Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτι δείχνει να... κινείται στο Χρηματιστήριο

Σημάδια διαφοροποίησης καταγράφει η εγχώρια αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις. Οι κινήσεις που παραπέμπουν σε ενεργοποίηση των long και το χθεσινό «γύρισμα» του Γενικού Δείκτη στο τέλος. Πονοκέφαλος οι χαμηλές συναλλαγές.

Κάτι δείχνει να... κινείται στο Χρηματιστήριο

Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street, όπου traders και επενδυτές εστιάζουν (και) στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Στις 4.350,65 (-0,24%) ο S&P500, νωρίτερα τα futures από 0,14% χαμηλότερα και τις 4.335 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενδιαφέρουσα η συνεδρίαση με ανατροπή για τους αγοραστές, αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη από τις 879,60 έως τις 890,61 μονάδες, που ήταν και το υψηλό ημέρας. Ανατροπή με συναλλαγές 49,534 εκατ., περί τα 12 εκατ. περισσότερα από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, με σημαντικό μερίδιο να αφορά στις αγορές των long από χαμηλότερες τιμές.

Τόσο σε τραπεζικά χαρτιά όσο και σε blue chips, οι αγοραστές στα χαμηλά της αρχής είδαν υψηλότερες τιμές στο «κλείσιμο», ενισχύοντας την προσέγγιση χρηματιστών πως στην αγορά έχουν ενεργοποιηθεί long δυνάμεις.

Οντως τις τελευταίες συνεδριάσεις το ΧΑ διαφοροποιείται -συγκριτικά πάντα- σε σχέση με τα κύρια χρηματιστήρια, καθώς εκτελούνται μεθοδικές τοποθετήσεις από επίπεδα τιμών με βάση τις 880 μονάδες.

Προφανώς και το 4,20% στα 29,30 ευρώ της Coca Cola έκανε τη διαφορά για τον FTSE25, με τον δείκτη από τις 2.127,31 στις 2.155,16 (επίσης υψηλό ημέρας) αλλά στις μετοχές των ΤΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, AEGEAN, ElvalHalcor, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, Sarantis έγιναν ικανοποιητικές αγορές.

Το 16,54% στο 1,55 ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήταν... ειδική (μετοχική) περίπτωση.

Αλλά και στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ από τις 554,14 έως τις 562,49 (επίσης υψηλό ημέρας) βγήκαν αγορές από χαμηλά σε Eurobank (0,8566), Εθνική (2,56). Ο κλάδος είναι -σταθερά- για ακόμη μία εβδομάδα με θετική απόκλιση έναντι των blue chips, διαφοροποίηση που δεν περνά απαρατήρητη.

Τεχνικά, μπορεί να μη δίνονται -ακόμη- επαρκή long σήματα, ωστόσο η επιβεβαίωση -και χθες- των 880 μονάδων ως περιοχή στήριξης δίνει μία σχετική ασφάλεια στους αγοραστές. Τουλάχιστον σήμερα-Παρασκευή, συνδυαστικά με τη λήξη της σειράς Οκτωβρίου στα Παράγωγα.

Επίσης απαρατήρητες δεν θα πρέπει να περνούν οι κινήσεις των παικτών στο ΧΠΑ, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση ενισχύθηκαν θεαματικά τα ΣΜΕ Οκτωβρίου (στις 2.729) με παράλληλο γύρισμα
των θέσεων σε premium. Αυξημένες -συγκριτικά- συναλλαγές και σε Συμβόλαια μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v