 0,95% στο 1,165 για τον τίτλο της Alpha Bank και το 0,50% στα 2,60 ευρώ της Εθνικής.

Τεχνικά ο τραπεζικός κλάδος πήρε τη σκυτάλη από τα blue chips την προηγούμενη εβδομάδα, για τον ΔΤΡ ενεργοποιείται σχηματισμός αναστροφής εάν υπερβεί (κατ' αρχάς) τις 580, με πρώτη στόχευση τις 600 μονάδες.

Η συζήτηση για προοπτική διανομής μερίσματος -σε εύλογο χρόνο, βέβαια- από τη Eurobank σηματοδοτεί, σύμφωνα με αναλυτές, την ολοκλήρωση ενός κύκλου -επώδυνου- για τον κλάδο.

Μένει να φανεί εάν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του επόμενου.

ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ συντηρούν το ενδιαφέρον τόσο στενά για τη ΔΕΗ όσο ευρύτερα για τον κλάδο, με τους 3-4 μεγάλους παίκτες -εισηγμένους στο ΧΑΑ- να αποτιμώνται συνολικά στο ήμισυ της EdPortugal (κάτι σαν τη... ΔΕΗ της Πορτογαλίας).

Στα 10,03 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, στα 2,64 του ΑΔΜΗΕ και με ενδιαφέρουσα (από πολλές απόψεις)
την εξέλιξη του «διαζυγίου» ΔΕΠΑ Εμπορίας με την τουρκική Botas στο φυσικό αέριο. Αναλυτικό ρεπορτάζ, από νωρίς, της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου.

Στα 15,94 ευρώ η μετοχή της Mytilineos, στα 11,96 της Τέρνα Ενεργειακής, αλλά και στα 13,65 της Motor Oil και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 9,80, με τη συνεργασία των δύο τελευταίων να διαμορφώνει νέα δεδομένα.

Στις 1.516,17 μονάδες ο FTMidCap, με αρκετά mid caps σε ξεκάθαρα ανοδική κίνηση, με τους επενδυτές να συνεκτιμούν τα οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο.

Σταθερά σε υπεραπόδοση έναντι αγοράς, τραπεζικών και blue chips, τα mid caps θα συνεχίσουν να διεκδικούν μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος και των κεφαλαίων της αγοράς.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v