Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα, προβάδισμα στους short

Λίγο χαμηλότερα αλλά πάνω από τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τη μεταβλητότητα να κρύβει ευκαιρίες στο ταμπλό. Μεικτά πρόσημα για τράπεζες, ξεχωρίζουν ανοδικά ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Jumbo. Πτώση για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Χρηματιστήριο: Βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα, προβάδισμα στους short

Σταθεροποιητικά τα ευρωπαϊκά, με οριακά θετικό πρόσημο τα futures του S&P500 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι πωλητές έχουν μικρό πλεονέκτημα έναντι των αγοραστών.

Χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις οι χρηματιστηριακοί δείκτες αλλά με ικανοποιητικές για επιμέρους τίτλους, δίνοντας -αν μη τι άλλο- ευκαιρίες για ενδοσυνεδριακές/βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Μεταξύ 901,91 και 907,48 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, στο εύρος των 2.169,02-2.183,79 για τον FTSE25 και στην περιοχή των 564 με απώλειες ο Τραπεζικός, όπως επίσης με απώλειες ο FTMidCap στις 1.495 μονάδες.

Συναλλαγές μέτριες, στα μεγέθη των προηγούμενων 5 συνεδριάσεων, θα είχε ενδιαφέρον εάν και σήμερα περνούσαν σε αξία τα 50 εκατ.

Στα συνήθη χαρτιά η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με την Πειραιώς πρώτη στη σχετική κατάταξη. Και σήμερα με αγοραστές, ενισχύοντας την εκτίμηση χρηματιστών πως λόγω της επικείμενης ένταξης (ουσιαστικά αναβάθμισης) στους δείκτες FTSE Russell προσελκύει (και) βραχυπρόθεσμο χρήμα. Μετοχή με το -ίσως- μεγαλύτερο trading τις τελευταίες ημέρες δίνει -αν μη τι άλλο- στοιχειώδες νεύρο στις συνεδριάσεις.

Ακολουθούν ΟΠΑΠ, Eurobank με πωλητές, Jumbo, Mytilineos, ΔΕΗ, Εθνική, ElvalHalcor με αγοραστές, ενώ στον ΟΤΕ πλεονεκτούν οι πωλητές έως τα 16,31 ευρώ.

Ωστόσο την προσοχή (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων συγκεντρώνει η θεαματική αντίδραση των δύο «ειδικού τύπου» Mezz των Eurobank και Πειραιώς.

Με αυξημένες συναλλαγές, το μεν PVMezz/Πειραιώς στο 0,0495 (19,85%) το δε CairoMezz/Eurobank στο 0,1362 (13,25%).

Δεδομένης της σύνθεσης των δύο τίτλων, με την αξία τους να ενισχύεται όσο διευρύνεται η ανακτησιμότητα για τα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, χρηματιστές θεωρούν τη σημερινή μόχλευση ως προσπάθεια προεξόφλησης ενθαρρυντικών εξελίξεων σε αυτό το ζήτημα.

Που προφανώς αφορά τον τραπεζικό κλάδο. Μέχρι τώρα, η μεθοδικότητα, το πλήθος και το μέγεθος των εντολών παραπέμπει ξεκάθαρα σε «ισχυρά χέρια», σε γνώστες και όχι μικροεπενδυτές.

Από κάθε άποψη ενδιαφέρον το σημερινό «τίναγμα» των 2 Mezz, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τη μεταβλητότητα, που τόσο λείπει από την αγορά.

Ωστόσο, ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις από την «αφύπνιση» λ.χ. της ElvalHalcor -προφανώς λόγω αποτελεσμάτων (αύριο είναι η ενημέρωση των επενδυτών/θεσμικών)-, η αντίδραση της Viohalco, Cenergy, η συνέχεια της ανόδου για Intrakat, Intracom, οι αγοραστές σε Jumbo, Motor Oil, ο απεγκλωβισμός των ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ.

Οπως επίσης η υπεραπόδοση μετοχών εισηγμένων όπως Frigoglass, Τεχνική Ολυμπιακή, Attica Συμμετοχών, Ελαστρον, Space, Alumil, Προοδευτική, από τις συνολικά 38 με θετικό πρόσημο.

Σε 72 μετοχές υπερτερούν οι πωλητές ενώ για 58 δεν σημειώνεται μεταβολή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v