Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το stock picking κρατά ζεστούς τους επενδυτές

Ανοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με τους βασικούς δείκτες να «βολοδέρνουν» σε στενό εύρος, το επενδυτικό ενδιαφέρον εξαντλείται σε συγκεκριμένες μετοχές. Τα οικονομικά αποτελέσματα, ο χαμηλός τζίρος και το ξέσπασμα των... Mezz.

Χρηματιστήριο: Το stock picking κρατά ζεστούς τους επενδυτές

Κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα στα μάκρο. Απώλειες, τα ξημερώματα, στις αγορές της Ασίας, λόγω των μάκρο. Στην Ευρώπη ήταν το άλμα του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, που «έριξε» τα ευρωπαϊκά, με τη Φρανκφούρτη -επιπρόσθετα- στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Σε αυτά και η χθεσινοβραδινή -δίκην κοινού διαγγέλματος- ανακοίνωση στρατηγικής συμμαχίας Αυστραλίας-Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ, με την προσοχή/προειδοποίηση προς την Κίνα.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποιήθηκε ακόμη μία -πολλοστή- συνεδρίαση στο σύνηθές μας εύρος, με τον Γενικό Δείκτη πέριξ (και επί τα αυτά) των 900 μονάδων.

Για 5 εκατ. η αξία συναλλαγών δεν ξεπέρασε για έκτη σερί συνεδρίαση το όριο των 50 εκατ., με χρηματιστές να αποδίδουν αυτή τη μικρή αλλά εμφανή ενίσχυση του τζίρου (και) στη λήξη αύριο της «τριπλής σειράς» στα Παράγωγα. Δευτερευόντως στις αλλαγές στους διεθνείς FTSE, από τις οποίες ευνοείται η Πειραιώς.

Παρ' όλα αυτά η χθεσινή ημέρα είχε ενδιαφέρον, είτε με τη μόχλευση των Mezz (Eurobank, Πειραιώς), είτε με την άνοδο συγκεκριμένων μετοχών, είτε ακόμη και με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Χθες ήταν η ElvalHalcor, με πολύ καλά μεγέθη, σήμερα είναι η σειρά της Jumbo -μετά τη λήξη της συνεδρίασης-, με τις εισηγμένες να επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αναλυτών για την ανθεκτικότητα της εγχώριας (εισηγμένης) επιχειρηματικότητας. Οπως και ο ΟΠΑΠ, με την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων στους αναλυτές.

Εκανε αίσθηση, χθες, το «ξέσπασμα» των Phoenix Vega Mezz και Cairo Mezz, ορισμένοι μάλιστα το θεώρησαν πρόκριμα για τον κλάδο, σε μία συγκυρία που τα ξένα σπίτια εμφανίζονται θετικά τόσο προς τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ όσο και προς την κατάσταση των τραπεζών.

Σε αυτό το πλαίσιο και εκμεταλλευόμενες την καλή συγκυρία, οι διοικήσεις των συστημικών προχωρούν σε εκδόσεις ομολόγων. Ηταν η Eurobank που βγήκε στις αγορές (για 500 εκατ.), είναι η σειρά της Alpha Bank να ακολουθήσει σήμερα. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει με στόχο την άντληση 500 εκατ. Για τον δε κλάδο, είναι και η Πειραιώς που εντάσσεται σε 2 σημαντικούς διεθνείς δείκτες. Είναι όμως και το stock picking, που κρατά ζεστή την επενδυτική κοινότητα, με αποδόσεις που ξεπερνούν κατά πολύ αυτήν της αγοράς.

Η συντήρηση αυτού του κλίματος (και) σε επιλεγμένα mid&small caps έχει ως αποτέλεσμα την υπεραπόδοση εισηγμένων όπως λ.χ. Σπύρου, Frigoglass, Attica, EpsilonNet, Ελαστρον, ΕΚΤΕΡ, Space κ.α.

Τεχνικά το εύρος των 890-910 μονάδων για τον ΓΔ δεν «δείχνει» να αλλάζει είτε προς το ένα είτε προς το άλλο όριο. Στις 563,19 (-0,70%) ο ΔΤΡ έχει ως κάτω-άνω όρια τις 550-575/580 μονάδες, με τις Πειραιώς (1,416)
Alpha Βank (1,1315) μετοχές-σηματωρούς, κατ' αρχάς, για τον κλάδο.

Στην περιοχή των 2.175-2.180 ο FTSE25, με «κλειδιά» τις Viohalco, ElvalHalcor, ΟΠΑΠ, Jumbo.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v