Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για τις 910 μονάδες

Με αδύναμη συναλλακτική δραστηριότητα συντηρείται η ανοδική προσπάθεια, με αργό βηματισμό, ακολουθώντας τις άνευρες διαθέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο ΟΠΑΠ κάνει τη διαφορά, μετά τις ανακοινώσεις για μέρισμα. Κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο.

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για τις 910 μονάδες

Με θετικό πρόσημο τα ευρωπαϊκά, ακολουθεί και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παραβλέποντας την αξία συναλλαγών -που μέχρι τώρα είναι χαμηλότερη της χθεσινής-, η συνεδρίαση
ενισχύει την πλευρά των αγοραστών, με τον ΟΠΑΠ να κάνει τη διαφορά.

Περισσότερες συναλλαγές, μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή του Οργανισμού -μετά και τις ανακοινώσεις της διοίκησης για μέρισμα (απόδοση 7%)- και ισχυρότερη άνοδος έως τα 13,78 ευρώ.

Νέο υψηλό για τον «βαρύ» τίτλο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ενισχύεται προς τις 910 μονάδες, ο FTSE25 στις 2.192, ο Δείκτης Τραπεζών στις 567 και ο FTMidCap στις 1.498 μονάδες.

Με τον τζίρο να μην έχει ξεπεράσει τα 30 εκατ. (στις 14:35) και στη σημερινή συνεδρίαση καθίσταται δυσχερής η υπέρβαση των 910 μονάδων -ελάχιστου ορίου, για την αποσαφήνιση της τάσης σε ανοδική.

Μένει να φανεί εάν αύριο και λόγω του triple witching στα Παράγωγα θα μπορούσε να αλλάξει κάτι, αν και πολύ δύσκολο, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς.

Ωστόσο χρήζει αναφοράς πως την ώρα που οι επενδυτές έχουν «γυρισμένη την πλάτη» στην αγορά μετοχών, σε αυτή των Αμοιβαίων Κεφαλαίων οι εισροές εντείνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Μέχρι και νωρίτερα, οι εισροές στα Α/Κ ήταν 47,037 εκατ. (αυτή την εβδομάδα), με το Ενεργητικό των χαρτοφυλακίων να αυξάνεται περισσότερο, φτάνοντας στο ρεκόρ των 10,524 δισ. Με αυτό τον ρυθμό εισροών και εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στη συνέχεια, υπολογίζεται πως στα Αμοιβαία θα έχουν επενδυθεί, για το 2021, περί τα 2 δισ. ευρώ.

Απογοητευτική και σε βάρος της χρηματιστηριακής αγοράς (και) αυτή η σύγκριση, έχουμε κουραστεί να τα λέμε πλέον, αποθαρρυντική όμως και για την παντελή αδιαφορία των αρμοδίων για τόνωση του θεσμού, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να συνεπικουρεί την προσπάθεια επαναφοράς της επιχειρηματικότητας.

Τέλος πάντων, εμείς τα λέμε, εμείς τ' ακούμε...

Στα της συνεδρίασης και εκτός από τον ΟΠΑΠ, κινητικότητα σημειώνεται στον τραπεζικό κλάδο σήμερα με αιχμή την Alpha Bank. Πάνω από το 1 δισ. -ήδη- η προσφορά για το ομόλογο (500 εκατ.) που εκδίδει η τράπεζα. Στο 1,495 (1,50%) με συναλλαγές 1,55 εκατ. τμχ. Με αγορές και σε Eurobank (0,8476), Εθνική (2,537), με μικρό προβάδισμα των πωλητών στην Πειραιώς.

Στα 29,30 η μετοχή της Coca Cola, στα 4,845 της Viohalco, από τα 2,105 στα 2,04 της ElvalHalcor, στα 13,28 της Motor Oil, στα 10,22 της ΔΕΗ κ.α.

Στα 13,02-13,40 οι συναλλαγές στη μετοχή της Jumbo, με την εισηγμένη να ανακοινώνει τα αποτελέσματά της μετά τη συνεδρίαση.

Cenergy, AVAX, Intrakat, Quest, BriQ, Autohellas, Papoutsanis, Profile, Τεχνική Ολυμπιακή, από τις μετοχές του δείκτη με αγορές/άνοδο.

Στις 58/49 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τις PVMezz, ΒΙΟΤΕΡ, Ξυλεμπορία, Performance, AsCo, Revoil, Byte, Intralot, Κυριακούλη, Επίλεκτο κ.α. με τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v