Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τις 900 με το «καλημέρα» το Χρηματιστήριο

Με καθοδικό gap άνοιξε η αγορά, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Το δυσμενές τοπίο στις αγορές της Ασίας και η αναμονή για τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών. Γιατί πρώτη προτεραιότητα δείχνει η άμυνα.

Κάτω από τις 900 με το «καλημέρα» το Χρηματιστήριο

Εντονη πτώση στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, που υποχωρεί κάτω από τις 900 μονάδες, με απώλειες άνω του 1,8%. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Με θετικό πρόσημο η τελευταία εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τον Γενικό Δείκτη στις 912,81 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών στις 579,23 να κάνει τη διαφορά -για τους αγοραστές-, με τον FTSE25 στις 2.207,07, τον FTMidCap στις 1.500,21, με την αξία συναλλαγών αισθητά αυξημένη.

Ωστόσο, ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Evergrande -σε χαμηλό 11ετίας οι μετοχές της-, η διόρθωση στις αγορές της Ασίας αλλά και η δυναμική που προσλαμβάνει η υπόθεση AUKUS συνδυαστικά με τις εκλογές, την Κυριακή, στη Γερμανία υποχρεώνουν traders, επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Από τη σημερινή κιόλας συνεδρίαση μέχρι και αυτή της Παρασκευής, σε πρώτη φάση. Και βλέπουμε.

Η βελτίωση της στάσης των ξένων οίκων για την προοπτική της οικονομίας, τα καλά μεγέθη στον τουρισμό, τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων, η πρόβλεψη για τρίτο-τέταρτο τρίμηνο λειτουργούν υπέρ των αγοραστών. Υπό κανονικές συνθήκες -στις διεθνείς αγορές-, οι long μετά και τη διπλή αναβάθμιση από την DBRS θα είχαν εύκολο έργο, για να κινηθούν και υπερβούν τις 920 μονάδες (ΓΔ), με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και βοήθειες από συγκεκριμένα blue chips.

Το rebalancing της Παρασκευής, το «κλείσιμο» του triple witching, ανέδειξαν δυνάμεις αγοραστών που από σήμερα θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν σε τραπεζικές μετοχές αλλά και σηματωρούς, όπως λ.χ. η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ αλλά και οι Jumbo, Motor Oil, χωρίς να περνά απαρατήρητη η υπεραπόδοση της ΕΥΔΑΠ.

Ομως, η υπόθεση AUKUS αναδεικνύει ακόμη ένα εν δυνάμει σχίσμα στο δυτικό μέτωπο, το Παρίσι δύσκολα μπορεί να κάνει κάτι λιγότερο από το να οξύνει -περαιτέρω- τη στάση του. Η ενδεχόμενη μετεκλογική ρευστότητα στο Βερολίνο -με το SPD να επελαύνει και τον εκλεκτό της Μέρκελ να καταποντίζεται- δεν είναι παράμετροι που αφήνουν ανεπηρέαστο και το «οικονομικό», ακριβώς επειδή επιβεβαιώνουν τη ρευστότητα διεθνώς.

Συνεπώς, η λογική της -κατ' αρχάς- άμυνας και βλέπουμε ανάλογα με τα ευρωπαϊκά και τα futures στη Νέα Υόρκη είναι επικρατέστερη. Αλλωστε γραμμές άμυνας από τις 912 και μέχρι (προς) τις 905-902 μονάδες έχουν διαμορφωθεί (σε εβδομαδιαίο).

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, ρυθμιστής η Εθνική στα 2,64 (1,93%) την Παρασκευή. Για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, από τις 2.207 μέχρι τις 2.195/2.190 κάθε διόρθωση είναι εντός προγράμματος, μάλιστα δεν αποκλείεται να ενεργοποιήσει αγορές, εάν και εφόσον η εξέλιξη της συνεδρίασης είναι ανάλογη σε Φρανκφούρτη, Παρίσι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v