Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιοι τίτλοι κινούνται σε... στάσιμους δείκτες

Στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 880-920 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, αλλά κινητικότητα σε συγκεκριμένα blue chips όπως και στον χώρο της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Οι εκτιμήσεις για την τριπλή λήξη παραγώγων την Παρασκευή.

Χρηματιστήριο: Ποιοι τίτλοι κινούνται σε... στάσιμους δείκτες

Διόρθωση στη Wall Street, η Κίνα «προσγείωσε» τις αγορές στην Ασία και από τα ευρωπαϊκά η Φρανκφούρτη κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, βραχυπρόθεσμα, για το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν αλλάζουν και πολλά, με την επενδυτική άπνοια να συνεχίζεται, με traders και επενδυτές να ενεργούν σε στενό εύρος μεταξύ 880-920 μονάδων.

Στις 906,81 (0,16%) για τον Γενικό Δείκτη, με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ από τα blue chips και Πειραιώς, Eurobank από τα τραπεζικά να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του FTSE25 στις 2.182,56 (0,16%) και του Δείκτη Τραπεζών στις 567,18 (0,05%).

Από τα λίγα άξια αναφοράς της χθεσινής συνεδρίασης, η πραγματοποίηση συναλλαγών 22,296 εκατ. τμχ. αξίας 55,257 εκατ. ευρώ, συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενες με τζίρο κατά τι μεγαλύτερο των 50 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αποδίδουν αυτή τη μικρή αλλά εμφανή ενίσχυση της αξίας συναλλαγών και στην επικείμενη λήξη τριών σειρών Συμβολαίων στα Παράγωγα, μεθαύριο Παρασκευή. Σύμφωνα με την προσέγγισή τους, θα μπορούσε να οφείλεται, αφενός, στη μετακύλιση θέσεων από τον τρέχοντα στον επόμενο μήνα, αφετέρου, στις ανοιχτές θέσεις πώλησης, που διατηρούν ξένα funds σε μετοχές, ειδικότερα της ΔΕΗ.

Αυξημένος ο αριθμός των ΣΜΕ επί της μετοχής, σε χαμηλότερες τιμές και με τη συμφωνία για τον ΔΕΔΔΗΕ να αλλάζει τα δεδομένα υπέρ των αγοραστών. Μένει να φανεί εάν όντως αυτή η κινητικότητα σχετίζεται με το ΧΠΑ και τις short θέσεις ξένων.

Μονόδρομος οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, με ΟΤΕ και ΟΠΑΠ στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης και την Πειραιώς -κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα- να έχει ενδιαφέρον ενόψει της αναβάθμισης/ένταξής της στους δείκτες FTSE Russell.

Για την Πειραιώς έχει διαμορφωθεί τάση ανοδική -από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας- είναι η μετοχή από τον κλάδο, που διατηρεί το αγοραστικό σήμα προς το 1,50 ευρώ.

Από τις μετοχές-ρυθμιστές -και λόγω αυξημένου βάρους στάθμισης- η Coca Cola/hbc. Στα 28,93 ευρώ με απώλειες 5,73% σε διάστημα εβδομάδας, με τη σημερινή συνεδρίαση να αναμένεται από την αγορά λόγω της αναμενόμενης απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Κυρίως λόγω αυτής της υπόθεσης αλλά και εισαγόμενων πιέσεων (από το Λονδίνο) στη μετοχή, οι πωλητές έχουν πλεονέκτημα τις τελευταίες ημέρες.

Από τη μεσαία κατηγορία, η χθεσινή υπεραπόδοση μετοχών όπως η Τεχνική Ολυμπιακή, η Intrakat κ.ά. επιβεβαιώνουν την κινητικότητα στον κατασκευαστικό κλάδο. Οπως και η ισχυρή αντίδραση τίτλων όπως της EpsilonNet σε νέα υψηλά, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς του 80% της iQom. «Καυτός» ο κλάδος της πληροφορικής, από το 2020, συνεχίζει το 2021 και κατά πώς φαίνεται, προετοιμάζεται για ανάλογο κλίμα για το 2022.

Τεχνικά, για τον FTSE25 οι 2.190 και 2.170 μονάδες είναι το άνω και κάτω όριο του εύρους διακύμανσης, με το δεύτερο να έχει προτεραιότητα μετά τη χθεσινή διόρθωση στη Νέα Υόρκη και την επέκτασή της στις αγορές της Ασίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v