Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα δεδομένα στο χρηματιστήριο μετά το rebalancing

Οι τίτλοι που ενισχύθηκαν από την ανακατανομή θέσεων και η μερική κατοχύρωση κερδών. Κλειδί για την πορεία της εγχώριας αγοράς ο βηματισμός σε Ευρώπη και Wall Street. Η αναβάθμιση από την DBRS και ο δρόμος μέχρι τις κάλπες στη Γερμανία.

Νέα δεδομένα στο χρηματιστήριο μετά το rebalancing

Με τον ανοδικό ρυθμό της τελευταίας εβδομάδος, η αρχή της ερχόμενης από τις 912,81 μονάδες
για τον Γενικό Δείκτη. Με προσδοκίες, από την πλευρά των long πως η ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών, το rebalancing της Παρασκευής συνδυαστικά με την αναβάθμιση από την DBRS θα λειτουργήσουν ενισχυτικά της προσπάθειας τους, να υπερβούν το εμπόδιο των 920 μονάδων.

Στα 69,6 εκατ. ο μέσος ημερήσιος τζίρος, κατά 20,6% περισσότερος από της προηγούμενης και το σημαντικό, αφαιρούμενων των 128 εκατ. (της Παρασκευής) διαμορφώνεται στα 52,8 εκατ. με 6 στις 7 τελευταίες συνεδριάσεις με περισσότερα των 50 εκατ. ευρώ.

"Καύσιμο" για ανοδική προσπάθεια ή προσεκτική αλλαγή θέσεων -με μερική κατοχύρωση- λόγω ανησυχιών μίας μεγάλης διόρθωσης στα διεθνή; Στις 4.432,99 με απώλειες 0,91% ο S&P500 αλλά-ακόμη- δεν δείχνει να κινδυνεύει σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη (στις 4.395 μονάδες). Ωστόσο, παράμετρος, που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής στην Γερμανία. Στις 15.489,33 ο DAX επίσης με απώλειες (-1,04%) την Παρασκευή.

Η αναδιάρθρωση για τους δείκτες, την Παρασκευή, είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του τζίρου, στα 128 εκατ.- με Eurobank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική και Jumbo με τον μεγαλύτερο και όλοι με αγοραστές/άνοδο. Το σημαντικό, η αντίδραση της Eurobank στα 0,863 (1,77%) με συναλλαγές 20,15 εκατ. τμχ, της Εθνικής στα 2,64 (1,93%) με 3,46 εκατ.

Στις 579,23 ο ΔΤΡ, ελάχιστα από το -κατ' αρχήν- απαιτούμενο όριο/σημείο αναφοράς μίας ενδεχόμενης αναστροφής. Επέκταση της κίνησης (1,51%) της Παρασκευής προς τις 600-605 μονάδες, από Δευτέρα-Τρίτη ενισχύει τους long και μπορεί να ενεργοποιήσει περισσότερες εντολές από την πλευρά των αγοραστών.

Το εμφανέστατο "τράβηγμα" ακριβώς στο "κλείσιμο" της Παρασκευής, ενισχύει την εκτίμηση αναλυτών πως με την λήξη της "τριπλής σειράς" στα Παράγωγα, θα βγουν αγορές σε μετοχές όπως λ.χ η ΔΕΗ (10,10 ευρώ). Μένει να το δούμε.

Και η αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο, σημαντική εξέλιξη, καθώς πρόκειται -επί της ουσίας- για διπλή ψήφο εμπιστοσύνης. Και αναβάθμιση του αξιόχρεου (σε ΒΒ από ΒΒ low) και θετική προοπτική (outlook) βάζοντας παράλληλα στον προθάλαμο νέας κίνησης. Από αυτή την άποψη και η ανάρτηση μας, στον Εκηβόλο (την Παρασκευή) με εστίαση στον ρόλο, που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Scope Ratings.

Προσωπικά εκτιμώ, πως ο γερμανικός οίκος θα μπορούσε να αναδειχθεί στον...joker, που θα έκανε την ανατροπή στην προοπτική απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας (Δεκέμβριος 2022;). Κάτι σαν game changer, εάν όντως τότε- το χρηματιστήριο σαν μηχανισμός προεξόφλησης που λειτουργεί θα μας "δείξει" τα σήματα του. Συν τω χρόνω και παρακολουθώντας ενδελεχώς τις κινήσεις των "ισχυρών χεριών".

Στα συν, για τους long οι ενθαρρυντικές ενδείξεις-κατ' αρχήν- από το σημαντικό τουριστικό μέτωπο.
Καλός Αύγουστος, δυναμικός Σεπτέμβριος με πληρότητες 75%, όπως σημειώνει η Εύα Δ. Οικονομάκη, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σε αυτή την φάση.

Αντίρροπα όμως επενεργεί η σημαντική επιβάρυνση του κόστους (παραγωγής) λόγω των αυξημένων τιμών στην ενέργεια, τη μεταφορά. Παράμετρος την οποία επισημαίνουν οι αναλυτές, εστιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης (στην εβδομαδιαία ανάλυση της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής). Ωστόσο ο αντίλογος προτάσσει την ανθεκτικότητα της εγχώριας επιχειρηματικότητας-όπως αυτή επιβεβαιώνεται και στα στοιχεία εξαμήνου- την διεθνή διάσταση του προβλήματος και για τις εισηγμένες το ευνοϊκό περιβάλλον κόστους χρήματος. Πράγματι σε ιστορικά χαμηλά το κόστος δανεισμού, αναχρηματοδότησης λειτουργεί ενισχυτικά των εισηγμένων, σε μία περίοδο οι "αγορές" δείχνουν να εμπιστεύονται το "ελληνικό στοίχημα". Οι δύο τελευταίες έξοδοι των Eurobank, Alpha Bank με ομολογιακές εκδόσεις των 500 εκατ. η κάθε μία, είναι ενδεικτικές.

Τεχνικά, όπως "μετρά" ο Μάνος Χατζηδάκης "...ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε συσσώρευση, μια κίνηση αναμονής από τις αρχές Αυγούστου χωρίς να δημιουργεί ενθουσιασμό ή απογοήτευση στους εμπλεκόμενους. Μετά την καταγραφή των πρόσφατων υψηλών έτους οι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη έχουν συρρικνωθεί εντυπωσιακά, με τις ημερήσιες συνεδριάσεις να κινούνται ακόμα και σε 2-3 μονάδες ενώ όλη η εβδομάδα ολοκληρώθηκε μέσα σε 13 μονάδες διακύμανσης. Παρόλα αυτά η συναλλακτική δραστηριότητα δεν συρρικνώθηκε, διατηρήθηκε κοντά στα 70 εκατ. ευρώ δείγμα ότι «οι μηχανές ζεσταίνονται» και επίκειται έξοδος από την συσσώρευση. Προς το παρόν και όσο η Αγορά βρίσκεται κάτω από τις 915 μονάδες ο χαρακτήρας της στάσης αναμονής διατηρείται..."

Τέλος με αποτελέσματα εξαμήνου γεμίζει το καλεντάρι της ερχόμενης εβδομάδας: Την Δευτέρα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Aegean. Την Τριτη ακολουθεί η ENET, την Τετάρτη ανακοινώνει αποτελέσματα η Cenergy ενώ την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου είναι η σειρά των AS Company, Premia, ΔΕΗ και Viohalco να ανακοινώσουν αποτελέσματα 6μήνου μετά το τέλος της συνεδρίασης.
Την ερχόμενη Παρασκευή τέλος ανακοινώνουν αποτελέσματα οι ΕΥΑΠΣ και ΕΥΔΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v