Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρελάνς με χορηγία Coca Cola-ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο Χρηματιστήριο

Τα κέρδη της Coca Cola οδήγησαν σε αντιστροφή και θετικό κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη. Γιατί εκτινάχθηκε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις δημοπρασίες στο +16,5%. Σε χαμηλά επίπεδα διατηρείται η αξία των συναλλαγών. Πωλητές στη Viohalco.

Ρελάνς με χορηγία Coca Cola-ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο Χρηματιστήριο

Από την μία η, συνεχιζόμενη, επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορά και από την άλλη η ταχύτατη επιστροφή της εσωστρέφειας, δείχνουν να συντηρούν την εικόνα κατήφειας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ξεκινώντας από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, αυτές έχουν προσανατολισμένη την προσοχή τους στην αυριανή μέρα, περιμένοντας να πληροφορηθούν τη βασική έκθεση για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και τη δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου της Fed. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταμάτησαν την παρακολούθηση των εξελίξεων στην Κίνα, καθώς η “China Evergrande Group” έχασε και τον τρίτο γύρο πληρωμών ομολόγων, μέσα σε τρεις εβδομάδες, εντείνοντας τους φόβους για μετάδοση της κρίσης και σε άλλες Εταιρείες Ανάπτυξης Ακινήτων.

Σε ένα εύρος έντεκα μονάδων κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τους Αναλυτές να επισημαίνουν ότι “εντείνονται οι ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις που αναμένεται να προκαλέσουν οι ανοδικές τάσεις που επικρατούν σε Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, Μεταφορές κλπ. Παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω εξελίξεις ωφελούν κάποιες λίγες Εταιρείες, στο εξωτερικό ξεκίνησαν τα πρώτα ‘λουκέτα’, αγνώστου χρονικού ορίζοντα, από Βιομηχανίες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος Ενέργειας και στα συνεχιζόμενα προβλήματα στην Εφοδιαστική Αλυσίδα”.

“Το momentum που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται, μετά τη σταδιακή έξοδο από την πανδημία, απειλείται πάρα πολύ από τις δυσκολίες της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση και στα Ενεργειακά κοστολόγια. Όταν υπάρχει ανισορροπία ακολουθεί ο πληθωρισμός. Εδώ που φτάσαμε, αυτό που τον σπρώχνει πάρα πολύ, είναι το Ενεργειακό πρόβλημα. Ναι, υπάρχει ανάκαμψη, ναι στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη, γιατί ήταν μεγαλύτερη η πτώση, αλλά απειλείται από τους παραπάνω λόγους” σημείωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, μέσω της οποίας προειδοποίησε για “πολλές Ενεργειακές κρίσεις που έρχονται”.

Με τα παραπάνω δεδομένα, δείχνει απόλυτα φυσιολογικό οι περισσότεροι Επενδυτές να μην επιθυμούν να αναλάβουν μακροπρόθεσμα επενδυτικά ρίσκα, ιδιαίτερα σε μία “ρηχή” Αγορά, όπως είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο και να επιλέγουν στάση αναμονής, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις επιδόσεις του ημερήσιου τζίρου.

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας και από το σύνολο των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η μετοχή της ΕΕΕ (+4,20%) διασωζόταν με θετικό πρόσημο, οι πτωτικές μετοχές ήταν, περίπου, τριπλάσιες των ανοδικών, ενώ συνεχίστηκε η εικόνα αυξημένων απωλειών, σε σχέση με τους βασικούς δείκτες, για σημαντικό αριθμό μετοχών μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς οι, θεωρούμενες, “Περιφερειακές Δυνάμεις” μειώνουν θέσεις, όμως η ζήτηση παραμένει περιορισμένη και σε κάποιες περιπτώσεις κυριολεκτικά ανύπαρκτη, δυσκολεύοντας το “έργο” όσων προχωρούν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την λειψυδρία ειδήσεων και τον τζίρο απελπισίας να επιμένει να χαρακτηρίζει το Χ.Α., διαμορφώνουν ένα σκηνικό αποκαρδιωτικό, ακόμα και για τους, τυχόν εναπομείναντες, συγκρατημένα αισιόδοξους, καθώς η αργή, αλλά σταθερή διάβρωση των αποτιμήσεων, ασφαλώς και προβληματίζει όλους όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, “day by day".

Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην σημειωθεί ότι μετά τις 15.00, σημειώθηκαν κάποιες περισσότερες πρωτοβουλίες, χαμηλού κόστους, των αγοραστών, κυρίως στα μη Τραπεζικά blue chips, με αποτέλεσμα το γύρισμα του Γενικού Δείκτη σε μικρά κέρδη, το κλείσιμο στα υψηλά ημέρας και την αισθητή βελτίωση της αναλογίας ανοδικών – πτωτικών μετοχών, όμως αυτό δεν άλλαξε την ψυχολογία των περισσότερων Παικτών, που παραμένουν ευδιάκριτα επιφυλακτικοί.

Το “βαρίδι” της χθεσινής συνεδρίασης, δηλαδή η μετοχή της ΕΕΕ (+4,20%), ήταν αυτή που ηγήθηκε της σημερινής αντεπίθεσης στο δεύτερο μισό των συναλλαγών, όμως η γενικότερη εικόνα ασφαλώς και δεν προβλημάτισε τα χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο ταμπλώ, από “απόσταση ασφαλείας”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης, η οποία σπεύδει να επισημάνει πως “με τις τρέχουσες αποτιμήσεις να μην θεωρούνται ‘κραυγαλέα ελκυστικές’, τις Διεθνείς Αγορές να εμφανίζουν ευδιάκριτα σημάδια κόπωσης και όλα τα μέτωπα ανοιχτά, μεταξύ αυτών και την πιθανή έναρξη του ‘tapering’ μέσα στον Νοέμβριο, ίσως ήταν φρόνιμο τα χαρτοφυλάκια να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, με αυξημένη ρευστότητα”.

Ξεκινώντας και σήμερα την “περιήγηση” από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος της Πειραιώς (-0,07%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-0,63%), Εθνική (+0,31%) και Eurobank (+1,37%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 554,14 (-1,22%) και 562,36 μονάδων (+0,25%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 560,91 (-0,01%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 562,49 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,27%.

Για τον εν λόγω δείκτη, οι στηρίξεις στις 556 – 551 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), 541 και 536 – 527 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Προσοχή, καθώς κλείσιμο χαμηλότερα των 534 μονάδων, θα δώσει και ημερήσιο σήμα εξόδου. Οι αντιστάσεις στις 570 (gap), 573, 578 και 600 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με δεδομένο ότι το πρόβλημα των ‘κόκκινων’ δανείων έχει αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό, οι Διοικήσεις των Πιστωτικών Ιδρυμάτων ‘επιταχύνουν’, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ισχυρή πρόκληση της γρήγορης, μέσω των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων, εξυπηρέτησης του Πελάτη με εξάλειψη της γραφειοκρατικής ‘χαρτούρας’. Η εγρήγορση υπαγορεύεται και από την ένταση του Ανταγωνισμού, που ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα και εκπροσωπείται από Τράπεζες fintech, οι οποίες κερδίζουν σημαντικά μερίδια Αγοράς, κυρίως στο Νεανικό Κοινό”.

Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν μόνο οι ΜΠΕΛΑ (-0,57%), ΕΥΔΑΠ (-0,39%), ΒΙΟ (-0,99%), ΕΛΠΕ (-0,16%), ΜΟΗ (-0,42%) και ΟΤΕ (-0,03%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.

Όπως προαναφέρθηκε, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ (+4,20%). Πρώτη θετική ένδειξη το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 28,60 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και δεύτερη η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 29,14 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τα 29,51 (ημερήσιο “stop short”) και 30,45 – 30,95 ευρώ. Επιστροφή των πωλητών και κλείσιμο χαμηλότερα των 27,63 ευρώ, θα πιέσει τον τίτλο προς τα 26,92 ευρώ.

Κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για την μετοχή της Jumbo (-0,57%). Συνεχίζει να έχει, τεχνικά, ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 14,30 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), για να κινηθεί προς τα 14,71 και 15,84 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 13,80 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 13,78 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η επόμενη στα 13,57 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-0,39%, είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις). Η μετοχή θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 7,70, για να κινηθεί προς τα 8,05 (ημερήσιο “stop short”) και 8,33 ευρώ. Οι πρώτες σημαντικές στηρίξεις στα 6,90 – 6,70 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 6,38 ευρώ.

Εντυπωσιακά πράγματα συνέβησαν στην μετοχή του Ελλάκτωρα και στις τελικές δημοπρασίες. Πιο συγκεκριμένα, στις 17.00 ο τίτλος βρισκόταν στα 1,36 ευρώ (+2,26%) με όγκο 131.646 τεμ. και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 1,55 ευρώ (+16,54%) με όγκο 2.539.817 τεμ. και ανεκτέλεστο προς πώληση 805.435 τεμ. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και έως τις 22/10/2021, ήταν προγραμματισμένο να εκποιηθούν, με επισπεύδοντα την “ΑΤΕ υπό εκκαθάριση”, ως εκπροσωπείται από την “PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.”, 1.100.484 μετοχές της Ελλάκτωρ, κυριότητας Αττικές Κατασκευές – Τουριστικές και Λατομικές Εκμεταλλεύσεις Ανώνυμος Τεχνική Εμπορική Εταιρεία, ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΤΕ, μέσω της Solidus Sec. Οι μετοχές αντιστοιχούσαν στο 0,3% του συνόλου των μετοχών.

Πιο συγκεκριμένα, στις τελικές δημοπρασίες μπήκαν δύο εντολές με τιμή και στη συνέχεια η μία έγινε “market”, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί “Α.Μ.Ε.Μ.” (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) και η τιμή κλεισίματος να εκτοξευτεί στα 1,55 ευρώ (+16,54%), όπου και έγινε η εκποίηση.

Η πλευρά των εφοπλιστών, Μπάκος - Καϋμένακης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγοραστές 2.408.171 μετοχών της Ελλάκτωρ οι οποίες αντιστοιχούν στο 0,69% των μετοχών της Εισηγμένης. Με την κίνηση αυτή το ποσοστό των δυο εφοπλιστών φτάνει στην περιοχή του 30%, έναντι 29,84% της Reggeborgh.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, χωρίς πειστικούς αγοραστές οι Προοδευτική (+8%), Εβροφάρμα (+1,98%), Δρομέας (+2,93%), Παϊρης (+0,87%), Πετρόπουλος (+1,11%) και AVE (+1,63%), επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά η ΦΒΜΕΖΖ (+0,82%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, πάντα με χαμηλές συναλλαγές, για την ΑΣΤΑΚ (+1,67%), αύξησε συναλλαγές η Unibios (+2,38%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Κορδέλλου (-2,56%), τέσσερις για τον Ικτίνο (-1,66%) και πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές για την Entersoft (-1,25%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις, με ελάχιστες συναλλαγές, η Τρ. Αττικής (+1,55%), η παρατεταμένη πίεση επανέφερε τους αγοραστές σε Έλαστρον (+1,75%), Πλ. Θράκης (+1,04%) και Fourli (+0,50%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 23/9 για την Lavipharm (-0,93%), στις 4/10 για την Performance (-1,81%) και στις 6/10 για την ΣΙΔΜΑ (-5,52%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΞΥΛΚ (-0,66%), Μοτοδυναμική (-2,41%), Epsilon Net (-3,24%), Realcons (-3,56%), Cenergy (-1,54%), Reds (-4,33%) και Κυριακούλη (-4,4%), παρουσία πωλητή σε Revoil (-2,59%), Λανακάμ (-2,50%) και Ίλυδα (-1,81%), ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 2,11 ευρώ (κλείσιμο 1/10) ο Κέκροπας (+2,15%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η πλησιέστερη αντίσταση στις 895 και οι αμέσως επόμενες στις 900 – 902, 905, 913 (ημερήσιο “stop short”), 930 και 949 – 950 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στις 890 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) – 888 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και η αμέσως επόμενη στις 886 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών). Αν χαθεί και η στήριξη στις 883 (εκθετικός ΚΜΟ 100 ημερών), δεν αποκλείεται οπισθοχώρηση προς τις 874, 864 και 857 – 850 μονάδες (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πρώτο ζητούμενο παραμένει η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2184 (gap) και 2200 μονάδων, προκειμένου ο FTSE25 να κινηθεί προς τις 2207 (ημερήσιο “stop short”) και 2231 – 2240 μονάδες. Αν χαθεί η ζώνη στήριξης 2145 – 2134 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2106 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2095 και 2006 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Περιμένουμε πως οι αυξημένες τιμές Ενέργειας θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην Αγορά, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“H διάθεση για αποφυγή ρίσκου επηρεάζει ξανά τις Αγορές και η αύξηση των τιμών Ενέργειας δημιουργεί ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού”, επισημαίνει η Eurobank Equities.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 888 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 850 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες”, σύμφωνα με την άποψη της Merit Sec.

“Αναμένεται διατήρηση της μεταβλητότητας, λόγω της αρνητικής ψυχολογίας που επικρατεί στις Αγορές του εξωτερικού και την απουσία σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Τα γνωστά ανοιχτά μέτωπα ρίσκου είναι μπροστά μας και ενδεχομένως να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη, σε μια σειρά διαφορετικών κλάδων το επόμενο διάστημα. Προς το παρόν, τηρούμε στάση αναμονής και ενισχύουμε τις θέσεις μας σε συγκεκριμένους τίτλους περισσότερο αμυντικούς και σε περίπτωση αδυναμίας της Αγοράς. Το εκτιμώμενο εύρος διακύμανσης παραμένει η περιοχή των 900 - 820 μονάδων ΓΔΧΑ”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

Τη μέγγενη των ανατιμήσεων βιώνει η Ευρωπαϊκή Οικονομία, με τις Πρώτες Ύλες, τα Τρόφιμα, αλλά και πολλά Βιομηχανικά Προϊόντα, να διαμορφώνουν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 3,4% το Σεπτέμβριο. Διαδικασία που συνδέεται αφενός με την επίσπευση του ενεργειακού μετασχηματισμού, που οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση Φυσικού Αερίου για να υποκατασταθούν τα ορυκτά καύσιμα, μέχρις ότου υλοποιηθούν οι τεράστιες επενδύσεις σε ΑΠΕ. Και αφετέρου με το ‘σοκ’ από την πλευρά της προσφοράς, καθώς οι αρρυθμίες της Εφοδιαστικής Αλυσίδας προκαλούν μεγάλες ελλείψεις Προϊόντων”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Τίθεται το εύλογο ερώτημα: θα είναι πρόσκαιρη η παραπάνω διαδικασία, ολιγόμηνη δηλαδή, ή θα παραταθεί για πάνω από 1 έτος, δημιουργώντας προϋποθέσεις για διαμόρφωση περιβάλλοντος στασιμοπληθωρισμού στην Οικονομία;

Κάποιοι θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι ανάλογες με εκείνες του 1973 και καθώς αυξάνονται οι εστίες γεωπολιτικής αβεβαιότητας, από κοινού με την πανδημία που συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες, η Παγκόσμια Οικονομία δύσκολα θα επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

Όμως, υπάρχει και πειστικός αντίλογος. “Το ‘σπιράλ’ αυξήσεων τιμών – μισθών των 70’ς και 80’ς δεν μπορεί να γίνει τώρα, αφού η δύναμη των Συνδικάτων είναι σαφώς μικρότερη” αναφέρει ο Economist.

“Η συμμετοχή του ενεργειακού κόστους είναι μικρότερη από εκείνη του 1973”, επισημαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας. Και τα εργαλεία πολιτικής, δημοσιονομικά και νομισματικά, μπορούν να αμβλύνουν τις παρενέργειες των ανατιμήσεων είτε με επιδοτήσεις, είτε με τη συντήρηση των συνθηκών ζήτησης: στην Ελλάδα ήδη αποφασίστηκε πακέτο €500 εκατ. για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος, ενώ την ίδια ώρα η ΕΚΤ προαναγγέλλει την εφαρμογή νέου πακέτου αγορών τίτλων, μετά τη λήξη του πακέτου της πανδημίας (PEPP).

Παρ’ όλα αυτά, οι Διεθνείς Αγορές φοβούνται ότι ο πληθωρισμός κόστους θα παραμείνει και πέραν του Χειμώνα και θα βλάψει τη παραγωγική διαδικασία, με συνέπεια τη συρρίκνωση της κερδοφορίας των Εταιρειών. Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες υπόκεινται σε υψηλές διακυμάνσεις, με την πλαγιοκαθοδική τάση να είναι το επικρατέστερο βραχυπρόθεσμο σενάριο, μέχρις ότου ξεπεραστούν οι σημερινές συνθήκες “τέλειας καταιγίδας”.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, συγχρονίζεται με τις διεθνείς εξελίξεις, με την επιφυλακτικότητα να κορυφώνεται οδηγώντας τις συναλλαγές στο ναδίρ. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιθετικές ρευστοποιήσεις, η αποχή των αγοραστών οδηγεί σε μικρή, έστω, υποχώρηση του ΓΔ, που στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδος φλέρταρε πάλι με την περιοχή των 900 μονάδων.

Την ίδια ώρα, το αφήγημα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παραμένει ελκυστικό, με τον Όμιλο της Ιντρακόμ να ολοκληρώνει τη μεταβίβαση της Intrasoft (κλάδος Πληροφορικής) με τίμημα – έκπληξη στη Δανέζικη NetCompany και το CVC να δηλώνει ότι επιθυμεί να είναι Μέτοχος της ΔΕΗ, κατέχοντας το 10% μετά την ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ.

Παράλληλα, η τιμολόγηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με βάση τους δείκτες P/BV και P/E έχει υψηλό discount έναντι των άλλων Αναδυομένων Αγορών, παρά τις ελπιδοφόρες προοπτικές του, ενώ και οι εισροές έχουν ελαχιστοποιηθεί. Ενδεχομένως και λόγω της χαμηλής στάθμισης στους βασικούς δείκτες αναφοράς (μόλις 0,16% στον MSCI Emerging Markets).

“Σύντομα ωστόσο μπορεί να αναβαθμιστεί, αν στους δείκτες εισαχθεί άμεσα η μετοχή της ΔΕΗ, μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος Α.Μ.Κ.”, εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις των δεικτών στην Wall Street.

Πλάγια κίνηση από το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για το Ευρώ.

Χωρίς δυναμική η προσπάθεια αντίδρασης από Χρυσό και Ασήμι, προς τα $56200 υποχωρεί το Bitcoin, πάνω από τα $3500 το Ethereum.

Στη Ν. Κορέα, η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο 0,75%, όπως αναμενόταν, μετά από την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Αύγουστο. Οι Αναλυτές αναμένουν να αυξήσει τα επιτόκια, στον επόμενο μήνα.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκέντρωσε ρεκόρ ζήτησης για το πρώτο της πράσινο ομόλογο, Ειδικότερα, οι προσφορές έφτασαν τα 120 δισ. ευρώ, για το 15ετες πράσινο ομόλογο ύψους 12 δισ. ευρώ”, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Στο 4,5% υποχώρησε η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Ήταν 0,4 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο και σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της Αγοράς.

Πέμπτος μήνας πτώσης για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία. Σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο ZEW, τον Οκτώβριο ο δείκτης υποχώρησε στις 22,3 μονάδες, έναντι προσδοκίας για 24,0. Η μέτρηση που αφορά την τρέχουσα αποτίμηση διολίσθησε στις 21,6 μονάδες, έναντι πρόβλεψης για 28,5.

Συνεχίζουν να αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές χονδρικής έκαναν άλμα 13,2% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ήταν η πιο μεγάλη ετήσια μεταβολή από τον Ιούνιο του 1974, μετά την πρώτη πετρελαϊκή κρίση.

Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Αύγουστο για πρώτη φορά φέτος, καθώς η ζήτηση για εργατικό δυναμικό υποχώρησε ελαφρώς, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων μειώθηκε στα 10,4 εκατομμύρια, από τα 11,1 εκατομμύρια τον Ιούλιο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν οριακή πτώση στα 11 εκατομμύρια.

“Οι παρατεταμένες διαταραχές στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες και οι πιέσεις στις τιμές, περιορίζουν την ανάκαμψη της Παγκόσμιας Οικονομίας”, τόνισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας το 2021 στο 5,9%, από 6% που ανέμενε τον Ιούλιο. Άφησε την πρόβλεψη για την Παγκόσμια ανάπτυξη του 2022, αμετάβλητη στο 4,9%.

“H Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να μην φανεί τόσο πρόθυμη, να σώσει τη Χρηματιστηριακή Αγορά αυτή τη φορά”, σύμφωνα με Αναλυτές της Bank of America.

Οι ίδιοι αναφέρουν ως κύριους λόγους για την εκτίμησή τους “τις ακραίες αποτιμήσεις των μετοχών, τις πολύ υψηλές αποδόσεις και τα ολοένα και μεγαλύτερα ρίσκα για υπερβολική άνοδο του πληθωρισμού”.

Επιστορφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, “οι Ελληνικές μετοχές, μαζί με τις Αγορές όπως Ρωσία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σαουδική Αραβία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα, Κίνα και Χιλή, δεν θα πρέπει να φοβούνται τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, κυκλικοί τομείς, ιδίως Ενέργεια, Υλικά, Βιομηχανίες και Χρηματοπιστωτικοί τομείς, είναι ανάμεσα σε αυτούς που πρέπει να ποντάρουν οι Επενδυτές ενόψει του ‘tapering’ (δηλαδή της μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης) της Federal Reserve και της αύξησης των αποδόσεων των Αμερικανικών Κρατικών ομολόγων”, σημειώνει η JP Morgan, σε τελευταία ανάλυσή της για τις Αναδυόμενες Αγορές.

Στην έκθεση “World Economic Outlook”, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει φέτος το 6,5%, σαφώς πάνω από την επίσημη πρόβλεψη της Ελληνικής Κυβέρνησης για 6,1%, όπως αποτυπώθηκε στο προσχέδιο και σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με Οίκους αξιολόγησης και Επενδυτικές Τράπεζες του εξωτερικού, που έχουν βάλει τον πήχη ακόμα και στο 8,6%.

Για το 2022 το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 4,6%, αλλά το 2026, παρά την τόνωση από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης στα οποία προσβλέπει η Κυβέρνηση για ένα δυνατό αναπτυξιακό σερί, το Ταμείο βάζει τον πήχη μόλις στο 1,3%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 879,6 (-0,50%) και 889,22 μονάδων (+0,58%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 888,62 (+0,52%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 890,61 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,74%.

Ο τζίρος στα 49,8 εκατ., από τα οποία τα 6,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το θετικό οι ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΛΠΕ και ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής και απόλυτα μοιρασμένη η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι ισόποσων πτωτικών, όμως σε 9 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 3%.

----ΧΠΑ

Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από αυξημένη μεταβλητότητα και τις πρώτες μετακυλίσεις θέσεων στα συμβόλαια του δείκτη, που αύξησαν τις συναλλαγές. Μικρότερη η αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.727 συμβόλαια).

Στα 5.420 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.508 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 7 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 7 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3.515, 2.729 για τον Οκτώβριο, 763 για τον Νοέμβριο και 23 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.155,5), κινήθηκε μεταξύ 2.120 και 2.156 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος 561,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Viohalco, 30.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (809), Alpha Bank (2.614), Εθνική (1.096), ΔΕΗ (523), Ελλάκτωρα (810), Ιντρακόμ (329), Cenergy (465), Ελ. Πετρέλαια (151), Πειραιώς (377), Jumbo (108).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 32.084, Alpha Bank 50.841, Πειραιώς 22.808, Εθνική 27.126, ΔΕΗ 15.064, Cenergy 12.146, MIG 22.454.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                             Name of Issuer                     NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

0,86%

 

2021-09-24

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.901.784 τεμ., (από 57.650.787 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.412.797 τεμ. (1.412.797), Eurobank 52.405.249 τεμ. (52.745.249), ΟΠΑΠ 1.341.594 τεμ. (1.341.594), Εθνική 7.177.838 τεμ. (7.210.838), Πειραιώς 4.472.533 τεμ. (4.472.533), ΟΤΕ 1.352.064 τεμ. (1.387.334).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v